فهرست مطالب
Toggleدر نگاه اول دریافت یا صدور فاکتور غیر رسمی امری ساده و بیاهمیت به نظر میرسد. اما زمانی که با قوانین مالیاتی آشنا نباشید گرفتار جریمههای سنگین مالیاتی خواهید شد. در اکثر معاملات روزمره بین کسبوکارهای کوچک یا فریلنسرها فاکتورهایی استفاده میشود که پشتوانه رسمی و قانونی ندارد.
در ادامه این مقاله سعی داریم تا به زبانی ساده و کاربردی در رابطه با ثبت فاکتور غیر رسمی، جریمه فاکتور غیر رسمی و سایر اطلاعات مربوطه صحبت کنیم. در صورتی که قصد دارید در رابطه با فاکتور غیر رسمی و سایر اطلاعات مربوطه اطلاعات بیشتری به دست آورید بهتر است تا انتهای مقاله با ما همراه باشید. با دنبال کردن این مقاله میتوانید به درک درستی از این مفاهیم برسید، از جریمهها دور بمانید و به کمک مشاوران برتر و متخصص پلتفرم کارمنتو، مسیری مطمئن را در امور مالیاتی انتخاب نمایید.
منظور از فاکتور و پیش فاکتور غیر رسمی چیست؟ آیا در مراجع قانونی قابل استناد هستند؟
فاکتور غیر رسمی و پیش فاکتور غیر رسمی به اسنادی گفته میشود که بین فروشنده و خریدار ردوبدل میشود. این فاکتورها طبق ضوابط سازمان امور مالیاتی، ثبت نشده و در سامانههایی همچون سامانه مودیان درج نمیشود. این اسناد شناسه یکتای مالیاتی، شماره اقتصادی، کد فروشنده و اطلاعات استاندارد دیگر را که در فاکتورهای رسمی الزامی هستند ندارند.
از این فاکتورها کسبوکارهای خرد، مشاغل آزاد، فروشندگان سنتی، خدمات فریلنسری و برخی تولیدکنندگان خانگی استفاده میکنند. استفاده از این نوع فاکتورها به دلایل مختلفی همچون عدم ثبت رسمی در نظام مالیاتی یا ساده سازی امور حسابداری انجام میگیرد.
پیش فاکتور غیر رسمی در مرحله پیش از نهایی شدن معامله ارائه خواهد شد تا خریدار از هزینهها مطلع شود. فاکتور غیر رسمی نیز زمانی صادر خواهد شد که فروشنده قصد دارد تراکنش را ثبت کند اما به صورت رسمی گزارش ندهد. این موضوع برای کاهش بار مالیاتی، ساده سازی حسابداری یا توافق بین دو طرف انجام میشود.
فاکتور غیر رسمی هیچ الزام قانونی ندارد. اما زمانی که فرد مشمول ثبت در سامانه مودیان باشد باید تمام فروشهای خود را به صورت رسمی و از طریق فاکتور رسمی ثبت نماید. رعایت این الزام منجر به جریمه فاکتور غیر رسمی یا سایر عواقب مالیاتی میشود. در اکثر موارد فاکتورهای دستنویس چون فاقد شماره اقتصادی، اطلاعات لازم برای ثبت در سامانه مالیاتی و شناسه مالیاتی هستند، غیر رسمی محسوب میشوند.
بهتر است بدانید که شماره سریال از جمله ارکان فاکتور رسمی محسوب میشود و در نمونه فاکتور غیر رسمی شماره سریال الزام قانونی ندارد. اما با این حال برخی از فروشندگان برای نظم شخصی یا ارائه به مشتری، شماره گذاری دستی انجام میدهند که کاربرد داخلی داشته و اعتبار قانونی ندارد.
در نتیجه فاکتور غیر رسمی و پیش فاکتور غیر رسمی در اغلب موارد از نظر قانونی قابل استناد نبوده و در صورت بروز اختلاف با مستندات تکمیلی میتوان از آن استفاده کرد.
مالیات فاکتور و پیش فاکتور غیر رسمی چقدر است؟
به طور کلی فاکتور غیر رسمی مستقیماً مالیات ندارد اما در صورتی که در بازرسی یا بررسیهای مالیاتی مشخص شود که درآمدی به واسطه چنین فاکتورهایی کسب شده و در اظهارنامه مالیاتی ثبت نشده باشد، شامل مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده خواهد شد. در چنین مواردی مالیات به صورت تخمینی و با جریمه فاکتور غیر رسمی از مودی دریافت خواهد شد.
پیش فاکتور غیر رسمی در دسته اسناد الزام آور محسوب نخواهد شد و به تنهایی مشمول مالیات نمیشود چون نشان دهنده فروش قطعی نیست. اما زمانی که سازمان مالیاتی تشخیص دهد که پیش فاکتور غیر رسمی پوششی برای معامله نهایی است، ممکن است آن را مستند درآمد تلقی کند و مشمول مالیات شود.
در نهایت اگر از فاکتور غیر رسمی با کد ملی یا بدون شناسه مالیاتی استفاده میکنید، در معرض خطر جریمههای مالیاتی قرار دارید. برای جلوگیری از این مشکلات مالیاتی از فاکتور غیر رسمی مورد تایید دارایی استفاده کنید.
تفاوت فاکتور غیر رسمی و پیشفاکتور غیر رسمی چیست؟
- سند: فاکتور غیر رسمی یک سند فروش محسوب میشود اما پیش فاکتور غیر رسمی پیشنهاد اولیه برای فروش کالا و خدمات است.
- کاربرد: فاکتورهای غیر رسمی در تسویههای غیر رسمی بین کسبوکارها و اشخاص استفاده میشوند. اما پیش فاکتورهای غیر رسمی برای اعلام قیمت، شرایط پرداخت و مشخصات کالا قبل از نهایی شدن معامله صادر میشود.
- ارزش حقوقی: فاکتور غیر رسمی به تنهایی ارزش حقوقی چندانی ندارد مگر اینکه با مستندات دیگر همراه شود. اما پیش فاکتور غیر رسمی فاقد هرگونه ارزش حقوقی است و جنبه اطلاع رسانی دارد.
- الزامات قانونی: فاکتورهای غیر رسمی برخلاف فاکتورهای رسمی فاقد ویژگیهای مورد تایید سازمان مالیاتی هستند و استفاده مکرر از آنها باعث رد دفاتر و جریمه خواهد شد. پیش فاکتور نیز الزام قانونی نداشته و استفاده از آن تخلف محسوب نمیشود.
- استفاده در دفاتر الکترونیکی مالیاتی: فاکتورهای غیر رسمی در دفاتر الکترونیکی مالیاتی پذیرفته نمیشوند و ثبت آنها موجب رد دفاتر خواهد شد. فاکتورها نیز چون سند فروش محسوب نمیشوند در مرحله پیش از معاملات استفاده میشوند.
دلیل استفاده برخی اشخاص از فاکتور غیر رسمی چیست؟
- برخی از فروشندگان برای فرار از پرداخت مالیات ترجیح میدهند که فاکتور رسمی صادر نکنند. این کار در کوتاه مدت سودآور بوده اما در صورت شناسایی مشمول جرایم سنگین خواهد شد.
- یکی دیگر از دلایل رایج نداشتن کد اقتصادی است. طبق قانون کسبوکارهایی که فاقد کد اقتصادی هستند اجازه صدور فاکتور رسمی ندارند.
- گاهی خود خریدار ترجیح میدهد که فاکتور رسمی دریافت نکند و از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف شود.
- در بسیاری از موارد نیز توافقات پنهانی که بین فروشنده و خریدار وجود دارد، باعث رواج فاکتورهای غیر رسمی خواهد شد و برای هر دو طرف مشکلات قانونی ایجاد میکند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص حداکثر مبلغ فاکتور غیر رسمی یا نمونه پیش فاکتور غیر رسمی با کارشناسان خبره ما در ارتباط باشید.

از طریق مشاوره مالیاتی تلفنی آنلاین بدون پرداخت هزینه تلفن، از طریق اینترنت و تماس امن VOIP زیر 1 دقیقه پاسخ سوالات خود را در زمینه فاکتور غیر رسمی دریافت نمایید.
آیا استفاده از فاکتور غیر رسمی جرم است؟ (تحلیل حقوقی و مالیاتی)
استفاده از فاکتور غیر رسمی جرم کیفری تلقی نمیشود اما تخلف مالیاتی محسوب میشود و در شرایطی خاص به عنوان جرم مالیاتی نیز پیگیری میشود. دلایلی همچون نداشتن کد اقتصادی، توافق با خریدار برای پرداخت نکردن مالیات بر ارزش افزوده و یا مخفی نگه داشتن بخشی از درآمد باعث میشود که برخی از مشاغل به صدور فاکتور غیر رسمی رو بیاورند. خطرات استفاده از فاکتور غیر رسمی شامل موارد زیر میشود:
- جریمه مالیاتی: استفاده از فاکتور غیر رسمی شامل جریمههای مالیات مستقیم و قانون مالیات بر ارزش افزوده میشود.
- رد دفاتر مالیاتی: در صورتی که فاکتورهای غیر معتبر شناسایی شوند دفاتر قانونی شرکت یا فروشنده توسط سازمان امور مالیاتی رد میشود و به صورت تخمینی مالیات تعیین میشود.
- عدم پذیرش هزینهها: هزینههایی که با فاکتور غیر رسمی ثبت شده است در زمان رسیدگی مالیاتی به عنوان هزینه قابل قبول در نظر گرفته نخواهد شد.
ماده 169 قانون مالیاتهای مستقیم تاکید میکند که همه مودیان مالیاتی از شماره اقتصادی معتبری استفاده نمایند و تراکنشهای مالی خود را با فاکتور رسمی معتبر ثبت کنند. این ماده به سازمان امور مالیاتی اجازه خواهد داد که در صورت عدم ارائه مستندات رسمی و استفاده از فاکتور فاقد اعتبار قانونی دفاتر را رد کند و جرایم را اعمال کند. در تبصرههای این ماده تاکید شده که مودیانی که اطلاعات معاملات خود را به صورت کامل در سامانه مربوط ثبت نکند متخلف محسوب میشود.
نکات مهم برای جلوگیری از دردسرهای فاکتور غیر رسمی چیست؟
- صدور فاکتور رسمی: همیشه سعی کنید فاکتور رسمی صادر کنید. چرا که این کار به شفافیت و اعتبار بیشتر کسب و کار شما کمک میکند و از بروز مشکلات قانونی جلوگیری میشود. در واقع صدور فاکتور رسمی به شما اجازه میدهد که از تمامی مزایای قانونی مالیاتی بهرهمند شوید.
- استفاده از نرمافزار مالی: استفاده از نرمافزار مالی معتبر امکان صدور فاکتور رسمی را به شما میدهد و از خطاهای انسانی و اشتباهات در ثبت مالیات نیز جلوگیری میکند. در این نرمافزارها میتوانید صورتحساب الکترونیکی مالیاتی خود را نیز چک کنید.
- دریافت مشاوره: برای فهم دقیق قوانین مالیاتی و نحوه صدور فاکتور از مشاوران مالیاتی کمک بگیرید تا شما را از بهترین روشها برای ثبت مالیات بر ارزش افزوده و سایر امور مالیاتی راهنمایی خواهند کرد.
- ارائه مستندات صحیح: برای جلوگیری از مشکلات بعدی مستندات صحیح و معتبری همچون فاکتور رسمی قرارداد و سایر مدارک تجاری را نگه دارید. مستندات ذکر شده در صورت درخواست سازمان مالیاتی به عنوان مدرک معتبر ارائه میشود.
- رعایت ضوابط قانونی: مطمئن شوید که تمام قوانین مالیاتی کشور را رعایت میکنید.
در صورتی که به هر دلیلی مجبور به استفاده از فاکتور غیر رسمی شدید باید نکات زیر را در نظر بگیرید:
- تنظیم قرارداد کتبی: همیشه قرارداد رسمی و کتبی با مشتری خود تنظیم کنید و تمام جزئیات معامله را در آن ذکر کنید.
- مشخصات دقیق فاکتور: در صورتی که فاکتور غیر رسمی صادر میکنید اطلاعات دقیق همچون نام، آدرس، کد اقتصادی و خریدار را در آن درج کنید.
- نگهداری مستندات: کپی فاکتور غیر رسمی را به صورت دقیق و منظم در دفاتر خود نگهداری کنید.
- مراجعه به مشاور: قبل از هرگونه اقدامی با افراد متخصص در رابطه با شکایت با فاکتور غیر رسمی صحبت کنید.
برای ثبت قانونی دفاتر مالیاتی و جلوگیری از مشکلات میتوانید از خدمات تحریر دفاتر قانونی استفاده کنید:
- ثبت اطلاعات مربوط به صورت مالی و معاملات روزانه
- کمک به نگهداری و بایگانی مستندات مالی به صورت دقیق
- نظارت بر ثبت صحیح فاکتور رسمی و غیر رسمی
در صورتی که مایل به تنظیم و ثبت دفاتر قانونی کسبوکار خود هستید میتوانید از خدمات کارمنتو بهرهمند شوید.
سخن پایانی
استفاده از فاکتور غیر رسمی در معاملات تجاری باعث بروز مشکلات قانونی و مالیاتی میشود. برای جلوگیری از جریمهها یا مشکلات مرتبط با مالیات بهتر است تا کسبوکارها از فاکتورهای رسمی استفاده کنند و مستندات مالی خود را به صورت دقیق ثبت کنند. در صورتی که به هر دلیلی مجبور به استفاده از فاکتور غیر رسمی شدید رعایت نکات مهم همچون تنظیم قرارداد کتبی، مشورت با افراد متخصص و نگهداری مستندات دقیق از بروز مشکلات جلوگیری میکند. استفاده کردن از خدمات تحریر دفاتر قانونی به شما کمک میکند که در صورت هرگونه بررسی مالیاتی، اطلاعات شما به صورت دقیق و قانونی ثبت شده باشد.
کارمنتو پلتفرمی معتبر برای خدمات مشاورهای است که شما را یاری میکند. با بهرهگیری از مشاوره تخصصی کارمنتو به راحتی از اشتباهات رایج در این زمینه پیشگیری کنید و کسبوکار خود را به صورت قانونی اداره نمایید. این تیم در کنار شماست تا تمامی مراحل مالی و حقوقی را با دقت و مطابق با قوانین روز کشور انجام دهید.

از طریق مشاوره کسب و کار تلفنی آنلاین در حوزه مد نظر خود بدون پرداخت هزینه تلفن و اینترنت و از طریق تماس امن، پاسخ سوالات خود را دریافت نمایید.
با کلیک روی لینک زیر و از طریق (منو خدمات مشاوره) حوزه مد نظر خود را انتخاب نمایید.