یکی از موضوعاتی که میتواند در دنیای پرتلاطم امروزی جوامع بشری را از اختلافات در امان بدارد، آشنایی با حقوق متقابل افراد در روابط با یکدیگر و قانون است که مهمترین اثر این آشنایی و آگاهی را میتوان پیشگیری از وقوع بسیاری از مشکلات حقوقی دانست.
ممکن است که هرشخص متناسب با جایگاه فردی و اجتماعی خود، ملزم به انعقاد قراردادهای مختلفی از قبیل قرارداد کاری گردد که این موضوع، دانش کافی و به روزی را در این حوزه و موارد حقوقی آن میطلبد. در ادامه با کارمنتو همراه باشید تا کمی بیشتر در مورد قرار داد های کاری صحبت کنیم.
جهت کسب اطلاعات در خصوص بیمه بازنشستگی، با نصب اپلیکیشن کارمنتو و مراجعه به بخش مشاوره بیمه و قانون کار، از کارشناسان این حوزه مشاوره دریافت کنید.
مهمترین فایده تنظیم و نوشتن قرارداد کار
- پیشگیری از هرگونه اختلاف احتمالی در آینده.
- افزایش بهرهوری و کیفیت کار.
- حفظ روابط کاری و اقتصادی بهطور مستمر.
- جلوگیری از اتلاف وقت و از بین رفتن حق و حقوق طرفین.
- کاهش ضرر و زیان ناشی از مسائل بوجود آمده در حین انجام کار(موضوع قرارداد).
- جلوگیری از اختلاف نظرها در هنگام انجام کار و دعواهای حقوقی.
بهطور کلی قراردادنویسی امری تخصصی است و نوشتن قراردادها فارغ از موضوعی خاص، هر یک تابع اصولی تعریف شده است که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
بخش نخست اصول قرارداد نویسی، شامل موارد شکلی و نکات کاربردی است که باید در کل قرارداد رعایت شود و دربرگیرنده ظاهر قرارداد، فونت، اندازه متون، ادبیات حقوقی و مواردی از این قبیل است.
بخش دوم، آیین نگارش را شامل میشود که بهطور تخصصی وارد ماهیت آن شده و شاکله اصلی قرارداد از آن نشات میگیرد که از جمله آنها میتوان به موضوع و مبلغ قرارداد، تعهدات طرفین، خاتمه قرارداد و حل اختلافات اشاره کرد.
در متن قرارداد علاوه بر موضوع قرارداد باید تعهدات طرفین نیز به صورت کامل و مشخص ذکر شوند. در قراردادهای پیمانکاری براساس شرایط عمومی پیمان، ابتدا باید تعهدات پیمانکار و سپس تعهدات کارفرما درج شود اما در سایر قراردادها، درج این تعهدات بهصورت توافقی میباشد و هر کدام به عنوان یک بند یا ماده جداگانه ذکر میشوند.
بندها و مادههای دیگری نیز در قراردادها وجود دارد که براساس توافقات طرفین و زمینه تخصصی آنها در قرارداد ذکر میشوند. نمونهای از این بندها عبارتند از: تضمینات، محل تحویل و تأدیه، خسارات، حوادث قهری و فورس ماژور، فسخ قرارداد، مرجع حل اختلاف، اختیارات طرفین، انتقال قرارداد، محل اجرای قرارداد.
بند فورس ماژور در قرارداد کار:
فورس ماژور یا قوه قهریه یکی از شروط مندرج در قرارداد است که بار مسئولیت را برای امور طبیعی و غیر قابل اجتنابی که انجام تعهدات قرارداد را مختل میکند، از طرفین قرارداد برمیدارد و مانع انجام تعهدات مندرج در قرارداد از سوی طرفین خواهد شد.
شرایط صحیح بودن قرارداد کار در قانون کار:
در ادامه میخواهیم در رابطه با صحیح بودن قرارداد کار در قانون کار توضیح دهیم همراه ما باشید.
۱- مشروع بودن کار و مزد:
قرارداد کار برای انجام فعالیتی منعقد میشود که بیشتر یدی است. کاری که به خاطر آن قراردادی با کارگر بسته میشود باید از نظر شرعی و اخلاقی صحیح باشد. بهعنوان نمونه اگر کارگر برای جابهجایی مواد مخدر و یا مشروبات الکلی استخدام شود، به دلیل نامشروع بودن کار، قرارداد صحیح نیست. از طرف دیگر باید مزد و حقوق هم طبق قانون کار به صورت وجهنقد رایج کشور به کارگر پرداخت شود. بنابراین دادن اموال نامشروع به کارگر به عنوان مزد، غیرقانونی است.
۲- معین بودن کار و مزد:
برای حمایت از کارگر و عدم سوءاستفاده از او، قانون کارفرما را مجبور کرده که موضوع قرارداد و کاری که قرار است انجام شود را تعیین نماید. ممکن است کارهای متفاوتی در کارگاه وجود داشته باشد و یک کارگر دارای مهارتهای مختلفی باشد. بنابراین لازم است که فعالیت و کاری که کارگر قرار است انجام دهد مشخص شود. برای جلوگیری از بروز اختلاف، آییننامه طبقهبندی مشاغل لازم دانسته که در کارگاههايى که مشمول طرح طبقهبندی مشاغل هستند، وظایف کارگر به طور دقیق در شناسنامه هر شغل تعیین شود. وقتی قرار است کار معین باشد، لازم نیست نوع کار به صورت دقیق با جزئیات تعیین شود. این مساله در کارگاه های بزرگ و خصوصا در مورد قراردادهای طولانی دیده میشود، بدلیل اینکه نمیتوان در زمان بستن قرارداد همه وظایف بر عهده کارگر را با جزئیات تعیین کرد. بنابراین به طورکلی باید از کار مورد تعهد کارگر رفع ابهام شود. بنابراین حواستان باشد که هنگام بستن قرارداد حتما کاری را که برعهده شما میگذارند تا حدودی مشخص نمایند، تا هم موجب سردرگمی نشود و همچنین کارفرما نتواند از شما سوء استفاده کند و کار نامعقولی را بخواهد که انجام دهید. زیرا ممکن است کار مورد درخواست او در حد مهارتهای شما نباشد و در انجام آن درمانده شوید.
از طرف دیگر باید علاوه بر نوع کار و میزان آن، میزان دستمزد و اجرت کارگر نیز تعیین شود تا اختلافی پیش نیاید. میزان مزد مورد توافق در قرارداد کار هم باید براساس ضوابط قانونی باشد. البته اگر دو طرف قرارداد، بخواهند در شرایط قرارداد تغییر عمدهای را ایجاد کنند، در صورتی که مبتنی بر عرف محل و یا کارگاه باشد مجاز هستند. در غیر اینصورت باید رضایت اداره کار و امور اجتماعی را کسب کنند.
۳- عدم ممنوعیت قانونی و شرعی طرفین در دسترسی به اموال یا انجام کار مورد نظر:
کارفرمایی که قرارداد میبندد، نباید از دسترسی به اموال خود ممنوع شده باشد. بهعنوان مثال اگر کارفرما ورشکسته شده باشد و یا بهصورتکلی بنابر حکم دادگاه نتواند به اموالش دسترسی داشته باشد، نمیتواند با کارگر جدیدی قرارداد کار ببندد، زیرا باید از اموال خود مزد و مزایای کارگر را پرداخت کند که نمیتواند. البته اگر قبل از منع قانونی دسترسی به اموال، قراردادی بسته باشد، صحیح هست. از طرف دیگر کارگری که کمتر از ۱۵ سال سن دارد نمیتواند به صورت مستقل قرارداد ببندد. کودک نمیتواند سود و زیانش را بهخوبی تشخیص دهد و در قالب شرط ضمن عقد در قرارداد بیاورد.
سایر شرایط قرارداد کار:
علاوه بر مواردی که در بالا توضیح دادیم باید به سایر شرایط هم بپردازیم. این شرایط چون باید در تمام قراردادها بیاید در قانون کار مورد تاکید قرار نگرفته است.
قصد و رضایت: در حقوق توافق دو نفر نه تنها یکی از شرایط مهم و اساسی قرارداد است، بلکه اساس قرارداد هم محسوب میشود. رضایت به قرارداد کار بیشتر جنبه یک طرفه دارد، یعنی کارفرما شرایط کاری را از قبل تعیین کرده به کارگر میگوید و کارگر هم شرایط را میپذیرد. هر چند رضایت کارگر به بستن قرارداد قبول ظاهری است، اما همین قدر برای صحیح بودن قرارداد کافی است، بهخصوص اینکه اختیارات کارفرما به موجب مقررات محدود شده است.
ممکن است به رضای دو طرف به دلایلی آسیب وارد شود که یکی از آنها اشتباه و دیگری اکراه است. وقتی که شخصی از یک اتفاقی تصور نادرستی دارد دچار اشتباه میشود. این اشتباه در قرارداد کار، بیشتر مربوط به ویژگیهای شخصیتی طرف قرارداد است. ممکن است، کارفرما این تصور را راجع به کارگر داشته باشد که درحال استخدام شخصی است که دارای تجربه و مهارت خاصی است، درحالیکه واقعا آن کارگر دارای آن تخصص و یا تجربه خاص نیست. اگر نوع کار طوری باشد که تخصص و یا تجربه کارگر نقش چندانی در انجام آن نداشته باشد، قرارداد کار صحیح است. اما اگر تجربه و تخصص خاص برای شغل کارگر ضروری باشد، قرارداد ایراد دارد. لازم است بدانید که کارفرما اختیارات بسیاری دارد و در مقابل اختیارات مسئولیتهایی هم دارد. او به عنوان رئیس کارگاه، باید در استخدام و تعیین مزد بر اساس تجربه و مهارت، برای کارگر دقت کند. اگر اشتباه از طرف او باشد باید خودش مسئولیتش را بپذیرد و البته میتواند با توافق کارگر قرارداد کار را تغییر دهند. اما باید حداقل های قانونی را راجع به حقوق و مزایا رعایت کنند.
عیبِ دیگرِ رضایت به قرارداد، اکراه است. اکراه یعنی فشار غیرعادی و نامشروع که برای وادار کردن شخص به انجام کاری وارد میشود و آزادی تصمیمگیری او را تا حدی میگیرد. در قرارداد کار کارگر بیشتر برای مضیقه مالی و امرار معاش و ناشی از اجبار تن به یکسری کارها می دهد و قرارداد کار را امضا میکند. بنابراین بیشتر قراردادهای کار اینگونه بسته می شود و نمی توان فقط به اکراه شخص قرارداد کار را زیر سوال برد. همچنین اختیارات کارفرما به موجب قانون محدود شده و اکراه در قرارداد کار تا حدی برای کارگر برطرف شده است.
اهلیت کارگر و کارفرما:
اهلیت به معنای توانایی شخص برای انجام کارهای حقوقی مثل امضای قرارداد و پذیرش اثرات آن مانند تعهدات مورد پذیرش کارگر در قرارداد کار است. قرارداد کار دو طرف دارد که هر دو باید اهلیت داشته باشند. کارفرما نباید مجنون، کودک و یا سفیه(کسی که قدرت تشخیص کافی برای تعیین سود و زیان مالی خود را ندارد) باشد؛ یعنی شخصا نمی تواند قرارداد کار را منعقد نماید ولی ولی قهری او و یا قیم (نماینده قانونی)می تواند از طرف او قرارداد کار را منعقد کند. بعلاوه باید بتواند اموال خود را مدیریت کند و به آنها دسترسی داشته باشد. اگر کارفرما یک شرکت و یا کارخانه باشد به عنوان شخص حقوقی شناخته میشوند. نماینده شخص حقوقی که مدیر محسوب میشود، میتواند از طرف شرکت و یا کارخانه با کارگر قرارداد ببندد. در اینصورت کارفرما که کارخانه و یا شرکت است، مسئول تمام تعهداتی است که نماینده از طرف آن بر عهده گرفته است. کارگر هم اگر خودش به تنهایی قراردادی را امضا میکند باید اهلیت داشته باشد. اگر هم سفیه باشد، دخالت نماینده قانونی او در زمینه تعیین مزد و دریافت آن ضروری است. قرارداد کار شرایط شکلی هم دارد که باید در زمان قرارداد بستن بیان شود. این موارد عبارتند از:
- حقوق یا مزد اصلی و موارد دیگری مانند کمک هزینه مسکن، خوارو بار و حق ایاب و ذهاب.
- ساعات کار، تعطیلات و مرخصیها.
- محل انجام کار.
- تاریخ امضای قرارداد.
- مدت قرارداد، اگر کار برای مدت مشخصی باشد.
- موارد دیگری که عرف و عادت شغل یا محل لازم دانسته است.
بنابراین اگر به عنوان کارگر و یا کارفرما قرارداد کاری را امضا میکنید به شرایط اساسی و شکلی عقد توجه نمایید.
توجه داشته باشید که اصول تنظیم قرارداد در زمینههای مختلف، متفاوت است. مثلاً شما نمیتوانید از یک نمونه قرارداد اداری به عنوان قرارداد استخدام یا قرارداد طراحی و توسعه سایت استفاده کنید، بنابراین برای نگارش و تنظیم یک قرارداد اصولی و حقوقی، باید دقت کافی داشته و با تحقیق و بررسی و گرفتن مشاوره از یک وکیل مجرب، قراردادی را تنظیم کنید که باعث امنیت و پیشرفت اصولی موضوع قرارداد شما شود.
فراگیری نحوه نوشتن متن قرارداد و مهارت قراردادنویسی است که باعث استحکام و پایداری روابط طرفین قرارداد یا شرکای تجاری میگردد. اپلیکیشن مشاوره کارمنتو به عنوان یک تیم حقوقی با متخصصین و وکلای مجرب، میتواند کمکی حرفهای برای تنظیم متن قراردادهای شما در هر زمینهای باشد و شما را در زمینه مشاوره قانون کار یاری کند. همچنین شما می توانید سوالات خود را در ضمینه قرارداد کاری در قسمت نظرات سایت مطرح کنید تا کارشناسان کارمنتو در اسرع وقت به آن ها پاسخ دهند.