


همه چیز در مورد اعتراض به برگه مالیاتی قطعی شده
پرداخت مالیات برای بسیاری از مدیران کسبوکارها در ایران و جهان یک چالش پردردسر بوده و اکثر آنها تلاش میکنند با روشهای مختلف از آثار سوء این چالش بکاهند. اگر معافیت مالیاتی شرکتهای دانشبنیان و برخی معافیتهای دیگر را نادیده بگیریم، باید گفت به لحاظ قانونی و از منظر ملی نیاز است که صاحبان کسبکارها دین خود را نسبت به کشور با پرداخت مالیات ادا کنند. اما مشکل اینجاست که در بسیاری از موارد عدم اطلاع کافی صاحبان کسبوکار از قوانین و رویهها باعث میشود تا حقوقشان خواسته یا ناخواسته پایمال شود. معمولا یکی از راهکارها برای کاشتن از جرائم این حوزه، اعتراض مالیاتی بوده که خود به روشهای مختلفی صورت گرفته و مراحل گوناگونی نیز دارد. در این مطلب قصد داریم تا به مراحل اعتراض مودی به مالیات تشخیصی و مالیات قطعی بپردازیم. با کارمنتو همراه باشید.
مالیات قطعی شده چیست؟
از جمله سرفصلهای مرتبط با امور دارایی، برگ قطعی مالیات است که معمولا به نام مالیات قطعی نیز مطرح میشود.قبل از تعریف کامل مالیات قطعی، لازم به توضیح است که مالیات تعیین شده برای یک مجموعه، در مرحله اول غیر قطعی و به نوعی بدوی است. از این رو زمانی که این مالیات اعلام میشود، پرداخت کننده طبق قانون حق دارد از جزئیات آن آگاه باشد.
به عنوان مثال، چگونگی محاسبه مالیات بر اساس تراکنشها و میزان دارایی و … به علاوه اسامی و مشخصات و منصب افراد بررسی و محاسبه کننده مالیات، اطلاعاتی هستند که پرداخت کننده قادر است آنها را درخواست و در مدت زمان مشخصی دریافت کند.
ادعای مودی یا مالیات دهنده، اولین مرحله از تعیین مالیات را شکل میدهد. به این معنی که میزان مالیات محاسبه شده بر اساس اظهارنامهای است که مودی تنظیم کرده و تحویل میدهد.
همین اظهارنامه نیز امکان اصلاح و بازبینی و تغییر البته بر اساس مقررات را دارد و تشخیص و تعیین مالیات بر اساس آخرین اظهارنامه ارائه شده، تراز مالی و دفاتر ثبت وی، محاسبه میشود.
مالیات تعیین شده در قالب«برگ تشخیص مالیات»به مودی ابلاغ میشود و از زمان ابلاغ، سی روز برای بازبینی محاسبات، کسب اطلاع از فرآیند محاسبه و همچنین اعتراض به عدد اعلام شده، فرصت دارد. این میزان ابلاغی، هنوز قطعی نشده و در صورت اعتراض به آن، موضوع در هیات اختلاف مالیاتی، مطرح و بررسی میشود.
البته برای رسیدگی به اعتراض و اختلافات، هیات و گروههای دیگری نیز تعیین شدهاند و تا زمانی که اختلاف به نتیجه نرسد، در در مورد آن رای قطعی صادر نمیشود.
به همین ترتیب، مالیات قطعی شده نیز بر اساس رای این مراجع اعلام میشود. یعنی با فرض اینکه اعتراض به هیات اختلاف مالیاتی بدوی برسد یا در هیات تجدید نظر بازبینی شود، رای هر کدام از آنها در حکم مالیات قطعی خواهد بود.
در صورتی که مالیات دهنده پس از ابلاغ برگ تشخیص مالیات، به ارقام و نتیجه مندرج در آن هیچگونه اعتراضی نکند، همین ارقام به عنوان مالیات قطعی برای وی صادر میشوند.
مالیات قطعی، به مثابه حکم قانونی است و مودی باید در اولین فرصت به پرداخت آن اقدام کند، چرا که از اینجا به بعد، عدم پرداخت به عنوان تخلف مالیاتی و بر علیه مودی مد نظر قرار میگیرد.
مرجع اصلی این مسائل، سازمان امور مالیاتی کشور است و در صورتی که پرداخت کننده از پرداخت مالیات قطعی سرپیچی کند، این سازمان اختیار و قدرت قانونی کافی برای برخورد اجرایی و اعمال جرائم سنگین را دارد.
بلوکه کردن حسابها از جمله یکی از رایجترین راهکارهای تنبیهی به شمار میرود.
اعتراض به برگ قطعی مالیات چگونه انجام میشود؟
اعتراض به برگ قطعی مالیات میتواند در شرایط خاصی دنبال شود. اگر آراء هیات های حل اختلاف مالیاتی از منظر قوانین و مقررات و همچنین در رسیدگی دچار ایراد و ابهام باشد، توسط شورای عالی مالیاتی رسیدگی خواهد شد. مطابق ماده ۲۵۷ قانون مالیاتهای مستقیم شورا پس از رسیدگی موضوع شکایت شده می تواند یک نسخه از رای صادر شده را به هیات انتظامی ارسال نماید. اعتراض به برگ قطعی مالیات دو طرفه است هم توسط کارشناس مالیاتی و هم توسط مودی قابل اجرا خواهد بود.
نقش شورای عالی مالیاتی بیشتر اینطور بین مودیان شکل گرفته که اگر مالیات قطعی شد و همچنان اعتراضی نسبت به رای داشتند میتوانند به شورای عالی مالیاتی مراجعه کنند.
طبق ماده ۲۵۱ قانون مالیاتهای مستقیم هم مودی و هم اداره امور مالیاتی میتوانند ظرف مدت یکماه پس از تاریخ ابلاغ رای قطعی هیئت حل اختلاف مالیاتی به استناد عدم رعایت قوانین و مقررات موضوعه به شورای عالی مالیاتی شکایت و نقض رای و تجدید رسیدگی را خواستار شوند اما برای این امر باید دلایل و مستندات کافی ارئه کنند.
اما نکته مهم ضمانت هاست. یعنی وقتی مودیان از آراء صادرشده شکایتی داشته باشند میبایست به میزان مالیات قید شده بهصورت نقدی، ضمانت بانکی، وثیقه ملکی و یا ضامنی که مورد قبول سازمان امور مالیاتی باشد سپرده کند تا اجرای رای تا رسیدگی شورای عالی مالیاتی متوقف شد.
خوب این برای زمانی است که رای قطعی تازه به شما ابلاغ شده است و شما یکماه فرصت دارید در اعتراض به این رای با مدارک و مستندات کافی اقدام نمایید، این مهلت یکماهه آخرین مرحله برای شما در قطعی و لازم الپرداخت شدن مالیات عملکرد سال مربوطه شماست، حالا اگر این مهلت یکماهه گذشته باشد و شما اعتراضی نکرده اید و یا پس از این یکماه مدارکی به دست شما رسیده که متوجه میشوید میتواند نتیجه رای را به نفع شما تغییر دهد اکنون چه بایدکرد؟
در پاسخ این سوال میخواهیم به ماده ۲۵۱ مکرر اشاره کنیم که بیان میکند هنوز یک راه دیگر باقی مانده است.
این ماده در مورد مالیات های مستقیم و غیر مستقیم قطعی شده است که در مرجع دیگری قابل طرح نیست یعنی طبق قانون تمامی مراحل را پشت سر گذاشتهاید و همچنین به استناد مدارک و دلایل کافی ادعای غیر عادلانه بودن مالیات قطعی شده را دارید.
راه حل این است که درخواستتان را طی نامهای به وزیر اقتصاد و دارایی مبنی بر شکایت و تقاضای تجدید رسیدگی ارائه دهید. وزیر اقتصاد و دارایی با اختیارات خود پرونده مورد نظر را به هیئتی مرکب از ۳ نفر به انتخاب خود جهت رسیدگی ارجاع خواهد داد.
به منظور ارائه تقاضا و اعتراض به حکم قطعی مالیاتی، باید فرم پیوستی را تکمیل و مستندات را ضمیمه نمایید و به دبیرخانه تسلیم نمایید.
پس از ارائه فرم پیوست و نامه به دبیرخانه ۲۵۱ مکرر، مدارک بررسی و در صورت وجود نواقص ظرف ۲ هفته مراتب را به مودی اعلام میکنند. در صورتی که فرم پیوست بهطور صحیح تکمیل و ارائه نشود و یا مستندات کافی نباشد، دبیرخانه موضوع را بلا اقدام تلقی و مختومه مینماید.
هیئات مذکور مدارک ارائه شده شما را مجدداً بررسی کرده و رای آنها به اکثریت آرا قطعی و لازم الاجرا میباشد و جای هیچگونه اعتراض و بررسی دیگری وجود نخواهد داشت.
زمان اعتراض به برگ تشخیص مالیات
مودی مالیاتی حق دارد ظرف مهلت ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ برگ تشخیص مالیات(نه تاریخ صدور آن)، شخصاً یا از طریق وکیل خود با ارائه دلایل و اسناد و مدارک مربوطه به صورت کتبی اعتراض نموده و درخواست رسیدگی مالیاتی مجدد بنماید.
ویژگیهای نامه اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی
در این نامه مودی خلاصهای از اعتراض خود را به سازمان امور مالیاتی ارائه داده و برای اثبات ادعای خود باید از مدارک و اسناد ضمیمه شده استفاده کند.
در بخشی از این نامه اطلاعات شخصی افراد حقیقی یا حقوقی و در بخش دیگر معمولا اطلاعات مربوط به مساله یا مشکل پر میشود.
در اعتراض به برگ قطعی مالیات، بهتر است نکات زیر را رعایت کنید:
-
درصورتی تحویل مدارک امکان اضافه نمودن مدارک و حتی لایحه به پرونده امکان پذیر نخواهد بود.
-
تنها به شکایاتی رسیدگی می شود که از تاریخ ابلاغ آنها بیش از یک ماه سررسید نشده باشند.
-
در صورتی که بصورت پستی ارسال می شود باید توسط پست جمهوری اسلامی ایران ابلاغ شود.و ارسال از طریق دیگر کانال ها مانند شرکت های حمل و نقل هوایی غیرقابل قبول است.
-
بهتر است بهصورت خلاصه اعتراض خود را نشان داد و از بیان توضیحات اضافی خودداری کرد.
-
در نوشتن متن اعتراض به مالیات بهتر است نوع مشکل مورد نظر را مدنظر داشته و متناسب با آن صحبت کنیم.
-
لحن نامه نباید به هیچ وجه موجب اساعه ادب باشد. بنابراین از الفاظ و عبارات بیادبانه و غیررسمی نباید استفاده کرد.
-
بهتر است قبل از هرگونه اقدامی، با کارشناسان خبره کارمنتو نسبت به دریافت مشاوره در خصوص اعتراض مالیاتی اقدام کرد.
مدارک لازم برای اعتراض به برگ قطعی مالیات کدامند؟
۱- تکمیل فرم شکایت تکمیل شده:
اشخاص حقوقی باید کلیه اظهارنامهها و تغییرات و صاحبان امضا را همراه با مُهر شرکت و تصویر روزنامه رسمی معرفی کنند.
اشخاص حقیقی باید همراه با امضا مودی یا مودیان با ذکر نام و تصویر کارت ملی باشد.
اگر وکیل امورات ارجاع مدارک را دنبال میکند، باید تصویر وکالتنامه معتبر و فیش واریزی حق تمبر را همراه با کارت ملی ارائه نمایند.
۲- تصویر کامل رای مورد شکایت که تاریخ ابلاغ آن مشخص باشد.
سخن آخر
چگونگی اعتراض مودیان به برگ قطعی مالیات، موضوعی بسیار مهم است که در این مطلب به آن پرداختیم و نکات پیرامون و مدارک مورد نیاز برای آن را نیز بیان کردیم. حال اگر برای اعتراض به برگ قطعی مالیات خود، نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید، بهتر است که از مشاورین برتر کارمنتو در حوزه مالی و مالیاتی از طریق مشاوره رایگان و یا مشاوره تلفنی بهره مند شوید.