طلاق در دوران عقد چقدر طول میکشد؟

مدت مطالعه: 9 دقیقه
تاریخ به روزرسانی: 8 مهر 1402
نویسنده: Niloofar Zamani

دوران عقد یکی از دوران‌های شیرین و خوب زن و مرد به شمار می‌آید. در این دوران گاهی اوقات مسائل و مشکلاتی پیش می‌آید که منجر به طلاق دوران نامزدی شده و زن و مرد تصمیم می‌گیرند تا از یکدیگر جدا شوند. مشکلات خانوادگی، مشکلات اجتماعی، ازدواج زود هنگام، مسائل مالی و موارد دیگر از علل طلاق در دوران عقد است. قوانین و مراحلی که در طلاق دوران عقد وجود دارد مانند انواع دیگر طلاق است.

بر اساس ماده 1133، مرد با رعایت شرایطی که در این قانون وجود دارد، می‌تواند از دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید. طبق قوانین مدنی کشور و موازین شرعی اسلام، حق طلاق با مرد است و هر زمان که بخواهد می‌تواند همسر خود را طلاق دهد. البته قبل از اینکه درخواست خود را ارائه دهد باید همه حق و حقوق زن در طلاق دوران عقد از جمله نفقه، مهریه، تنصیف اموال و نحله را پرداخت نماید.

در قانون حق طلاق با مرد است اما با وجود برخی شرایط، زن می‌تواند به دادگاه درخواست طلاق بدهد. عدم پرداخت نفقه، عسر و حرج زن، داشتن حق طلاق، مفقودالاثر شدن، غیبت طولانی مدت و یکی از شروط 12 گانه ضمن عقد از جمله مواردی است که به زن امکان طلاق را می‌دهد. قانون گذار پس از بررسی دلایلی که زن ارائه داده است، حکم نهایی را صادر می‌کند. در ادامه در این مطلب از کارمنتو به توضیح انواع طلاق، مدارک مورد نیاز و مراحل طلاق، طلاق در دوران عقد چقدر طول می‌کشد، شرایط و عواقب طلاق در دوران عقد می‌پردازیم.

بنر طلاق

طلاق در دوران عقد و نامزدی چگونه است؟

گاهی امکان دارد زوجین از ابتدای شروع زندگی دچار اختلاف و مشکل شوند و ادامه زندگی مشترک برای آن‌ها غیر ممکن باشد. زمانی که در سن پایین ازدواج صورت گیرد، دوران عقد بیش از اندازه طولانی شود، مرد به فکر فراهم کردن امکانات اولیه برای شروع زندگی و مسکن نباشد و یا زن و مرد با یکدیگر اختلاف فرهنگی و خانوادگی داشته باشند، زوجین می‌توانند قبل از شروع زندگی مشترک از یکدیگر جدا شوند.

یکی از سوال‌های پر تکرار که اکثر افراد می‌پرسند این است که چگونه در دوران عقد طلاق بگیریم؟ بهتر است بدانیم طلاق دوران عقد نیز مانند انواع طلاق دیگر دارای مراحل و شرایطی برای زن و مرد است که دادگاه بررسی کرده و بر اساس آن حکم نهایی را برای طلاق زوجین صادر می‌کند.

انواع طلاق در دوران عقد

گاهی ممکن است اختلافاتی بین زوجین به وجود آید که روز به روز بیشتر شده و آن‌ها را وادار به جدایی کند. در دوران نامزدی و عقد، مرد و زن می‌توانند درخواست طلاق خود را به دادگاه داشته باشند. اگر مرد باعث به وجود آمدن این مشکلات باشد، زن می‌تواند اقدام به طلاق کند که در این صورت دادگاه با توجه به شرایط طلاق در دوران عقد از طرف زن و قانون طلاق در دوران عقد به پرونده آن‌ها رسیدگی می‌کند.

به طور کلی طلاق در دوران عقد از طرف مرد، طلاق در دوران عقد از طرف زن و طلاق گرفتن در دوران عقد به صورت توافقی از انواع طلاق در این دوران است که هر کدام شرایط خود را دارد.

  • طلاق در دوران عقد از طرف مرد

اگر زن و مرد در دوران عقد، با یکدیگر توافق کنند تا از یکدیگر جدا شوند، طلاق توافقی در دوران عقد مطرح است. اما اگر یکی از طرفین اصرار به زندگی مشترک با یکدیگر داشته باشند، درخواست طلاق یک طرفه مطرح است. طلاق در دوران عقد از طرف مرد زمانی مطرح است که مرد در این دوره بنا به دلایلی قصد داشته باشد تا از همسر خود جدا شود. جدایی در این دوره از سمت مرد دارای شرایطی است که در ادامه بیان خواهیم کرد.

  • طلاق در دوران عقد از طرف زن

طبق قانون حق طلاق با مرد است اما طبق برخی شرایط طلاق در دوران عقد از طرف زن نیز امکان پذیر است، ولی باید برای درخواست طلاق دلایلی کافی، محکمه پسند و قابل اثبات ارائه دهد. قانون گذار با بررسی دلایل ارائه شده از طرف زن حکم نهایی را صادر می‌کند. عسر و حرج زن، حق طلاق زن در دوران عقد یا شروط ضمن عقد از مواردی است که زن باید برای ارائه به دادگاه خانواده داشته باشد.

تنظیم درخواست طلاق با مراجعه به دفتر خدمات قضایی، ارائه درخواست طلاق، ارائه مدارک و مستندات قانونی برای ضمیمه کردن در پرونده از مراحل اولیه است که باید برای طلاق در دوران عقد از طرف زن طی شود. بعد از آن دادگاه خانواده زن و مرد را به جلسات مشاوره حقوقی ارجاع داده، سپس با بررسی پرونده توسط قانون گذار حکم طلاق صادر می‌شود.

  • طلاق در دوران عقد به صورت توافقی

یکی از بی دردسرترین راه‌های جدایی و طلاق در دوران نامزدی، طلاق توافقی است. زوجین در این نوع طلاق با یکدیگر به توافق رسیده و با رضایت طرفین به دادگاه مراجعه می‌نمایند و درخواست طلاق توافقی خود را به دادگاه و قانون گذار ارائه می‌دهند. روند طلاق توافقی در دوران عقد نیز بر همین منوال است و زن و مرد نیز بر سر حق و حقوق‌هایی مثل نفقه، مهریه، نحله و موارد دیگر توافق می‌کنند.

Please select another listing to show to avoid recursion.

مراحل طلاق در دوران عقد

مراحل طلاق در دوران عقد از طرف زن با مراحل و شرایط طلاق در دوران عقد از طرف مرد متفاوت است. زن برای جدایی در دوران عقد باید مراحل زیر را انجام دهد:

  • ثبت نام در سامانه تصمیم
  • شرکت کردن در جلسات مشاوره
  • دریافت گواهی بکارت با مراجعه به پزشکی قانونی
  • ارائه دادن گواهی بکارت، دلایل و شواهد
  • بررسی پرونده طلاق توسط دادگاه و قانون گذار
  • صدور حکم
  • جاری کردن صیغه طلاق

در طلاق یک طرفه توسط مرد لازم است مدارک لازم برای طلاق در دوران عقد و مراحل آن توسط زوج انجام شود. مرد برای جدایی در دوران عقد لازم است مراحل زیر را طی کند تا دادگاه رای خود مبنی بر طلاق را صادر نماید:

  • تنظیم کردن دادخواست طلاق یک طرفه
  • دریافت گواهی عدم سازش و ثبت در دفتر خدمات قضایی
  • ارسال گواهی عدم سازش به دادگاه خانواده
  • ارجاع به داوری برای برقرار کردن سازش بین زوجین
  • پرداخت مهریه
  • صادر کردن گواهی عدم سازش زوجین توسط دادگاه
  • جاری کردن صیغه طلاق

مدارک لازم برای طلاق در دوران عقد

اگر زوجین تصمیم به جدایی در دوران طلاق داشته باشند، باید مدارک لازم برای طلاق در دوران عقد را آماده کرده و به دادگاه ارائه دهند. البته بهتر است قبل از اقدام، با یک وکیل حقوقی مشورت کنند. مدارکی که زوجین برای جدایی در دوران عقد باید به دادگاه ارائه دهند شامل:

  • اصل شناسنامه زن و مرد و کپی برابر اصل
  • اصل کارت ملی و کپی برابر اصل
  • اصل عقدنامه و کپی برابر اصل
  • وکالتنامه حق طلاق زن
  • گواهی بکارت زن توسط پزشکی قانونی
  • دادخواست زن و مرد برای مهریه و دیگر موارد در صورت طلاق توافقی
  • گواهی عدم سازش
  • تنظیم دادخواست طلاق توسط زوجین
  • اظهار نظر مشاور و داور برای طلاق
طلاق مشاوره

با توجه به افزایش آمار طلاق برای افزایش سرعت و اطمینان از صحت روند طلاق، دریافت مشاوره از مشاوران طلاق تلفنی آنلاین کارمنتو، بهترین راه حل است.

شرایط طلاق در دوران عقد

وجود عواملی مثل ازدواج در سن پایین، وجود اختلاف‌های فرهنگی و اجتماعی، وجود اختلاف خانوادگی و موارد دیگر ممکن است باعث اختلاف بین زن و مرد شده و با وجود این شرایط ادامه زندگی را برای آن‌ها دشوار کند. در نهایت زوجین با وجود این مشکلات تصمیم به جدایی قبل از شروع زندگی مشترک می‌گیرند.

طلاق و جدایی در دوران نامزدی شامل انواع مختلفی است که هر کدام شرایط و مراحل خود را دارند. شرایط طلاق در دوران عقد با توجه به نوع طلاق متفاوت است. در ادامه به شرایط طلاق از طرف مرد، طلاق از طرف زن، طلاق توافقی، طلاق در صورت باکره بودن و باکره نبودن می‌پردازیم.

  • شرایط طلاق در دوران عقد از طرف مرد

اگر پس از عقد زندگی زناشویی برای مرد دشوار باشد، می‌تواند به صورت یک طرفه از همسرش جدا شود. از شرایط طلاق در دوران عقد برای مرد این است که همه حق و حقوقی که بعد از جاری شدن نکاح به زن تعلق می‌گیرد را پرداخت نماید. آماده کردن درخواست طلاق، داشتن گواهی عدم سازش، پرداخت حقوق مالی زن مثل مهریه و.. از شرایطی است که مرد هنگام طلاق در دوران عقد باید به دادگاه ارائه دهد تا قاضی پرونده رسیدگی کند. مرد بعد از اینکه این موارد را به دادگاه ارائه داد نیازی به رضایت زوجه نداشته و می‌تواند یک طرفه از همسر خود جدا شود. اگر زوج و زوجه به صورت توافقی از یکدیگر جدا شوند، می‌توانند در پرداخت مهریه با یکدیگر سازش کنند تا روند پرونده و حکم طلاق در دوران عقد با سرعت بیشتری نسبت به طلاق یک طرفه پیش برود.

  • شرایط طلاق در دوران عقد از طرف زن

شرایط طلاق دوران عقد از طرف زن با شرایط طلاق بعد ازدواج یکسان است. به عبارتی زن باید دلایلی محکمه پسند و قابل اثبات به دادگاه ارائه دهد تا بتواند طلاق بگیرد. مشقت بار بودن زندگی مشترک یا همان عسر و حرج، ابتلا به بیماری جسمی یا روانی، حبس مرد، مفقودالاثر شدن، حق طلاق داشتن زن یا داشتن شروط 12 گانه عقد از جمله دلایلی است که زن می‌تواند به دادگاه ارائه دهد و برای جدایی در دوران عقد اقدام کند. با داشتن حق طلاق زن در دوران عقد می‌تواند بدون ارائه دلیل و بدون رضایت او از همسر خود جدا شود.

اگر زن در دوران عقد قصد جدایی داشته و باکره باشد، نصف مهریه به او تعلق می‌گیرد و با ارائه دلیل و عسر و حرج هم نمی‌تواند درخواست تمام مهریه را داشته باشد. همچنین در صورت قصد طلاق در دوران نامزدی توسط زن، اگر طرفین شرط تنصیف اموال را امضا کرده باشند، نیمی از اموال مرد به زن تعلق نمی‌یابد زیرا این شرط فقط برای طلاق از طرف مرد قابل قبول است.

  • شرایط طلاق در دوران عقد و باکره بودن و نبودن

قانون طلاق در دوران عقد در زمان باکره بودن و زمانی که باکره نباشد متفاوت بوده و تفاوت آن در نحوه پرداخت مهریه زن است. مهریه یکی از مهم‌ترین حقوق مالی زن است که بعد از عقد نکاح مالک آن شده و حق هرگونه تصرف در مال خود را دارد.

اگر زن و مرد در دوران نامزدی، قصد طلاق به صورت توافقی یا یک طرفه را داشته باشند، باکره بودن و باکره نبودن زن یکی از مواردی است که مطرح می‌شود. طبق قانون در صورت طلاق در دوران عقد و باکره بودن زن، نصف مهریه به او تعلق می‌گیرد ولی با طلاق در دوران عقد و باکره نبودن زن مرد وظیفه دارد تمام مهریه زن را پرداخت کند.

باکره بودن زن در دوران عقد با آزمایش‌های پزشکی قانونی، توسط دادگاه بررسی شده و در این صورت حکم طلاق بائن غیر مدخوله برای زن صادر می‌شود. در این شرایط زن نیازی به نگه داشتن عده بعد از طلاق ندارد و می‌تواند نام همسر خود را با گرفتن شناسنامه جدید حذف کرده و بلافاصله ازدواج کند.

حکم قانونی طلاق در دوران عقد

طبق قانون 1133 قانون مدنی، مرد حق طلاق داشته و در هر زمان که بخواهد می‌تواند همسر خود را طلاق دهد. در صورتی که زن، طبق مواردی که در عقدنامه تعیین شده عمل نکند، مرد می‌تواند از این دلیل نیز اقدام به طلاق کند. طلاق در دوران عقد و مهریه پرداختی به زن در صورت باکره بودن نصف مهریه واقعی و در صورت باکره نبودن مهریه کامل است.

قانون طبق مواردی مثل عدم پرداخت نفقه به زن، عسر و حرج زن، غیبت طولانی مرد و بی خبری از او، حبس به مدت 5 سال، ابتلا به بیماری خطرناک، بچه دار نشدن مرد و… به زن حق تقاضای طلاق داده است. اگر این موارد اتفاق بیفتد و زن درخواست طلاق دهد، حکم طلاق در دوران عقد توسط دادگاه برای زن صادر می‌شود.

خانواده مشاوره

با مشاوره حقوقی خانواده آنلاین تلفنی در کارمنتو می‌توانید از اقدامات پیش از ازدواج گرفته تا درخواست حضانت فرزند، مهریه، نفقه و … راهنمایی‌های لازم را دریافت نمایید.

طلاق در دوران عقد چقدر طول می‌‌کشد؟

طلاق در دوران عقد چقدر طول می‌کشد؟ طلاق در هر زمان و از هر نوعی که باشد به زمان زیادی احتیاج دارد. زوجین حتی با گذشت تنها چند روز از ثبت عقد، در صورت متوجه شدن تغییرات عمده در طرف مقابل خود، برای درست کردن اشتباه خود، ماه‌ها باید پیگیری کنند. مدت زمان طلاق در دوران عقد برای زوجینی که تصمیم به جدایی دارند، بیشتر از 6 ماه است، یعنی اگر در دوران عقد تصمیم به طلاق بگیرند، مدت زیادی را درگیر پروسه طلاق خواهند بود.

گواهی پزشکی قانونی برای طلاق در دوران عقد لازم است؟

مراجعه به پزشکی قانونی یکی از مراحل طلاق در دوران عقد است که زوجین حتما باید انجام دهند. عیوب زن و مرد، بیماری‌هایی مثل جنون و … جزو مواردی است که موجب فسخ نکاح شده و فقط در صورتی که توسط پزشکی قانونی تایید شده باشد، قابل اثبات است.

ارائه گواهی عدم بارداری، آزمایش بکارت و… از قوانین طلاق در دوران عقد بوده و زوجین موظف به ارائه آن هستند، زیرا در صورت باردار بودن یا باکره بودن، مهریه طلاق دوران عقد، شرایط عده و… تغییر می‌کند، پس طلاق بدون ارائه دادن گواهی پزشکی قانونی امکان پذیر نیست.

ارائه گواهی باکرگی، عدم بارداری و… نیز در زمان طلاق توافقی ضروری بوده و زوجین باید برای دریافت آن‌ها به پزشکی قانونی مراجعه کرده و مدارک را به دادگاه ارائه دهد.

آیا طلاق در دوران عقد مهریه تعلق می‌گیرد؟

اگر طلاق در دوران عقد از طرف مرد صورت گرفته باشد، باید تمام حق و حقوق قانونی زن را پرداخت کند. اگر طلاق در دوران عقد و باکره بودن زن باشد، مهریه‌ای که به او تعلق می‌گیرد نصف مهریه واقعی بوده ولی در صورت باکره نبودن زن، مرد موظف به پرداخت کل مهریه است. در صورت باکره بودن زن، طلاق از نوع بائن بوده و مرد امکان رجوع به زن را ندارد. همچنین اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد، در صورت طلاق در دوران عقد و باکره نبودن نیز امکان رجوع مرد به زن بعد طلاق وجود نخواهد داشت.

در صورتی که طلاق گرفتن زن در دوران عقد مطرح شده باشد، زوجه می‌تواند برای رضایت مرد به طلاق، مهریه خود را ببخشد. در برخی مواقع نیز امکان دارد زوج هزینه‌ای اضافه بر مهریه را درخواست کند که زوجه با پرداخت آن می‌تواند از او جدا شود.

تعیین تکلیف هدایای نامزدی و عقد در طلاق دوران عقد

چگونه پس گرفتن هدایای نامزدی و عقد مثل حلقه نشان، حلقه ازدواج، سرویس طلا و… از جمله مشکلاتی است که بسیاری از افراد بعد از بهم خوردن نامزدی و طلاق دوران عقد مطرح می‌کنند. پس گرفتن هدایای دوران عقد دارای شرایط زیر است:

  • موجود بودن خود هدیه و از بین نرفتن آن اولین شرط است.
  • در ازای هدیه‌ای که داده شده است، پول یا کالایی دریافت نشده باشد.
  • هدیه هنوز مال کسی باشد که هدیه گرفته است، یعنی هدیه را نفروخته باشد و یا هدیه تغییر نکرده باشد، مثلا شمش طلا به سکه طلا تبدیل نشده باشد.

آثار و عواقب طلاق در دوران عقد

افرادی که پس از عقد جدا می‌شوند، ممکن است دچار ترس از ازدواج، افسردگی، سرزنش شدن، داشتن وسواس احتمالی، بی معنی دانستن زندگی شوند. این موارد بخشی از آثار و عواقب طلاق در دوران عقد است که افراد با آن رو به رو می‌شوند. پس از طلاق بهتر است پر انرژی‌تر از قبل به زندگی ادامه داده و جدایی و طلاق را به معنای پایان زندگی تلقی نکرد.

کسب و کار

از طریق مشاوره کسب و کار تلفنی آنلاین در حوزه مد نظر خود بدون پرداخت هزینه تلفن و اینترنت و از طریق تماس امن، پاسخ سوالات خود را دریافت نمایید.

با کلیک روی لینک زیر و از طریق (منو خدمات مشاوره) حوزه مد نظر خود را انتخاب نمایید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟ 23 نظر

5 23
طلاق در دوران عقد چقدر طول میکشد؟
طلاق و جدایی مانند انواع طلاق دیگر مراحل و شرایطی برای زن و مرد دارد که دادگاه در صورت درخواست زوجین پرونده طلاق آن‌ها را بررسی نموده و در صورت تایید حکم نهایی را برای طلاق زوجین صادر می‌کند.
مهریه طلاق دوران عقد بستگی به شرایطی مثل درخواست طلاق توافقی یا یک طرفه، باکره بودن یا باکره نبودن دارد. اگر زن باکره باشد نصف مهریه واقعی و در صورت باکره نبودن مهریه کامل به او تعلق می‌گیرد. اگر طلاق از سمت مرد باشد، زوج موظف به پرداخت مهریه است. در طلاق توافقی زوجین بر سر مهریه با یکدیگر تصمیم گرفته و توافق می‌کنند.
مراجعه به پزشکی قانونی یکی از مراحل طلاق است. زوجین برای طلاق گرفتن و فسخ نکاح باید به پزشکی قانونی مراجعه کرده و گواهی عدم بارداری، آزمایش بکارت و… را انجام داده و به دادگاه ارائه دهند. در واقع طلاق گرفتن حتی به صورت توافقی، بدون ارائه دادن گواهی پزشکی قانونی امکان پذیر نیست.

مشاورین مرتبط

مقالات مرتبط

مقالات مرتبط

امور حقوقی
29 خرداد 1403

|

10 دقیقه مطالعه
امور حقوقی
8 خرداد 1403

|

9 دقیقه مطالعه

نظرات کاربران

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

ایمیل شما با موفقیت ثبت شد