وظایف کارفرما در صورت بروز حوادث برای کارگر
- مدت مطالعه: 1دقیقه
- 25 دی 1400
- 0 نظر

مطالب براساس حوزه ها
حادثهای ناشی از کار تلقی میشود که در محیط کار و به سبب کار و در حین انجام وظیفه رخ دهد. در اوقاتی که بیمه شده از محل سکونت به محل کار مراجعه کند و دچار حادثه شود، حادثه ناشی از کار تشخیص داده میشود و همچنین اگر بیمه شده برای کمک به کارگر حادثه دیده دچار آسیب شود، حادثه ناشی از کار تعریف میشود. در ادامه با کارمنتو همراه باشید تا کمی بیشتر در مورد تکالیف کارفرما در قبال حوادث ناشی از کار در حق کارگر صحبت کنیم.
برای ارتباط با متخصصین و موکلین حوزهی قانون کار، پاسخ به سوالات خود و دریافت مشاوره بیمه و قانون کار، با مشاوران ما در اپلیکیشن کارمنتو، در ارتباط باشید. همچنین اگر سوالی در مورد تکالیف کارفرما در قبال حوادث ناشی از کار در حق کارگر داشتید، می توانید آن را در قسمت نظرات سایت مطرح کنید.
تکلیف کارفرما در قبال بروز حوادث و صدمه وارده به کارگر
بر اساس ماده 65 قانون تأمیناجتماعی، درصورت وقوع حادثه ناشی از کار، کارفرما مکلف است اقدامات لازم اولیه را برای جلوگیری از تشدید وضعیت حادثه دیده انجام دهد و گزارش حادثه را ظرف سه روز اداری از تاریخ وقوع به صورت کتبی به سازمان تأمیناجتماعی اطلاع دهد.
بلافاصله پس از وقوع هرگونه حادثه چه کوچک و چه بزرگ کارفرما بایستی حداقل اقدامات زیر را انجام دهد.
- تماس با سرویس های امدادی و انتظامی:
یرای کمک فوری به حادثه دیده و رساندن وی به مراکز درمانی و حداقل شدن ضایعات ناشی از حادثه انجام کمک های اولیه و تماس با اورژانس از تکالیف اخلاقی است.
برای مستند شدن وقوع حادثه ناشی از کار در محل کارگاه(به ویژه اگر تحت پوشش بیمه مسئولیت مدنی کارفرما در قبال کارکنان است)و این سند برای در مراحل بعدی مانند رسیدگی پرونده در مراجع قضایی، دریافت خسارت از بیمه مسئولیت، جلوگیری از تحریف موضوع و... .
- در صورتی که نیاز به نجات حادثه دیده باشد مانند ماندن و گیرکردن بین ماشین آلات، ماندن زیر آوار، در آوردن از داخل چاه و ... تماس با آتش نشانی لازم است.
- پس از اقدامات اولیه برای کمک رسانی به حادثه دیده کارفرما باید فرم حادثه سازمان تامین اجتماعی را تکمیل و به شعبه مربوطه سازمان تامین اجتماعی ارائه نماید.
- قبل از از بین رفتن صحنه حادثه گزارشی از حادثه(به انضمام تصویر فرم اعلام حادثه تامین اجتماعی)را به اداره کار محل ارائه نماید.
- گزارشی از حادثه را به بیمه مسئولیت کارفرما ارائه نماید.

به استناد قوانین تأمیناجتماعی، بیمهشدگان مشمول درصورتی که بر اثر حادثه ناشی از کار مصدوم و یا فوت شوند، تعهدات قانونی به آنها تعلق میگیرد. درمان، پرداخت غرامت دستمزد ایام بیماری درصورت عدم اشتغال به کار و استراحت، تحویل پروتز و اروتز درصورت نیاز به این وسایل، پرداخت غرامت نقص عضو، هزینه کفن و دفن، پرداخت مستمری ازکارافتادگی جزئی یا کلی ناشی از کار و پرداخت مستمری بازماندگان از تعهدات قانونی قابل ارائه به بیمهشدگان حادثه دیده ناشی از کار است.
لازم به ذکر است، در تعلق تعهدات قانونی فوق به بیمهشده حادثهدیده ناشی از کار، سابقه پرداخت حقبیمه در احراز شرایط لحاظ نمیشود و به بیمهشده با هرسال سابقه پرداخت حقبیمه، کمکهای قانونی ارائه میشود.
ماده 91 قانون کار
کارفرمایان و مسئولان کلیه واحدهای موضوع ماده(85) این قانون مکلفاند بر اساس مصوبات شورای عالی حفاظت فنی برای تامین حفاظت و سلامت و بهداشت کارگران در محیط کار، وسایل و امکانات لازم را تهیه و در اختیار آنان قرار داده و چگونگی کاربرد وسایل فوق الذکر را به آنان بیاموزند و در خصوص رعایت مقررات حفاظتی و بهداشتی نظارت نمایند. افراد مذکور نیز ملزم به استفاده و نگهداری از وسایل حفاظتی و بهداشتی فردی و اجرای دستورالعمل های مربوط کارگاه میباشند.
بیشتر بخوانید : نحوه تسویه حساب کارفرما با کارگر
ماده 95 قانون کار
مسئولیت اجرای مقررات و ضوابط فنی و بهداشت کار بر عهده کارفرما یا مسئولین واحدهای موضوع ذکر شده در ماده(185)این قانون خواهد بود. هر گاه بر اثر عدم رعایت مقررات مذکور از سوی کارفرما یا مسئولین واحد، حادثه ای رخ دهد، شخص کارفرما یا مسئول مذکور از نظر کیفری و حقوقی و نیز مجازاتهای مندرج در این قانون مسئول است.
تبصره 1
کارفرما یا مسئولان واحدهای موضوع ماده(85)این قانون موظفاند کلیه حوادث ناشی از کار را در دفتر ویژه ای که فرم آن از طریق وزارت کار و امور اجتماعی اعلام میگردد ثبت و مراتب را سریعا به صورت کتبی به اطلاع اداره کار و امور اجتماعی محل برسانند.
تبصره 2
چنانچه کارفرما یا مدیران واحدهای موضوع ماده(85)این قانون برای حفاظت فنی و بهداشت کار، وسایل و امکانات لازم را در اختیار کارگر قرار داده باشند و کارگر با وجود آموزش های لازم و تذکرات قبلی بدون توجه به دستورالعمل و مقررات موجود از آنها استفاده ننماید کارفرما مسئولیتی نخواهد داشت. در صورت بروز اختلاف، رای هیات حل اختلاف نافذ خواهد بود.
بیشتر بخوانید : نحوه رسیدگی به اختلاف بین کارفرما و کارگر
حادثه ناشی از کار، از دیدگاه صندوق تأمین اجتماعی
مطابق ماده 60 قانون تأمین اجتماعی حوادث ناشی از کار حوادثی است که در حین انجام وظیفه و به سبب آن برای بیمه شده اتفاق میافتد مقصود از حین انجام وظیفه تمام اوقاتی است که بیمه شده در کارگاه یا موسسات وابسته یا ساختمانها و محوطه آن مشغول کار باشد و یا به دستور کارفرما در خارج از محوطه کارگاه عهده دار انجام ماموریتی باشد اوقات مراجعه به درمانگاه و یا بیمارستان و یا برای معالجات درمانی و توانبخشی و اوقات رفت و برگشت بیمه شده از منزل به کارگاه جز اوقات انجام وظیفه محسوب میگردد، مشروط بر اینکه درزمان عادی رفت و برگشت به کارگاه اتفاق افتاده باشد حوادثی که برای بیمه شده حین اقدام برای نجات سایر بیمه شدگان و مساعدت به آنان اتفاق میافتد حادثه ناشی از کار محسوب میشود.
مسئولیت کیفری بروز حادثه
مسئولیت کیفری حادثه، حسب نظر بازرسان کار یا کارشناسان رسمی دادگستری و بر اساس رأی قضایی بر عهده مقصر یا مقصرین حادثه است. حسب ماده 95 قانون کار مسئولیت اجرای مقررات و ضوابط فنی و بهداشت کار بر عهده کارفرما یا مسئولین واحدهای موضوع ذکر شده در ماده 85 این قانون خواهد بود. هر گاه بر اثر عدم رعایت مقررات مذکور از سوی کارفرما یا مسئولین واحد، حادثهای رخ دهد، شخص کارفرما یا مسئول مذکور از نظر کیفری و حقوقی و نیز مجازاتهای مندرج در این قانون مسئول است.
و در پایان
طبق ماده 66 قانون تأمیناجتماعی، در مواردی که وقوع حادثه ناشی از کار به علت عدم توجه کارفرما در زمینه رعایت مقررات حفاظت ایمنی و فنی باشد، سازمان تأمیناجتماعی ضمن اینکه تعهدات قانونی در خصوص بیمه شده را اعمال میکند، خسارات وارده را نیز از کارفرمای مقصر به میزان درصد تقصیر وصول خواهد کرد.

غیرفعال
مصطفی بالار
مشاوره در زمینه روابط کار و تامین اجتماعی
-
297
بیش از ۲۴ سال تجربه مستقیم و کاربردی در امور کارگزینی و منابع انسانی؛ مدیر منابع انسانی شرکت صنعتی با ۱۵۰۰ نفر پرسنل ؛ عضو اصلی هیئت حل اختلاف اداره کار .تنظیم دادخواست و لوایح جهت طرح در ه...

غیرفعال
محمد تقی اهورايي
مشاور وکارشناس رسمي قانون كار ، بيمه بيكاري و قوانين تامین اجتماعی
-
1122
كارشناس عالي قانون كار (روابط كار و بيمه بيكاري وتشکلات کارگری و کارفرمایی و قوانين تامين اجتماعي ) کارشناس ومسئول مراجع تشخیص و حل اختلاف قانون كار با بیش از 27 سال تجربه و تخصص كاري ، نما...

غیرفعال
اصغر مهدی زاده
کارشناس ارشد مالیاتی
-
320
اینجانب دانشجوی دکتری حسابداری و سابقه فعالیت در حوزه های حسابداری ، مالیاتی و بیمه تامین اجتماعی به مدت بیش از 12 سال را دارم .
مطالب مرتبط
نظرات کاربران