فهرست مطالب
Toggleشراکت در لغت به معنی شریکشدن برای انجام کاری است. قرارداد شراکت، به قراردادی گفته میشود که بین دو یا چند نفر منعقد خواهد شد. بر اساس این قرارداد دستاوردها و سود نهایی بین طرفین تقسیم میشود. انواع مختلفی از شراکت وجود دارد، ازجمله شراکت در ساخت، شراکت در کار، شراکت تجاری یا شراکت مدنی. دستاوردهای نقدی و غیرنقدی در شراکت بین شرکا تحت عنوان سهمالشرکه تقسیم میشود. درواقع شرکا به روش مشاع و باهدف کسب سود باهم یک گروه را تشکیل میدهند. در شرایط فعلی شراکت بسیار متداول است و ما آن را به شکلهای مختلف میبینیم. برای راهاندازی کسبوکار جدید به سرمایه، ایده و مهارتهایی نیز دارد که یک نفر قادر به تأمین همه آنها نیست. همچنین، شاید کسی بخواهد خانه کلنگی خودش را بازسازی کند؛ اما سرمایه لازم را نداشته باشد. در تمامی این موارد افراد اقدام به شراکت میکنند.
برای تنظیم قرارداد شراکت باید شرایطی را رعایت کرد. در ادامه به توضیح این شرایط میپردازیم:
- قصد و رضایت طرفین: در مشارکتها باید رضایت کامل هر دو طرف وجود داشته باشد. اگر یکی از طرفین راضی نباشد، قرارداد شراکت باطل است.
- اهلیت طرفین قرارداد: همه شرکا باید اهلیت معامله یا صلاحیت معامله را داشته باشند
- موضوع مورد معامله معین باشد: باید آوردههای هر کدام از طرفین مشخص شود. در شراکت یکی ممکن است سرمایه کار را تأمین کند و دیگری تخصص خود را مطرح نماید.
- مشروعیت معامله: جهت شراکت باید مشروع باشد. شراکت نمیتواند برای کارهایی باهدف غیرقانونی انجام شود.
قرارداد شراکت میتواند بهصورت کتبی یا شفاهی منعقد شود. اثبات شراکت مدنی در قراردادهای کتبی ساده است؛ اما نحوه اثبات شراکت شفاهی متفاوت است. بنابراین، در این مقاله از کارمنتو به بررسی دلایل اثبات شراکت و شیوهٔ اثبات شراکت بدون دلیل و مدرک میپردازیم. در صورت نیاز به مشاوره پیرامون چالشهای شراکت میتوانید از خدمات مشاوره کارمنتو با قیمتی معقول و بهصورت آنلاین استفاده کنید.
اثبات شراکت چگونه ممکن است؟
چگونگی اثبات مشارکت به نوع شراکت بستگی دارد. در شراکتهای مدنی، اگر یکی از اعضا با شرکای دیگر درباره میزان مشارکت خود دچار مشکل شود، ارائه مدارک کافی و تأیید دادگاه برای اثبات شراکت او کافی است. در شرکتهای تجاری برای اثبات شراکت به اساسنامه شرکت یا برگه سهام یا برگه جذب سرمایه نیاز است.
انعقاد قرارداد کتبی شراکت با مشورت یک مشاور حقوقی نهتنها اثبات شراکت را ساده میکند؛ بلکه با پیشبینی ضمانت اجراهای مناسب قراردادی باعث کاهش دامنه ضرر، بهبود اجرای قرارداد و جبران خسارتهای وارده میشود. درحالیکه اثبات شراکت بدون قرارداد پیچیده است؛ اما غیرممکن نیست.
مدارکی که معمولاً برای اثبات شراکت ارائه میشود، شامل موارد زیرند:
- سند: توافقنامهای که بین شرکا امضا شده و سرمایه و تعهدات هر یک را مشخص میکند. سند عادی یا همان شراکتنامه مدرک اثبات شراکت است.
- اساسنامه شرکت: این سند مخصوص شراکتهای تجاری است. اساسنامه چگونگی فعالیت و نام شرکا، میزان سهم و مواردی ازاینقبیل را نشان میدهد. اساسنامه شرکت از جمله مدارکی است که در آن نام شرکا و میزان سهام آنها قید شده است. اگر شرکت تجاری دارید برای اثبات شراکت از این مورداستفاده کنید.
- شاهد: حضور شاهد برای اثبات شراکت شرایط خاصی در قانون دارد. باید دو شاهد عادل و مرد به شراکت افراد شهادت دهند. حتی یکی از شرکا هم میتواند شهادت دهد.
- سوگند: این گزینه برای اثبات شراکت بدون مدرک یا شراکت شفافی است. اگر هیچکدام از موارد بالا دردسترس نباشد، سوگند فرد متقاضی لحاظ میشود. البته بستگی به نظر قاضی دارد.
روشهای قانونی و مدارک موردنیاز برای اثبات شراکت چیست؟
روشهای قانونی اثبات شراکت بستگی به نوع شراکت دارد. در شراکت مدنی اگر یکی از شرکا منکر سهم شریک دیگر شود، نیاز به اثبات شراکت است. شراکت مدنی با روشهای زیر اثبات میشود:
شهادت شهود:
یکی از راههای اثبات شراکت بدون مدرک شهادت شهود است. شهادت دو مرد عادل شراکت متقاضی را تأیید میکنند؛ بنابراین برای اثبات شراکت شفاهی حضور شاهد مؤثر است.
سند عادی:
هر گونه نوشتهای عادی که در انواع دعاوی میتوان به آن استناد کرد میتواند بهعنوان سند عادی جهت اثبات شراکت مدنی شناخته شود. این موضوع در شرکتهای تجاری مبتلا به است.
اساسنامه شرکت (قرارداد شراکت):
اگر موضوع دعوی نحوه تقسیم سود و زیان باشد، قرارداد و مفاد آن اثباتکننده خواهد بود. در خصوص اشخاص حقوقی که دارای اساسنامهای هستند و طی آن آوردههای طرفین و سود و زیان تصریح شده نیز کارگشا است.
سوگند:
آخرین دستاویز اثبات شراکت بدون دلیل و مدرک سوگند است. در این صورت منکر وجود شراکت باید به قرآن سوگند بخورد که شراکتی وجود نداشته تا ادعای وی ثابت شود.

ارتباط با مشاوران برای دریافت مشاوره حقوقی قرارداد در کارمنتو زیر یک دقیقه و فوری به صورت آنلاین تلفنی خواهد بود. دریافت مشاوره از افراد متخصص هنگام اثبات شراکت بدون مدرک، شما را از بسیاری از مشکلات قانونی در امان نگه میدارد.
چگونه برای اثبات شراکت خود، اقدام کنم؟
اگر میخواهید نسبت به اثبات شراکت خود اقدام کنید باید با تنظیم دادخواست اثبات شراکت مدنی و ثبت آن طریق نزدیکترین دفتر خدمات قضایی شروع کنید. با ارائه کارت ملی و پرداخت هزینه دادرسی، فرایند قضایی آغاز میشود. در ادامه با ابلاغ جلسه رسیدگی باید ضمن ارائه اسناد و مدارک خود از ادعای خود دفاع کنید. باتوجهبه فرایند دادرسی حقوقی این روند معمولاً طول خواهد کشید.
باتوجهبه فرایند پیچیده و طولانی قضایی توصیه میکنیم پیش از اقدام قضایی با یک وکیل دادگستری مشورت کنید. کارمنتو زمینهای فراهم کرده که شما مخاطبان عزیز بتوانید با قیمتی معقول از خدمات وکلای دادگستری بهرهمند شوید.
مراحل دادخواست اثبات شراکت
برای ثبت دادخواست اثبات شراکت طیکردن مراحل قضایی زیر اجباری است:
- رجوع به دفتر خدمات قضایی
- ارائه دادخواست به همراه اسناد و مدارم
- ثبت دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی
- ابلاغ زمان و مکان جلسه رسیدگی بر مبنای مبلغ و محل شراکت
- بررسی دفاعیات طرفین توسط دادگاه
- صدور رأی
با صدور رأی قطعی و سپس صدور اجرائیه در صورت لزوم این روند خاتمه مییابد. لازم به ذکر است برای شروع فرایند قضایی باید در سامانه ثنا ثبتنام کرده باشید.
نمونه دادخواست اثبات شراکت و مطالبه سهمالشرکه
تنظیم دادخواست اثبات شراکت و مطالبه سهمالشرکه، نکات قابلتوجهی دارد. دادخواست اثبات شراکت باید بهدقت تنظیم و به دادگاه ارسال شود. دادخواست مطالبه سهمالشرکه یکی از انواع دعاوی حقوقی در خصوص شرکتهاست. این دادخواست به بررسی دادگاه حقوقی میرسد. سهمالشرکه یا به عبارتی حق و طلب مالی شرکت از درآمد، حق شرکا محسوب میشود و قابل مطالبه است. در شرکتها، مطالبه سهمالشرکه بر اساس قرارداد یا توافق شفاهی و یا یک برگه انجام میشود.
در اینجا نمونه دادخواست اثبات شراکت مدنی را میبینید:
با سلام
احتراماً به استحضار میرساند نظر به اینکه اینجانب بهموجب مستندات اعلامی با خوانده در مالکیت………… به طور مشاعی شریک بوده؛ اما علیرغم وجود دلایل کافی بر این امر مشارٌالیه از پذیرش حقوق مالکانه من خودداری مینماید؛ لذا صدور حکم بر اثبات شراکت در مال معرفی شده مورد استدعا است.
سخن پایانی
امروزه بنا بر عرف و اعتماد افراد با انعقاد قرارداد شراکت بهصورت شفاهی اقدام به همکاری در کاری میکنند که ممکن است در این آینده این شراکت مورد انکار واقع شود، در این صورت لزوم آشنایی با شیوههای اثبات شراکت بدون مدرک پررنگ میشود. شهادت شهود، اساسنامه، قسم و سند عادی از جمله طرق معمول اثبات شراکت بدون قرارداد است.
کارمنتو یک پلتفرم آنلاین ارائه خدمات مشاوره است که با بیش از ۳۵۰ مشاور در سراسر ایران همکاری میکند درصورتیکه پیرامون انعقاد و اثبات شراکت نیازمند دریافت مشاوره هستید میتوانید از خدمات حقوقی کارمنتو در هرجا و هر زمانی استفاده کنید.

از طریق مشاوره کسب و کار آنلاین تلفنی در حوزه مد نظر خود بدون پرداخت هزینه تلفن و اینترنت و از طریق تماس امن، پاسخ سوالات خود را دریافت نمایید.
با کلیک روی لینک زیر و از طریق (منو خدمات مشاوره) حوزه مد نظر خود را انتخاب نمایید.