ثبت اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی
محور اصلی تأمین درآمد مالیاتی کشور، تحت عنوان مالیات از اشخاص حقیقی است که به طور گستردهای درآمدهای مختلف را شامل میشود. به همین دلیل، تمام مشمولان مالیاتی موظف هستند تا اظهارنامه مالیاتی خود را با مراعات درآمد سالیانه، سود و زیان حاصل از آن، تنظیم و ارائه دهند.
در حال حاضر ارسال این اظهارنامه مالیاتی به صورت الکترونیک انجام میشود و کلیه اشخاص حقیقی ملزم هستند تا در مهلت زمان تعیینشده نسبت به تنظیم و ثبت اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی در سایت سازمان مالیات اقدام نمایند. با توجه به تغییرات سالانه در قوانین، آییننامهها و دستورالعملهای سازمان امور مالیاتی، ضروری است تا با دقت کامل در پر کردن فرمها و ارائه اطلاعات خود، اطمینان حاصل کنید که محاسبات مالیاتی به طور صحیح با درآمد و موقعیت شما هماهنگ شده است.
شما میتوانید این کار را به کارمنتو واگذار کنید. کارمنتو تمام فرآیند ثبت اظهارنامه مالیاتی برای اشخاص حقیقی را توسط مشاورین خبره مالیاتی انجام میدهد.
مراحل درخواست انجام پروژه در کارمنتو
- برقراری تماس جهت هماهنگی توسط کارشناسان
- تخصیص متخصص جهت انجام پروژه
- پرداخت هزینه توسط کارفرما
- انجام و تحویل پروژه
- ارزیابی و رضایتسنجی پس از انجام پروژه
در صورتی که برای تهیه و ارسال اظهارنامه مالیاتی خود در سال جاری به مشاوره نیاز دارید، میتوانید از این راهنما استفاده کنید و یا در صورت تمایل، از خدمات مشاوره مالیاتی کارمنتو که یکی از مجرب ترین راهنمای اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی است، استفاده نمایید. این خدمات به شما کمک خواهند کرد تا به بهترین نحو اقدامات مالیاتی خود را انجام داده و از تغییرات قوانین و مقررات آگاهی پیدا کنید.
ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی به چه معناست؟
کلیه اشخاص حقیقی از جمله کسبهها، اصناف ، بازرگانان و ... که مشغول به فعالیت تجاری هستند باید در تا پایان خرداد ماه هر سال اظهارنامه عملکرد خود مربوط به سال قبل را برای سازمان امور مالیاتی ارسال نمایند. اشخاص حقیقی با ارسال اظهارنامه میزان درآمد، هزینه و سودی که از بابت عملیات تجاری به دست آوردند را ابراز و نسبت اون مبلغ ابرازی مالیات پرداخت میکنند.
همچنین سازمان امور مالیاتی برای تسریع در رسیدگی طبق تبصره ماده 100 قانون مالیاتی مستقیم و توافق با اتحادیهها با توجه به عملکرد شخص حقیقی مبلغ مقطوعی را به عنوان مالیات برای اشخاص حقیقی تعیین مینماید.
مراحل تنظیم و ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی
برای ثبت اظهارنامه مالیاتی دو راه وجود دارد:
- استفاده از تبصره ماده 100 که تقریبا با توجه به توافقی که سازمان امور مالیاتی با اتحادیهها و اصناف مختلف انجام داده مشخص میشود و اشخاص حقیقی در صورت احراز شرایط میتوانند از تبصره ماده 100 استفاده نمایند.
- ارسال اظهارنامه مالیاتی به صورت عادی (عدم مشمول تبصره ماده 100) که در این بخش اشخاص حقیقی باید کلیه عملکرد سالانه را به صورت کامل صحیح و محاسبه شده در اظهارنامه خود ثبت نمایند و از بابت اطلاعات ثبت شده در اظهارنامه اسناد و مدارک کاملی تهیه و تنظیم نمایند، تا در صورت رسیدگی ممیز مالیاتی این اطلاعات قابل ارائه باشد و مبنای محاسبه مالیات قرار گیرد.
مدارک لازم برای تنظیم اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی
ما در این قسمت برای شما از مدارکی صحبت میکنیم که در زمان تهیه اظهارنامه به آنها نیاز خواهید داشت. حداقل مدارکی که برای تکمیل اظهارنامه نیاز دارید عبارتند از :
- کلیه فاکتورهای خرید و فروش
- اظهارنامه مالیاتی سال قبل ( درصورتی که سال اول فعالیت نباشد)
- کلیه اسناد مربوط به خرید و فروش دارایی ها
- کلیه اسناد مربوط به هزینه ها
- کلیه مجوز های فعالیت
- ....
مدت زمان لازم برای تنظیم اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی
با توجه به اینکه آخرین مهلت ارسال اظهارنامه اشخاص حقیقی پایان خرداد ماه هر سال برای عملکرد سال قبل است، باید این زمان نقطه ارسال اظهارنامه در نظر گرفته شود و با توجه به فعالیت قبل از این زمان باید کلیه اقدامات لازم جهت ارسال اظهارنامه صحیح و قابل دفاع انجام شود.
هزینه تهیه و تکمیل اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی
هزینه تهیه و ارسال اظهارنامه مالیاتی بستگی به نوع فعالیت، رسته فعالیت، حجم کار و سایر موارد متفاوت است. بنابراین هزینه تهیه و ارسال اظهارنامه پس از جلسه اول که به صورت رایگان است مشخص میشود.
مزیت سپردن انجام اظهارنامه مالیاتی به کارمنتو
از مهمترین مزیتهایی که میتوان برای کارمنتو جهت تهیه و ارسال اظهارنامه اشخاص حقیقی نام برد عبارتند از :
- سابقه بیش از20 سال متخصصان این مجموعه در انجام این کار
- این مجموعه دارای بیش از 50 متخصص در حوزه مالیاتی در کل کشور است و در حال حاضر به بیش از 5000 پروژه مالیاتی خدمات شایسته ارائه داده انند
- جلسات مشاوره رایگان قبل از انعقاد قرارداد
- پشتیانی در دسترس
- تضمین کیفیت و قیمت
اشخاص حقیقی چه کسانی هستند؟
به منظور ارائه اظهارنامه اشخاص حقیقی در فرآیند ثبت اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی در سامانه امور مالیاتی، آشنایی کامل با کسانی که تحت پوشش این تعهدات مالیاتی قرار میگیرند ضروری است. سازمان مالیات با توجه به تغییرات نرخ تورم در دورههای اخیر، مجموعهای از شرایط و معیارها را برای تقسیم بندی اشخاص به سه گروه مختلف تعریف کرده است. این شرایط به عنوان راهنمایی جهت محاسبه مالیات و تعیین گروه مالیاتی افراد به کار میروند.
مطابق با ماده 2 آییننامه اجرایی ماده 25 از قانون مالیات، اشخاص حقیقی که موظف به تنظیم اظهارنامه مالیاتی هستند، در گروههای زیر دستهبندی میشوند:
گروه اول:
اشخاص ذیل از لحاظ تهیه اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی جزو مودیان گروه اول محسوب میشوند:
- کلیه واردکنندگان و صادرکنندگان.
- صاحبان کارخانه ها و واحدهای تولیدی و بهره برداران معادن دارای پروانه بهره برداری از وزارتخانه یا مراجع ذیربط.
- صاحبان هتلهای سه ستاره و بالاتر.
- صاحبان بیمارستان ها، زایشگاه ها، درمانگاهها ،کلینیک های تخصصی.
- صاحبان مشاغل صرافی.
- صاحبان فروشگاههای زنجیره ای دارای مجوز فعالیت از وزارتخانه و یا مراجع ذیربط.
- صاحبان موسسات حسابرسی، حسابداری و دفترداری، خدمات مالی و ارائه دهندگان خدمات مدیریتی، مشاورهای، انفورماتیک و طراحی سیستم.
- صاحبان موسسات حمل و نقل موتوری، زمینی، دریایی و هوایی اعم از مسافری و یا باربری.
- صاحبان مشاغل و حرفه دیگر، که درآمد ابرازی خود را (از فروش کالا یا فروش توأم کالا و ارائه خدمت) بر اساس اظهارنامه مالیاتی دوره عملکرد دو سال قبل (تسلیمی خردادماه هر سال به عنوان مبنای تعیین گروهبندی سال آینده پس از تسلیم اظهارنامه) استفاده میکنند. به عنوان مثال، مبلغ فروش و سایر درآمدهای اعلام شده در اظهارنامه مالیاتی دوره عملکرد سال 1397، اساس گروهبندی سال 1399 را تشکیل میدهد. همچنین، در صورتی که درآمد قطعی شده (از فروش کالا یا فروش توأم کالا و ارائه خدمت) این اشخاص بیش از پنجاه و پنج میلیارد ریال باشد، شرط ابلاغ برگ قطعی حداکثر تا پایان دی ماه سال قبل به شخص مودی یا نماینده قانونی وی را برآورده میکنند.
در صورت قرارگیری در این گروه، افراد موظف هستند تا نسبت به ثبت اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی اقدام نمایند. این اشخاص موظف هستند تا گزارش کامل از موجودی کالا، اطلاعات مربوط به واردات و صادرات کالا، خلاصه سود و زیان و همچنین ترازنامه مالی خود را به سازمان مالیات ارائه دهند. همچنین برای ثبت و پلمپ دفاتر قانونی روزنامه را اقدام نمایند.
گروه دوم:
تمام اشخاصی که سه شرط زیر را داشته باشند در گروه دوم قرار میگیرند:
- افرادی که مجموع فروش سالانه و ارائه خدماتشان بیش از 18 میلیارد ریال و برابر یا کمتر از 55 میلیارد ریال باشد.
- مجموع فروش اشخاص حقیقی به اضافه درآمدی که از ارائه خدمات در سال گذشته حاصل شده است، بیشتر از 18 میلیارد ریال و برابر یا کمتر از 55 میلیارد ریال باشد.
- آخرین درآمد قطعی اشخاص حقیقی مطابق با آخرین برگه اظهارنامه، بیشتر از 18 میلیارد ریال و مساوی یا کمتر از 55 میلیارد ریال باشد. این افراد نیز موظف به تنظیم اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی هستند.
گروه سوم:
در صورتی که مودیان مالی نسبت برای پرداخت مالیات در هیچ کدام از دو گروه بالا قرار نگیرند، در زیرمجموعههای گروه سوم بهحساب میآیند. افراد این گروه، تعهدات کمتری را نسبت تنظیم و ارسال اظهارنامه مالیاتی حقیقی و پرداخت مالیات را بر عهده خواهند داشت؛ زیرا این گروه شامل مشاغل و کسب و کارهای کوچک است که در مقایسه با گروه اول و همچنین گروه دوم، درآمد کمتری دارند.
نکته: تمام مودیان مالیاتی که در سه گروه تقسیمبندی شدهاند تا سه سال بعد، موظف به انجام تعهدات گروهی که در آن قرار گرفتهاند هستند. در این مدت، اشخاص نمیتوانند در دستههای پایینتر از گروه خود قرار بگیرند.
مهلت ارسال اظهارنامه برای اشخاص حقیقی
محاسبه مالیات برای اشخاص واقعی بر اساس اظهارنامه مالیاتی و دادههای ارائه شده توسط مودیان انجام میپذیرد. این محاسبات شامل تخمین درآمد، سود، و زیان واحدهای مختلف صنفی میشود. آخرین مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی برای مودیان واقعی، از 1 تا 31 خرداد به عنوان تاریخ مقرر است. تمامی افراد واقعی مکلف به تنظیم ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی و یا ارسال فرم تبصره 100 از قانون مالیات مستقیم به سازمان امور مالیاتی کشور هستند.
مهلت بررسی و صدور برگ تشخیص قطعی سازمان امور مالیاتی برای اشخاص حقیقی
افراد مودی به وظیفه ارائه اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی برای دوره عملکرد برای مثال از فروردین تا اسفند 1401 میلادی دست یافتهاند و مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی تا پایان ماه خرداد 1402 ادامه دارد. سازمان امور مالیاتی نیز تا پایان ماه خرداد 1403 فرصت دارد تا پس از بررسی اظهارات، برگ تشخیص مالیاتی را منتشر نماید. با پایان این دوره، به مدت 3 ماه تا 31 شهریور 1403، برگ تشخیص به مودی ابلاغ میشود و در شرایطی که سازمان فعالیتهای مرتبط را انجام دهد، (اظهارنامه مؤدی) به عنوان نهایی و قطعی در نظر گرفته خواهد شد.
اشخاص حقیقی مشمول ارسال اظهارنامه تبصره ماده 100
برای محاسبه دقیق مالیات اشخاص حقیقی، سال مالی معین میشود. این سال شامل عملکرد مودیان از تاریخ 1 فروردین تا آخر اسفند همان سال است. سازمان امور مالیاتی کشور هر ساله تسهیلاتی با عنوان تبصره 100 برای کلیه اشخاص حقیقی در نظر میگیرد. این کار به دلیل تسریع عملیات وصول مالیات و همچنین کم بودن حجم مسئولان رسیدگی انجام میشود. در واقع این تبصره که برای اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی در نظر گرفته میشود، نوعی توافق بین مودیان و سازمان مالیات در زمینه میزان پرداخت مالیات است. این توافق باعث میشود تا افراد نسبت به پرداخت سریعتر مالیات مشاغل و همچنین گزارش عملکرد خود در طول سال مالی، رغبت بیشتری پیدا کنند.
راهنمای جامع پر کردن اظهارنامه اشخاص حقیقی
برای تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی، لازم است تمامی مودیان مالیاتی مدارک لازم جهت اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی را جمعآوری و در مهلت معین به ثبت نام اظهارنامه درآورند. این اقدام به دلیل اینکه در کشور ایران محاسبه مالیات بر اساس اطلاعات خوداظهاری اشخاص حقیقی انجام میپذیرد، اهمیت ویژهای دارد. فعلاً روند ثبت نام اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی به صورت آنلاین انجام میشود. برای انجام این عملیات، چهار مرحله مهم وجود دارد که باید به ترتیب آنها را دنبال کنید. هر یک از این مراحل، فرآیند پر کردن اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی را دنبال میکند و جزئیات دقیقی دارد که به صورت کامل در ادامه توضیح داده خواهند شد:
- گردآوری و آمادهسازی مدارک و اسناد
- تکمیل اظهارنامه مالیاتی و فرم تبصره 100
- پرداخت مالیات
- نگهداری نسخه چاپی اظهارنامه تأیید شده و بایگانی کردن اسناد و مدارک
مرحله اول: گردآوری و آمادهسازی مدارک و اسناد برای اظهارنامه اشخاص حقیقی
پیش ثبت نام اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی، ابتداییترین مرحله در فرآیند تنظیم اطلاعات مالیاتی است. این فرآیند مراحل ثبت اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی را دربرمیگیرد که تاثیر قابل توجهی بر وضعیت مالی و مالیاتی مودیان دارد.
اولین اقدامی که لازم است به منظور ثبتنام اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی انجام دهید، جستجوی سایت سازمان مالیات کشور به نشانی tax.gov.ir است. این موضوع اهمیت بسیار زیادی دارد و عدم ثبتنام در این سامانه نشاندهنده عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی است.
- ابتدا باید در درگاه ملی خدمات مالیاتی ثبتنام کرده و نام کاربردی و رمز عبور دریافت نمایید
- در مرحله بعدی باید گروه شغلی مناسب با کسب و کارتان را انتخاب کنید.
- اطلاعات مورد نیاز جهت تکمیل اظهارنامه را آماده نمایید.
مرحله دوم: تکمیل اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی و فرم تبصره 100
این مرحله مهمترین مرحله تکمیل اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی است. با راهنمای تصویری که در اختیارتان قرار میدهیم میتوانید از عهده این کار بربیایید اما در صورت داشتن هر گونه سؤال و راهنمایی میتوانید از مشاوره کارشناسان کارمنتو بهره ببرید.
1. انتخاب گزینه اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی برای عملکرد سال جاری
برای ارسال اظهارنامه مالیاتی حقیقی سال جاری باید ابتدا نام کاربری و رمز عبور خود را وارد کنید و در همان بالای صفحه روی عبارت “جهت ارسال اظهارنامه عملکرد و توافق تبصره ماده 100 اینجا کلیک کنید” کلیک کنید.
2. انتخاب پرونده درآمدی
در این قسمت باید پرونده درآمدی که تصمیم دارید اظهارنامه آن را تکمیل کنید را انتخاب میکنید.
3. ثبت اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی
بعد از انتخاب پرونده درآمدی صفحهای باز میشود که در بالای آن اطلاعات هویتی شما درج شده است. این اطلاعات شامل کد ملی، کد پستی، آدرس و شماره موبایل میشود که در صورت صحیح بودن آن باید روی گزینه “ثبت اظهارنامه و فرم استفاده از تبصره ماده 100” کلیک کنید.
4. اطلاعات سال مالی و فعالیت مؤدی
بعد از کلیک روی گزینه “ثبت اظهارنامه و فرم استفاده از تبصره ماده 100” صفحهای باز میشود که باید در آن سال عملکرد، حوزه فعالیت اقتصادی، گروه شغلی که در آن هستید و اینکه در این فعالیت شریک دارید یا خیر؟ تکمیل کنید.
در قسمت پایین دو گزینه وجود دارد:
- فرم تبصره ماده 100 که اگر مشمول آن باشد و تمایل به استفاده از آن داشته باشید انتخاب میکنید
- اظهارنامه که اغلب مودیان مالیاتی را شامل میشود.
بعد از انتخاب یکی از موارد فوق باید دکمه “تأیید” را انتخاب کنید.
در صفحه باز شده اطلاعات هویتی خود را مشاهده میکند که در صورت عدم نیاز به تغییر در آنها میتوانید دکمه ذخیره را فشار دهید.
بعد از تأیید وارد صفحهای میشود که در آن باید مبالغ فروش را وارد کنید برای این کار باید دکمه “افزودن” را فشار دهید. در انتخاب قبض مالیاتی که باید پرداخت کنید به شما نشان داده میشود که با فشار صدور قبض میتوانید از آن پرینت بگیرید.
مرحله سوم: پرداخت مالیات برای اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی
در این مرحله از اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی باید برای پرداخت مالیات خود از بین 4 روش پیشنهاد شده یکی را انتخاب نمایید:
- درگاه پرداخت اینترنتی
- دستگاه کارتخوان که در ادارات کل نصب شده و مجهز به بارکدخوانهای 42 رقمی هستند.
- مراجعه به شعبات بانکهای کشور و پرداخت از طریق فرم دستور پرداخت الکترونیکی بینبانکی
- دستگاههای خودپرداز بانک ملی و انتخاب گزینه “پرداخت قبوض و دیگر پرداختها/پرداخت وجه دولتی/بارکد”
تکمیل جداول اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی ( اشخاصی که مشمول ماده 100 نمی شوند)
در صورت انتخاب گزینه تکمیل اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی، وظیفهی شما برآیندن انجام اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی است، که در این فرآیند میبایست اطلاعات مرتبط با سود و زیان و همچنین ترازنامه را در جداول مشخصی پر نمایید. دیگر اطلاعات به صورت اتوماتیک وارد خواهند شد. اطلاعات مرتبط با (دفاتر قانونی) از طریق (سامانه ثبت اسناد و املاک کشور)، اطلاعات مربوط به (صادرات و واردات) از طریق (سامانه گمرک جمهوری اسلامی ایران) و ابزارهای مربوط به عملکرد سال گذشته از (سامانه اظهارنامه عملکرد سال قبل) به صورت خودکار به اطلاعات شما افزوده خواهند شد.
در صفحه پیش روی شما اطلاعاتی ظاهر میشود که در صورت تغییر هر کدام از آنها بهتر است ابتدا روی گزینه بهروزرسانی اطلاعات از سامانه ثبتنام کلیک کنید و آر آنچه تغییر کرده است را بهروزرسانی نمایید.
انتخاب نحوه پرداخت مالیات برای اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی
حال که جداول اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی را پر کردید، مالیات شما محاسبه شده و مانده مالیاتی قابل پرداخت نمایش داده میشود. در این مرحله این انتخاب برای شما وجود داد که مالیات خود را به صورت نقد، نقد و اقساط پرداخت نمایید. در صورت انتخاب نقد و اقساط، مبلغ نقد نباید کمتر از 40% از کل مالیات باشد. 60% باقی مانده نیز باید حداکثر در 6 ماه و اقساط مساوی تسویه شود.
تأیید نهایی و ارسال اظهارنامه اشخاص حقیقی و چک کردن کلیه اطلاعات درج شده
در زمان ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی، حتماً اظهارنامهای که تکمیل کردهاید را با دقت مرور و بررسی نمایید. برای نهایی کردن و تنظیم اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی، حتماً جزئیات آن را با دقت بررسی کنید. به منظور دقت بیشتر در بررسی اطلاعات اظهارنامه اشخاص حقیقی، توصیه میشود از نسخه دیجیتالی و چاپ کاغذی استفاده کرده و به اصلاحات موردنیاز پرداخته شود.
در زمان نحوه تنظیم اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی، لطفاً به یاد داشته باشید که تنها یک بار فرصت ویرایش اظهارنامه مالیاتی فراهم میآید و پس از آن دیگر امکان ویرایش در اظهارنامه عملکرد وجود ندارد. همچنین، این فرآیند زمانبری را متضمن میشود، لذا در تکمیل اطلاعات اظهارنامه دقت ویژه را داشته باشید. تمامی اظهارنامهها، از جمله اظهارنامه ارزش افزوده، باید از طریق سامانه اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی به آدرس my.tax.gov.ir ارسال شوند.
برای تضمین صحت و کمال مراحل، قبل از انتخاب گزینه "ثبت نهایی"، به یاد داشته باشید که تنها یک بار با استفاده از فرآیند اظهارنامه اصلاحی امکان تصحیح اظهارنامه وجود دارد. همچنین، برای افرادی که اصلاحات موردنیاز را ارسال میکنند، لازم است مراحل طولانی این فرآیند را طی کنند و سازمان نیز به این موضوع اهمیت ویژهای میدهد.
بعد از کلیک روی این گزینه کد رهگیری در اختیار شما قرار داده میشود.
نگهداری نسخه چاپی اظهارنامه اشخاص حقیقی تأیید شده و بایگانی کردن اسناد و مدارک
پس از تهیه و ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی، یکی از اقدامات بسیار مهم و حیاتی است که مودیان باید به آن توجه ویژهای داشته باشند، نگهداری نسخه چاپی اظهارنامه تأیید شده و بایگانی کردن اسناد و مدارک مربوط به اظهارنامه خود است. این اقدامات در فرآیند تمدید اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی نیز بسیار اهمیت دارند.
بایگانی اسناد و مدارک تکمیل شده اظهارنامه نقش بسیار مهمی در حفظ تاریخچه مالیاتی شما دارد. با داشتن این اسناد در دسترس، شما قادر خواهید بود تا در صورت نیاز به تمدید اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی، اطلاعات لازم را به دقت و سرعت ارائه دهید. همچنین، در مواقع مشاوره مالی و حسابرسی، داشتن اسناد بایگانی شده میتواند به شما کمک کند تا اطلاعات دقیقی ارائه دهید و از دقت و شفافیت در امور مالی خود اطمینان حاصل کنید.
نحوه تقسیط مالیات برای اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی عملکرد سال جاری
با توجه به دستورالعمل 200/1401/527، افراد برای تکمیل درخواست اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی خود، امکان پرداخت مالیات خود را به صورت اقساط دارند. در این راستا، مهم است که مدارک لازم جهت اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی را به دقت تهیه و آماده نمایند. برای انجام این فرآیند، زمان ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی از اهمیت بسیاری برخوردار است.
به این ترتیب، اشخاص حقیقی میتوانند با رعایت شرایط مقرر، مبلغ کل مالیات و بدهیهای سالهای گذشته را به نسبت 40% به صورت نقدی پرداخت کرده و مابقی مبلغ را در مدت 6 ماه به تسویه برسانند. این اقساط به صورت مساوی در طول 6 ماه تقسیم و تا پایان مهلت اظهارنامه مالیاتی پرداخت میشود.
همچنین، برای افرادی که از فرم تبصره 100 استفاده میکنند، گزینهای دیگر نیز در دسترس است. این اشخاص میتوانند کل مبلغ مالیات خود را به صورت 4 قسط مساوی تسویه کنند. این امکان نشان از انعطاف در پرداخت مالیات و مهمترین مدارک لازم جهت اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی دارد.
لازم به ذکر است که تطابق با مقررات و مهلت اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی از اهمیت بالایی برخوردار است. طبق ماده 167 قانون مالیاتهای مستقیم، تقسیط مالیاتی نسبت به اصل و یا جریمههای مالیاتی تا سه سال از تاریخ اظهارنامه مالیاتی امکانپذیر است، بنابراین این امر نیز از مهمترین مدارک لازم جهت اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی بهرهبرداری میکند.
ثبت اظهارنامه اشخاص حقیقی در دفاتر پیشخوان دولت چگونه است؟
ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی از طریق دفاتر پیشخوان دولت و کافینتها یکی از راههای معمول برای انجام این وظیفه مالیاتی است. اما باید توجه داشت که این اقدام نیازمند دقت و دانش کافی در مراحل ثبت و ارسال اطلاعات مالیاتی است. هر گونه اشتباه یا عدم دقت در وارد کردن اطلاعات میتواند منجر به مشکلات و مسائل مالیاتی جدی شود که در نهایت مودیان مالیاتی ممکن است متحمل تقاص این اشتباهات شوند.
حتی در صورتی که در مرحلهی اولیه اطلاعات مالیاتی را ثبت کرده و ارسال کردهاید، همچنان دارای امکان اصلاح اظهارنامه هستید. اما باید توجه داشت که اصلاح اظهارنامه نیز نیاز به دقت و دانش دارد و همچنان ممکن است منجر به پیچیدگیهای مالیاتی شود. سازمان مالیاتی حساسیت ویژهای نسبت به اطلاعات مالی و تغییرات آن دارد، بنابراین هر تغییر در اظهارنامه ممکن است تأثیراتی را بر جریان کسب و کار و مالی شما داشته باشد.
در این مسیر، به عنوان یک انتخاب هوشمندانه، مشاوره با شرکت کارمنتو که دارای تجربه و تخصص در زمینه مالیات و اظهارنامههای مالی است، میتواند به شما کمک کند. تیم متخصص کارمنتو با تمرکز بر جزئیات و دقت در مراحل ثبت و اصلاح اطلاعات مالیاتی، به شما در ایجاد یک اظهارنامه مالیاتی صحیح و دقیق کمک میکند. این مشاوره میتواند به شما اطمینان و آسایش در تنظیم اطلاعات مالیاتی و جلوگیری از اشتباهات مالیاتی در آینده را فراهم آورد.
جریمه عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی
عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر، منجر به پیامدهای جدی و جرایمی برای مودیان خواهد شد. این پیامدها شامل محرومیت از مزایای بخشودگیها و معافیتهای مالیاتی و همچنین پرداخت جریمه به میزان ۳۰ درصد مالیات برای اشخاص حقوقی و ۱۰ درصد برای اشخاص حقیقی میشود. همچنین، عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر، باعث از دست دادن معافیت مالیاتی سالانه برای مودیان حقوقی و اشخاص حقیقی با شرایط معافیتی در طول برنامه پنج ساله توسعه فرهنگی و اقتصادی کشور خواهد شد.
در این زمینه، طبق ماده ۲۲۶ قانون مالیاتهای مستقیم، اگر اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر قانونی تسلیم شود، مودیان امکان اصلاح اطلاعات خود را دارند. در صورت وجود مشکل یا نیاز به تغییرات، مودیان میتوانند مراتب را ظرف ۳۰ روز از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه، به کارشناسان پرونده در سازمان مالیاتی ارسال کرده و اصلاحات مورد نیاز را انجام دهند.
برای جلوگیری از این مشکلات و رفع ابهامات، ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی در موعد قانونی و با دقت کافی، از اهمیت ویژهای برخوردار است. در این راستا، مشاورههای مالیاتی از جمله خدمات ارائه شده توسط شرکت کارمنتو میتواند به مودیان کمک کند تا از پیامدهای منفی عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی جلوگیری کرده و اطلاعات خود را به درستی ثبت و ارسال نمایند.
اظهارنامه مالیاتی یکی از وظایف مهم مودیان مالیاتی است که نه تنها نقش ارائه اطلاعات مالی ایفا میکند، بلکه در صورت عدم ارسال در موعد مقرر، منجر به جرایم و پیامدهای جدی مالیاتی نیز میشود.
در مورد تقسیط مالیات عملکرد سالهای گذشته، به امکان پرداخت اقساط مالیاتی با شرایط معین اشاره داشتیم. این امر به مودیان اشخاص حقیقی امکان میدهد تا بخشی از مالیات خود را به صورت نقدی پرداخت کرده و مابقی مبلغ را به صورت اقساط تسویه کنند.
لازم به ذکر است که ارسال اظهارنامه مالیاتی به موقع و با دقت اطلاعات از اهمیت ویژهای برخوردار است. عدم رعایت این موارد ممکن است منجر به جرایم مالیاتی و از دست دادن مزایا و معافیتهای مالیاتی شود. در این راستا، توصیه میشود با مشاوران مالیاتی مجرب همکاری نموده و از تخصص و دقت آنها در تکمیل و ارسال اظهارنامههای مالیاتی بهرهبرداری نمایید. این اقدام به تسهیل فرآیند و جلوگیری از مشکلات آتی مالیاتی کمک میکند.
سوالات متداول
مطالب مرتبط با حوزه مالی و مالیاتی