مودیان مالیاتی زمانی که به میزان مالیات محاسبه شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور معترض باشند میتوانند با طرح اعتراض خود، پرونده را جهت رسیدگی به هیئتهای اجرایی ارجاع دهند. به طور کلی لایحه نوشتاری است که از سوی مودی به مقام قضایی تقدیم میشود و مودی مالیاتی نیز برای اعتراض به مالیات پرداختی میتواند طرح لایحه خود را برای هیئتهای حل اختلاف مالیاتی و سایر مراجع اداری ذی ربط، طرح نماید. ما قصد داریم که چگونگی نگارش و نکات مهم لایحه دفاعیه مالیاتی رو به طور کامل توضیح دهیم.
اگر سوال و یا ابهامی در خصوص نحوه نگارش لایحه دفاعیه دارید، بهتر است که برای پاسخ تخصصی به پرسشهای خود توسط وارد صفحه مشاوره مالیاتی کارمنتو شوید.
لایحه دفاعی، بهترین ابزار مودی و یا وکیل وی برای دفاع از حقوق خود در هیأتهای حل اختلاف مالیاتی است زیرا:
- گاهی اوقات به دلایلی حضور مودی در زمان مقرر برای حضور در هیأت حل اختلاف میسر نمیباشد ولی میتواند لایحه دفاعیه خود را در دبیرخانه ثبت و به هیأت ارائه نماید، اعضای هیأت نیز با مطالعه لایحه مزبور نسبت به صدور رأی اقدام مینمایند.
- اکثر اوقات بعد از اینکه مودی دفاعیات خود را شفاهاً به هیأت حل اختلاف ارائه مینماید و جلسه را ترک میکند، اعضای هیأت مجدد لایحه دفاعیه را مرور و نسبت به آن رأی خود را صادر مینمایند.
- با توجه به اینکه در یک روز کاری، تعداد پرونده های رسیدگی شده توسط هیأت حل اختلاف زیاد میباشد و ممکن است هیأت مزبور در همان روز به پرونده رأی ندهد، به همین خاطر با مطالعه مجدد لایحه و یادآوری موضوع، رأی مورد نظر را صادر مینماید.
نکات تحریر لوایح دفاعیه
- اولین گام اخذ رونوشت گزارش رسیدگی برگ تشخیص صادره از سوی حوزه مالیاتی شما می باشد.
- بعد از آنکه گزارش رسیدگی را به دقت مطالعه فرمودید، باید اظهارنامههای ارسالی خود را (در صورت ارسال) مطالعه کرده تا ببینید اظهار شما به چه نحوی بوده است.
- در صورتی که اسناد و مدارکی دال بر دفاع شما در برابر سازمان امور مالیاتی وجود دارد، آنها را تهیه کرده و به دقت بررسی نمایید.
- تجربه نشان داده که در اکثر مواقع، لوایح طولانی که در چندین برگه مرقوم شده است، توسط هیأت حل اختلاف مطالعه نمی شود، پس پیشنهاد می شود در کوتاه ترین و مفیدترین حالت، مطالب خود را عنوان و تحریر نمایید.
- سعی کنید به یکی از مستندات بخشنامه، آییننامه، دستورالعمل، تصویب نامه، رأی دیوان عدالت اداری و یا رأی شورای عالی مالیاتی جهت اعتباردهی و دفاع بهتر اشاره کرده و آن را ضمیمه لایحه خود نمایید.
- از عامیانه نویسی پرهیز کنید و سعی نمایید لایحه شما شکل و شمایل حقوقی داشته باشد.
نمونهای از لایحه دفاعی مالیات بر ارزش افزوده
ریاست محترم اداره کل مالیات برارزش افزوده استان…………
با سلام
احتراما، در خصوص برگ مطالبه/استرداد مالیات و عوارض ارزش افزوده شماره………………… مورخ………………نسبت به مالیات مطالبه شده برای دورههای سنوات سال………معروض میدارد:
با عنایت به مفاد ماده ۲۳۷ ق.م.م که تصریح نموده، برگ تشخیص باید بر اساس مأخذ صحیح و متکی به دلایل و اطلاعات کافی و به نحوی تنظیم گردد که کلیهی فعالیتهای مربوط و درآمد های حاصل از آن بهطور صریح در آن قید و برای مودی روشن باشد، توجه آن سازمان محترم را به نکات ذیل جلب نموده و تقاضای بررسی مجدد و تجدید نظر در تک تک موارد مطروحه را دارد:
گروه محترم رسیدگی میبایست بر اساس بخشنامه……………مورخ…………(تصویبنامه موضوع موضوع بند ۱۷ ماده ۱۲ قانون مالیات بر ارزش افزوده)عمل نموده که اشعار می دارد اقلام با مصارف صرفا دفاعی(نظامی و انتظامی)و امنیتی بر اساس فهرستی که به پیشنهاد مشترک وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مصلح و وزارت امور اقتصادی و دارائی تهیه و به تصویب هیات وزیران می رسد از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده میباشد. لذا با توجه به اینکه آن سازمان محترم برای پیش نویس فاکتور شماره ………مورخ………………به مبلغ ناخالص………………ریال، صورتحساب شماره…………مورخ…………به مبلغ ناخالص………………ریال مالیات بر ارزش افزوده محاسبه و منظور نموده و صورتحسابهای مذکور با توجه به توضیحات فوق معاف از ارزش افزوده میباشند مستدعی نسبت اصلاح مبنای محاسبه و رسیدگی اقلام مذکور مساعدت های لازم را مبذول فرمایید.
برای صورتحساب های شماره مورخ……………و صورتحساب شماره…………مورخ……………مالیات بر ارزش افزوده در نظر گرفته شده است در حالی صورتحسابهای مذکور به دلیل اشتباه در شرح فاکتور ابطال شده و صورتحساب شماره …………………پس از اصلاح جایگزین آنها شده است ودر سامانه مالیاتی نیز اعلام شده است.
پیش نویس فاکتور شماره ……………به مبلغ……………ریال مورخ……………مبنای محاسبه و رسیدگی آن سازمان محترم قرار گرفته است در حالی مورد مذکور پیش فاکتور اعلام قیمت بوده و صورتحساب اصلی آن به مبلغ………………ریال در همان تاریخ در خصوص خدمات موضوع فاکتور به شرکت کارفرما ارائه شده است و در سامانه مالیاتی نیز اعلام گردیده است.
لازم به ذکر است اسناد و مدارک موراد بالا به پیوست ضمیمه گردیده است.
سخن آخر
در این مطلب به نکات و نمونهای از لایحه دفاعی مالیاتی(ارزش افزوده)، اشاره کردیم.