فهرست مطالب
Toggleیکی از منابع بسیار مهم درآمدی هر کشوری، مبالغ دریافتی بابت مالیات بر ارزش افزوده و عوارض است که به صورت مستقیم برای دولت اخذ میشود. این نوع مالیات به صورت درصدی از قیمت بر هزینه کالا اضافه شده و به واسطه فروشنده از مصرف کننده نهایی گرفته میشود. بعد از اخذ آن، فروشنده باید این مبلغ را از طریق سامانه مالیاتی که به نام درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی شناخته میشود با ارسال اظهارنامه ارزش افزوده پرداخت کند. میتوان اشاره کرد که نحوه محاسبه و چگونگی دریافت و پرداخت و استرداد وجوه برای حکومتها از ارزش زیادی برخوردار است. به همین خاطر برای نظارت بر اجرای صحیح قوانین، جریمههای سنگینی برقرار شده است.
لازم به ذکر است که اگر این مالیات به موقع پرداخت نشود از سمت دولت برای آن جریمهای در نظر گرفته شده است. در واقع جرایم مالیات بر ارزش افزوده در قانون جدید مجموعه قوانینی است که در صورت عدم پرداخت آن، عدم اظهار آن و… گرفته میشوند. در نتیجه در صورتی که مودی از انجام این قانون سرپیچی کند تخلف محسوب شده و باید علاوه بر پرداخت مالیات معلق جریمه تاخیر را پرداخت کند. به همین منظور در ادامه این مطلب قصد داریم که به موضوع بخشنامه جرایم مالیات بر ارزش افزوده، بخشودگی جرایم مالیات بر ارزش افزوده و جریمه دیرکرد مالیات ارزش افزوده بپردازیم. اگر شما نیز در این باره سوالاتی دارید تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
منظور از جرایم مالیاتی قانون ارزش افزوده چیست؟
اگر برای شما نیز این سوال پیش آمده منظور از جرایم مالیاتی قانون ارزش افزوده چیست؟ باید در پاسخ بگوییم که جرایم مالیات ارزش افزوده یکی از انواع جرایم مالیاتی است که در قانون جرایم مالیاتی مورد پیش بینی قرار گرفته است و شرط تحقق آن تاخیر در پرداخت عوارض، مالیات، عدم ثبت نام در سامانه، دریافت مالیات و عوارض، توسط شخص غیر مجاز و اظهار درآمد غیر واقع یا کتمان آن است. به صورت کلی در رابطه با جرایم مالیاتی ارزش افزوده باید بگوییم که سازمان امور مالیاتی کشور برای ارسال اظهارنامه ارزش افزوده مهلتی را مشخص کرده است. در صورتی که مودیان مالیاتی در زمان تعیین شده اظهارنامه خود را ارسال نکنند جریمهای به آنها تعلق میگیرد که این جریمه قابل بخشش نیست.
همچنین باید اشاره کنیم که در صورتی که مشاغل و اشخاص حقوقی و حقیقی به هر علتی فعالیت مالی نداشته باشند باز هم موظف هستند که اظهارنامه ارزش افزوده خود را به سازمان امور مالیاتی تسلیم کنند و اگر میخواهند جریمه نشوند باید اظهارنامه با ارزش افزوده را به صورت سفید همراه با مدارک مربوطه ارائه کنند. بنابراین نداشتن فعالیت مالی نباید دلیلی برای ارسال نکردن اظهارنامه ارزش افزوده باشد.
مواد قانونی جرایم مالیات بر ارزش افزوده
جرایم مالیات بر ارزش افزوده مطابق با ماده ۲۲ و ۲۳ قانون مالیات بر ارزش افزوده امر مهمی است که آشنایی با آن برای هر فعال اقتصادی مفید و لازم به ذکر است. جرایم ماده 22 و 23 مالیات بر ارزش افزوده به شرح زیر است؟
مطابق با جرایم ماده 22 مالیات ارزش افزوده در صورتی که مودیان در زمان مقرر برای ثبت نام اقدام نکنند باید به میزان ۷۵ درصد مالیات را تا زمان ثبت نام به عنوان جریمه پرداخت کنند. مورد دیگری که در این ماده آمده است شامل این میشود که عدم ارسال صورتحساب در زمان تعیین شده نیز با جریمه همراه خواهد بود. لازم به ذکر است که بر اساس این ماده در صورتی که مودیان از درج قیمت صحیح بر روی محصولات یا خدمات خودداری کنند، باید مابه التفاوت آن را به عنوان جریمه به سازمان مالیات پرداخت کنند. همچنین هرگونه اشتباه در درج اطلاعات صورت حساب باعث میشود تا مودی با جریمهای معادل ۲۵ درصدی مواجه شود و عدم ارائه اظهارنامه از زمان ثبت نام نیز با جریمه ۵۰ درصدی همراه میشود.
لازم به ذکر است که بر اساس این ماده ارائه نکردن مدارک و اسناد مودیان به دفاتر مربوطه نیز جریمه ای ۲۵ درصدی به همراه خواهد داشت.
در صورت عدم ثبت نام در سامانه مورد نظر و یا استفاده نکردن از پایانههای فروشگاهی، مودیان باید ۱۰ درصد از مبلغ فروش خود یا 2 میلیون تومان را به عنوان جریمه پرداخت کنند تا زمانی که سامانه مودیان مالیاتی اشخاص را تایید کند و به آنها دسترسی دهد. جرایم ماده 23 مالیات بر ارزش افزوده نیز به این صورت است که عدم ارسال اظهارنامه ارزش افزوده با جریمهای ۲ درصدی در ماه همراه است. اگر تعداد روزهای تاخیر کمتر از ۱ ماه باشد نیز جریمه به صورت روزشمار محاسبه میشود.
موارد جرایم مالیات بر ارزش افزوده (افراد حقیقی و حقوقی) و میزان آن
میدانید که انواع مختلف مالیات و اقداماتی که مشمولین مالیات ملزم به انجام آن هستند، بر اساس گروه بندی مشاغلی با همدیگر تفاوت دارد که باید اظهارنامه مالیاتی خود را پر کنند. بنابراین مودیانی که جزو مشمولین نظام مالیاتی ارزش افزوده هستند باید تکالیف مشخصی را که از سمت سازمان مالیاتی کشور مشخص شده است، انجام دهند؛ چرا که در صورت انجام ندادن مشمول جریمه عدم پرداخت مالیات ارزش افزوده میشوند. در ادامه این جرایم را برای شما شرح خواهیم داد. جرایم ارزش افزوده به شرح زیر است:
1. جریمه عدم ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده:
جریمه عدم ثبت نام در نظام مالیاتی بر ارزش افزوده مطابق با ماده ۲۲ قانون مالیاتی شامل این میشود که اگر مودی از ثبت نام کردن به موقع در سامانه ارزش افزوده، خودداری کند موظف به پرداخت ۷۵ درصد مالیات خواهد شد.
2. جریمه عدم ارسال اظهارنامه و عدم ثبت نام در سامانه مودیان:
به صورت کلی سازمان امور مالیاتی کشور برای تمامی مشمولین مالیاتی مهلتی را برای ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده مشخص کرده است. مطابق با این قانون در صورتی که مودیان نسبت به این قانون عمل نکنند، ملزم به پرداخت جریمه میشوند. اما جریمه دیرکرد پرداخت مالیات ارزش افزوده در صورت عدم ارائه به موقع اظهارنامه معادل ۳۰ درصد مالیات معوق برای اشخاص حقوقی و ۱۰ درصد جریمه نقدی برای اشخاص حقیقی میشود.
3. عدم درج صحیح قیمت کالا در فاکتور:
در مواقعی که مشمولین مالیات بر ارزش افزوده بر هر علتی قیمت کالا در فاکتور را به صورت صحیح درج نکنند، مشمول جرایم ارزش افزوده به مبلغ یک برابر مابهالتفاوت مالیات متعلق جریمه اعمال خواهند شد.
4. جریمه عدم صدور فاکتور رسمی:
لازم به ذکر است که عدم صدور فاکتور رسمی جرم محسوب میشود. مودیان باید توجه داشته باشند که در هنگام صدور فاکتور باید تمامی اطلاعات را به صورت کامل و صحیح وارد کنند. در چنین مواقعی جریمه دیرکرد پرداخت مالیات ارزش افزوده شامل جریمهای معادل یک برابر مالیات بدهی در صورت عدم صدور فاکتور در نظر گرفته میشود.
5. عدم تکمیل و درج اطلاعات صورتحساب مطابق با نمونه اعلامی:
یکی دیگر از جرایم مالیات ارزش افزوده عدم تکمیل و درج اطلاعات صورتحساب مطابق با نمونه اعلامی است. مطابق با قانون مالیاتی کشور اگر مودی اطلاعات صورت حساب را تکمیل نکند و یا با نمونه اعلامی تفاوت داشته باشید باید جریمه ای معادل با ۲۵ درصد مالیات متعلق را پرداخت کند.
6. جریمه عدم ثبت نام عرضهکنندگان کالاها و خدمات معاف در سامانه مودیان:
در صورت عدم توجه مودیان به فراخوان سامانه مودیان و ثبت نام نکردن در این سامانه، افراد مشمول جریمه خواهند شد که این جریمه شامل پرداخت ۱۰ درصد از مجموع مبلغ فروش یا ۲ میلیون تومان وجه به سازمان امور مالیاتی در نظر گرفته میشود.
7. جریمه کتمان معامله:
از دیگر جریمه مالیات ارزش افزوده میتوان به جریمه کتمان درآمد اشاره کرد که این جریمه برای افراد حقیقی و حقوقی متفاوت از همدیگر هستند. این جریمه برای شخص حقوقی معادل با ۳۰ درصد و برای شخص حقیقی ۱۰ درصد از درآمد تعیین شده است که فرد ملزم به پرداخت آن خواهد بود.
8. دریافت مالیات و عوارض برای کالاها و خدمات معاف:
در واقع دریافت مالیات و عوارض برای کالاها و خدمات معاف توسط عرضهکنندگان مشمول جریمهای معادل ۲ برابر مالیات و عوارض دریافتی بوده که قابل بخشودگی نیز نخواهد بود. همچنین لازم به ذکر است که سازمان امور مالیاتی مکلف است حداکثر در مدت زمان ۳ ماه بعد از دریافت گزارش، نسبت به تایید یا رد مبالغ اضافه دریافتی از خریداران، اقدام کند.
9. جریمه تاخیر در پرداخت مالیات و عوارض متعلقه در هر بخش:
لازم به بیان است که در خصوص تاخیر در جریمه مالیات ارزش افزوده و عوارض متعلقه در هر بخش باید بگوییم که افراد مشمول جریمه ماهانه معادل ۲ درصد نسبت به ماليات و عوارض پرداخت نشده، مدت تاخير از زمان انقضای مهلت تسليم اظهارنامه يا سررسيد پرداخت ماليات و عوارض میشوند.
مجازات جرایم مالیات بر ارزش افزوده
جرایم مالیاتی ارزش افزوده قوانینی است که مودیان در صورت رعایت نکردن مشمول یک سری مجازاتها از سمت سازمان امور مالی کشور خواهند شد. مجازات جرایم مالیات بر ارزش افزوده در قانون جدید شامل موارد زیر میشود:
- جریمه عدم ثبت نام در نظام مالیاتی بر ارزش افزوده شامل مجازاتهایی خواهد شد. به این صورت که اگر مودی توسط سازمان مالیاتی شناسایی شود باید ماليات و عوارض معوقه خود را از زمان مشموليت و اجرای قانون پرداخت کند و همچنین برای عدم ثبت نام تا زمان شناسايی به ميزان ۷۵٪ ماليات و عوارض را نیز باید پرداخت کند.
- جریمه عدم ارسال اظهارنامه برای مشمولین، ۲۵ تا ۱۰۰٪ مالیات متعلق است و نسبت به تاخیر در پرداخت ماهانه ۲ درصد، جریمه میشوند.
- در صورتی فرد قیمت کالا در فاکتور را به صورت صحیح درج نکند، مبلغ یک برابر مابهالتفاوت مالیات متعلق جریمه خواهد شد.
- عدم صدور فاکتور نیز جریمهای معادل ۱ برابر مالیات بدهی را به همراه خواهد داشت.
- تکمیل نکردن و عدم درج اطلاعات صورتحساب مطابق با نمونه اعلامی، جریمهای معادل ۲۵٪ مالیات متعلق تعیین خواهد شد.
- عدم ارائه دفاتر یا اسناد و مدارک در صورت نیاز معادل ۲۵٪ مالیات، جریمه در نظر گرفته خواهد شد.
لازم به ذکر است که در خصوص چنین مواردی بهتر است از یک مشاوره امور مالی با تجربه راهنمایی بگیرید. مشاوران مجموعه کارمنتو با داشتن سابقه طولانی در این حوزه میتوانند به راحتی سوالات شما را پاسخ داده و راهنماییهای لازم را انجام دهند.
از طریق مشاوره مالیاتی آنلاین تلفنی بدون پرداخت هزینه تلفن و اینترنت از طریق تماس امن پاسخ سوالات خود را دریافت نمایید.
نحوه محاسبه جریمه دیرکرد مالیات بر ارزش افزوده
در جواب به سوال نحوه محاسبه جریمه دیرکرد مالیاتی بر ارزش افزوده باید بگوییم که محاسبه جرایم قانون مالیات ارزش افزوده به شرح زیر است.
جریمه دیرکرد پرداخت در ماه اول شامل ۱/۲٪ مالیات و عوارض پرداخت نشده میشود و جریمه دیرکرد در پرداخت مالیات و عوارض در ماه دوم شامل ۱/۲ ٪ مالیات و عوارض پرداخت نشده به اضافه ۰/۲ مالیات و عوارض پرداخت نشده میشود. لازم به ذکر است که به این صورت جریمه عدم پرداخت مالیات ارزش افزوده در موعد مقرر به صورت تصاعدی بالا میرود.
بخشودگی جرایم مالیات بر ارزش افزوده
در رابطه با بخشودگی جرایم مالیات بر ارزش افزوده در قانون مالیاتهای مستقیم و قانون مالیات بر ارزش افزوده باید بگوییم که مطابق با این قانون پرداخت بدهی قطعی یعنی همان اصل بدهی، جرائم غیر قابل بخشش را حداکثر ظرف مدت بعد از ابلاغ برگ قطعی پرداخت کنند. همچنین لازم به ذکر است که سقف بخشودگی مالیاتهای مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده شش میلیارد تومان برای هر دوره یا سال مالیاتی است.
مطابق با بخشنامه بخشودگی جرایم مالیات بر ارزش افزوده بخش جرائم دیرکرد پرداخت عوارض و مالیات بر ارزش افزوده پیمانکاری که به واسطه عدم دریافت از کارفرمایان ایجاد شدهاست، به صورت کلی بخشوده میشود. اما این دستور العکل مانع از اعمال بخشودگی جریمه عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی و جریمه تاخیر قانون مالیات بر ارزش افزوده نخواهد بود.
لازم به ذکر است که براساس قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده مودیان مشمول این قانون مکلف به انجام تکالیف قانونی از جمله ارائه اظهارنامه مالیاتی، پرداخت مالیات و عوارض ارزش افزوده حداکثر در مدت زمان ۱۵ روز بعد از پایان هر دوره مالیاتی خواهند بود.
سخن پایانی
در این مطلب به موضوع بخشنامه بخشودگی جرایم مالیات بر ارزش افزوده و جریمه عدم پرداخت که در جدول جرایم مالیات بر ارزش افزوده طبق قانون مشخص شده است، پرداختیم. از آنجایی که امروزه جرائم مالیاتی به سمت سختگیرانهای پیگیری میشوند، زمان بندی درست برای تنظیم و ارائه اظهارنامه از اهمیت زیادی برخوردار است.
اگر هر مشکلی در این مورد دارید میتوانید با مشاوران مجموعه کارمنتو در ارتباط باشید. در این مجموعه همکاری با بیش از 350 مشاور برتر کشور انجام میشود که امکان دریافت مشاوره فوری در هر جای ایران در لحظه و زیر یک دقیقه با شارژ اولیه رایگان را فراهم میکند. همچنین میتوانید اطمینان داشته باشید که اطلاعات شما نزد این مجموعه محرمانه خواهد بود. بنابراین میتوانید با خیالی راحت با مشاوران این مجموعه در ارتباط باشید.
از طریق مشاوره کسب و کار تلفنی آنلاین در حوزه مد نظر خود بدون پرداخت هزینه تلفن و اینترنت و از طریق تماس امن، پاسخ سوالات خود را دریافت نمایید.
با کلیک روی لینک زیر و از طریق (منو خدمات مشاوره) حوزه مد نظر خود را انتخاب نمایید.