فهرست مطالب
Toggle- مزایا و مشکلات راه اندازی کافی شاپ
- تهیه طرح تجاری مناسب برای تاسیس کافی شاپ
- بررسی شرایط مکان مناسب برای راهاندازی کافی شاپ
- تجهیزات مورد نیاز جهت تاسیس کافی شاپ
- لیست هزینه های اولیه کافی شاپ
- لیست هزینههای ثابت یک کافی شاپ
- تعیین یک منو مناسب کافی شاپ
- مراحل اخذ مجوز تاسیس کافی شاپ
- مراحل ثبت نام مالیاتی کافی شاپ
- انواع روشهای جذب مشتری برای کافی شاپ
- مشاوره راه اندازی کافی شاپ با کارمنتو
راه اندازی کافی شاپ یکی از کارهایی است که بیشتر جوانان دهه هشتاد و نود، حداقل یک بار به آن فکر کردهاند. یک فضای دوستداشتنی با عطر کیک و قهوه که دوستانمان همیشه در آن حضور دارند و البته میتوانیم در کنار معاشرت و خوردن غذاهای خوشمزه، پول هم دربیاوریم. چه چیزی از این بهتر؟ اما نباید فراموش کرد که تاسیس کافی شاپ هم مثل هر تاسیس هر مکان دیگری، یک کسبوکار است و باید با دید مالی و اقتصادی به آن نگاه کرد. قبل از شروع کار، باید تعداد زیادی سوال اساسی از خودتان بپرسید و برای تک تک آنها جواب داشته باشید. مهم است که بدانید کافی شاپ (یا کافه) خودتان را کجا تاسیس کنید، چقدر سرمایه اولیه برای آن پیدا کنید، اصلا نیاز به سرمایهگذار دارید یا شخصا میتوانید تامین کنید و…
در این مطلب سعی میکنیم یک راهنمای ساده برای افرادی فراهم کنیم که ایده کافی شاپ داشتن را در سر دارند، اما نمیدانند برای این کار باید از کجا شروع و به چه نکاتی توجه کرد.
میتوانید در بخش مشاوره کارآفرینی، وب سایت کارمنتو هر آنچه را که باید در مورد راهاندازی کسب و کار جدید بدانید، از کارشناسان دریافت کنید.
مزایا و مشکلات راه اندازی کافی شاپ
همان طور که گفتیم، راه اندازی کافی شاپ در نگاه اول یک ایده بینظیر و جذاب به نظر میرسد، اما واقعیت کمی متفاوت است و در مسیر خودش را نشان میدهد. پس بیایید با هم مزایا و مشکلات این کسبوکار را به صورت خلاصه مرور کنیم.
مزایا راه اندازی کافی شاپ:
- هر روز آدمهای جدید میبینید: یکی از اولین مزایای راه اندازی کافی شاپ این است که برخلاف بسیاری از شغلها، در آن از پشت میز نشستن و آرام کار کردن خبری نیست. کافی شاپ یک نقطه اجتماعی است و هر روز چندین نفر یا (در کافی شاپهای بزرگ) چند صد نفر در آن برای قرار گذاشتن، غذا خوردن، استراحت بعد از کار و یا حتی کار و درس جمع میشوند. این یعنی میتوانید با هر کدام از آنها آشنا شوید و روابط تازهای بسازید. برای افراد معاشرتی، مدیریت یک کافیشاپ یعنی پیدا کردن دوستهای جدید.
- کارفرمای خودتان هستید: این کسب و کار شماست و میتوانید بگویید که دیگر (غیر از شرکایتان) کسی برای شیوه و مدل آن تعیین تکلیف نخواهد کرد. البته که کارفرما بودن مسئولیتهای خاص خودش را هم دارد.
- میتوانید سود فوقالعادهای ایجاد کنید: کافه، کافی شاپ و رستوران از سوددهترین کسبوکارها هستند، به شرط اینکه یک بیزنس پلن خوب و البته صبر کافی و استراتژی مناسب هم در کنارش داشته باشید.
معایب راه اندازی کافی شاپ:
- کافی شاپ داشتن یک شغل بدون استراحت است: به ویژه در اولین هفتهها و ماههای تاسیس کافی شاپ، شما به عنوان موسس باید چند وظیفه به عهده بگیرید: مدیر هستید، مسئول خرید هستید، گاهی آشپز هستید و…
- سوددهی کمی طول میکشد: باید برای ایجاد سود و رسیدن به درآمدی که انتظارش را دارید، صبر کنید. این صبر باید و باید همراه با استراتژی فروش و برندینگ مناسب باشد، تا تبدیل به یکی از دهها کافهای نشوید که هر سال درهایشان را به ناچار میبندند.
- تعداد زیادی رقیب دارید: این روزها در هر کدام از شهرهای کشور، کوچهها و خیابانها پر هستند از کافی شاپ. تعداد غذاها و نوشیدنیهایی که سرو میکنند هم روز به روز بیشتر میشود. بنابراین قبل از راه اندازی کافی شاپ، فکر کنید که چه چیزی قرار است عامل تمایز شما برای مشتریانتان باشد.
بیشتر بخوانیم: بهترین مشاغل و مهارت های پولساز در ایران
تهیه طرح تجاری مناسب برای تاسیس کافی شاپ
در این مرحله، ابتدا باید بدانید که طرح تجاری یا بیزنس پلن (business plan) چیست. به زبان ساده، این طرح یک نوع برنامه است، برنامهای که در مراحل ابتدایی راه اندازی یک کسبوکار (مثلا تاسیس کافی شاپ) تدوین و نوشته میشود، تا شما و شرکا (و کارفرمایان احتمالی) بدانید که مسیر پیش روی این کار چیست، مراحلش کدامها هستند و برای رسیدن به هدف نهایی باید چه اقداماتی را انجام داد. هزینه راه اندازی کافی شاپ، تعداد و نقش هرکدام از شرکا، اهدافی که این کافی شاپ به دنبال برآورده کردن آنهاست، براورد درآمد سالانه و ماهانه و… همه در این طرح گنجانده میشوند. یک طرح تجاری به صورت کلی شامل این موارد است (و بسته به نوع کار ممکن است بیشتر یا کمتر شوند):
- خلاصه اجرایی
- جدول زمانی
- تحلیل رقبا
- اهداف کسبوکار
- ویژگیهای کسبوکار
- برنامه مارکتینگ
- و…
بررسی شرایط مکان مناسب برای راهاندازی کافی شاپ
طبیعتاً راه اندازی کافی شاپ در یک فضای شلوغ یا مرکز شهر، در کنار مراکز فرهنگی و دانشگاهها ایدئال هر کارفرمایی است اما این تنها عامل تاثیرگذار بر مکان نیست. هزینه و مخارج راه اندازی کافی شاپ تا حدود بسیار زیادی به مکان آن وابسته است. مکان همچنین تعیین میکند که چه افرادی به کافی شاپ شما رفت و آمد کنند و چه ساعتهایی، اوج کار شما باشند. برای یافتن مکان مناسب برای شروع کار، به این نکات توجه کنید:
- میانگین اجاره منطقه: اولین و مهمترین هزینه مالی راه اندازی کافی شاپ، اجارهای است که باید ماهانه برای مکان بپردازید، پس با در نظر گرفتن همه چیز، جایی را انتخاب کنید که اجارهاش برای شما منطقی به نظر میرسد.
- فضا و فرهنگ کافهنشینی: در هر شهری، بعضی از خیابانها به خاطر فضای خاصشان بیشتر کافهنشین دارند و افراد از بقیه جاها به کافههای آنجا میروند. فراموش نکنید که در این فضاها، اجارهها معمولا بالاتر هم هست.
- دسترسیپذیری: مهم است که کافی شاپ شما جایی باشد که رهگذران و کافهنشینهای حرفهای به راحتی به آن دسترسی داشته باشند، پس تا حد امکان جایی را انتخاب کنید که به سادگی و با حملونقل عمومی قابل دسترس است.
- متراژ: معیار متراژ، هم در گرفتن مجوز کافی شاپ تاثیرگذار است و هم به سادگی، یک براورد از هزینههای آتی به دست شما میدهد. این که کافی شاپ شما چند متر باشد، مشخص میکند که چقدر مشتری خواهید داشت و چه بهایی باید برای اجاره بپردازید.
تجهیزات مورد نیاز جهت تاسیس کافی شاپ
وسایل مورد نیاز برای راه اندازی کافی شاپ، میتوانند بیانتها باشند. کافی است نگاهی به کافههای مدرن و بزرگ شهر خودتان بیاندازید تا ببینید چه میزان اکسسوری، تزئینات، وسایل برقی، تجهیزات آشپزی و… دارند. همه آنها ضروری نیستند، اما در ابتدا، بعضی از وسایل را باید حتما داشته باشید. این فهرست، تجهیزات اولیه مورد نیاز کافی شاپ است که قطعا به مرور زمان قابلیت تکمیل شدن هم دارد:
- یخچال
- ماشین یا سینک ظرفشویی
- ظرف و ظروف به اندازه مورد نیاز
- ستهای لیوان برای بستنی، قهوه، چای، اسموتی و…
- ماگ به میزان مورد نیاز
- دستمال سفره
- زیرلیوانی
- بشقاب
- دستگاه یخساز
- توستر
- میکسر و مخلوطکن
- فر
- ماکروفر
- آبمیوهگیری
- اجاقگاز
- اسپرسوساز
- قهوهساز
- آسیاب قهوه
- گریل
- ساندویچساز
- آبمیوهگیری
- و…
لیست هزینه های اولیه کافی شاپ
شاید مهمترین سوال هر فردی در ابتدای مسیر این باشد که برای راه اندازی کافی شاپ، اصلا چقدر باید هزینه کرد؟ در این قسمت هزینههای ابتدایی را برایتان شرح دادیم تا ایدهای کلی از سرمایه اولیه کارتان داشته باشید. فراموش نکنید که این فهرست شهر به شهر و محله به محله متفاوت است، و بسته به این که چه میزان سرمایه داشته باشید میتوانید آن را تا چند برابر افزایش بدهید.
- پول پیش یا ودیعه: حتی اگر صاحب ملک از شما نخواهد که پول چند ماه اجاره را از ابتدا پرداخت کنید، باید ودیعه داشته باشید. این ودیعه در شهرهای بزرگ از حدود 100 میلیون تومان شروع میشود و در شهرهای کوچکتر ممکن است تا 70 میلیون تومان هم پایین بیاید.
- تجهیزات: تمام تجهیزاتی که در بالا گفتیم را میتوانید به صورت نو یا دست دوم تهیه کنید. برای این که ایدهای از هزینه خرید آنها داشته باشید، میتوانید به فروشگاههای آنلاین سر بزنید. مثلا قهوهسازهای صنعتی از حدود شش میلیون تومان و گازهای بزرگ از حدود پنج میلیون تومان شروع میشوند.
- تعمیرات: هر فضای صنعتی برای شروع به کار، باید نوسازی و تعمیر شود. این تعمیرات ممکن است جزئی باشند (مثلا نوسازی شیرآلات) یا کلی، مثلا تجهیز کلیِ سیستمهای گرمایشی و تعویض کفپوش.
- طراحی داخلی: اولین چیزی که باعث میشود یک رهگذر عادی به کافی شاپ شما جذب شود، طراحی داخلی آن است. چیزی که مشتری میبیند، میتواند به محیط کسب و کار شما وفادارش کند. بنابراین هزینه طراحی داخلی را (تا جایی که امکان دارد) حذف نکنید.
لیست هزینههای ثابت یک کافی شاپ
راه اندازی کافی شاپ قدم اول است، برای ادامهدار شدن کسبوکارتان باید حتما هزینههای ثابت و ماهانه یا فصلی را هم در نظر بگیرید. این هزینهها عبارتاند از:
- اجاره ماهانه
- حقوق کارگران و کارمندان
- خرید اقلام غذایی
- هزینهی پیک (در صورتی که غذا و نوشیدنی به بیرون میفرستید)
- تمیزی و نظافت روزانه
- و…
تعیین یک منو مناسب کافی شاپ
نوشتن منو ممکن است در ابتدای مسیر راه اندازی کافی شاپ، یک کار ساده و ابتدایی بنظر برسد، اما در این دام نیفتید و ساختن منو را به افراد غیرمتخصص نسپارید. کافی است کمی به بهترین کافههای شهرتان فکر کنید، قطعا آنهایی که غذاهای خاص یا منوهای باکیفیت و متنوع دارند در فهرست بهترینها هستند. این روزها سرآشپزها به صورت تخصصی طراحی منو را به عهده میگیرند و مشخص میکنند که در کافی شاپ شما با توجه به بودجه و مخاطبانش، منو باید چه بخشهایی داشته باشد. منوی بیشتر کافی شاپها شامل این قسمتهاست:
- نوشیدنی گرم (چای، دمنوش، قهوه)
- نوشیدنی سرد (اسموتی، شربت، آبمیوه)
- پاستا
- ساندویچ
- سالاد
- پنینی
- کیک و شیرینی
- و…
مراحل اخذ مجوز تاسیس کافی شاپ
مرکزی که باید مجوز کافی شاپ را از آن دریافت کنید، «اتحادیه آبمیوه بستنی و کافیشاپ» است که در شهرهای مختلف ایران شعبه دارد. ابتدا درخواستتان را با مراجعه حضوری به اتحادیه پر میکنید و حدود سه هفته منتظر صدور موافقت یا مخالفت آن میمانید. اما برای درخواست باید چه مدارکی داشته باشید؟
- اصل و کپی برابر اصلشده قرارداد اجاره یا تنظیم سند
- اصل و کپی سند مالکیت
- اصل و کپی پروانه کسب قبلی واحد صنفی (در صورت وجود)
- تصویر برابر اصل شدهی اسناد مالکیت
- دو سری اصل و کپی صفحات شناسنامه
- اصل و کپی کارت پایان خدمت (برای متولدین 1338 به بعد)
- اصل و کپی کارت ملی
- عکس پشتنویسیشده
- فیش تلفن واحد صنفی
- آخرین مدرک تحصیلی
- گواهی عدم سو پیشینه کیفری
- گواهی عدم اعتیاد
- سند و موافقتنامه اداره نظارت بر اماکن عمومی
برای ارائه این مدارک، حدود سه ماه فرصت دارید. بهتر است ابتدا تقاضای خود را پر کنید و در مدت زمان صدور موافقت اتحادیه، این مدارک را از مراجع مختلف بگیرید.
مراحل ثبت نام مالیاتی کافی شاپ
اگر کافی شاپ شما یک شعبه تک داشته باشد، مشمول ماده 131 قانون مالیاتهای مستقیم خواهید بود و اگر یک کافی شاپ زنجیرهای داشته باشید، مالیات بر ارزش افزوده نیز بر قیمتها و سیستم مالی شما اعمال خواهد شد. به عنوان صاحب امتیاز کافی شاپ باید از صندوق فروشگاهی استفاده کنید. صندوق فروشگاهی یا POS همان سیستمی است که به درگاههای مختلف وصل میشود تا پرداختها و واریزهایتان را از طریق آن انجام بدهید. همین سیستم برای شما قیمت کالا و مالیات فروش را هم محاسبه و پرداخت میکند. خود این صندوق یا دستگاه را هم باید در درگاه ملی خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی ثبت کنید. این درگاه یک داشبورد مالیاتی در اختیار شما میگذارد.
انواع روشهای جذب مشتری برای کافی شاپ
اولین مشتریان هر کافی شاپ، آدمهایی هستند که در اطراف آن کار و زندگی میکنند، بنابراین اولین کاری که بعد از راه اندازی کافی شاپ باید انجام بدهید، انتخاب یک تابلو و دکوراسیون خوب است تا همه به سمتش جذب شوند. در مراحل بعد، داشتن یک صفحه زیبا، جذاب و فعال در شبکههای اجتماعی، کاربران را متوجه شما خواهد کرد. آیتمهای خاص منو (مثلا یک پاستا که فقط شما آن را میپزید یا یک شربت ترکیبی برای تابستان) هم افرادی با سلایق غذایی متفاوت را به سمت کافی شاپ شما میکشاند. این موارد، میتوانند (به شرط درست اجرا شدن) مشتریان زیادی برای شما جذب کنند:
- ساختن یک تیم مارکتینگ حرفهای
- برندینگ و تبلیغات آنلاین
- برگزاری شبهای مناسبتی، ایونتها و جشنها
- طراحی منوی متفاوت
- دکوراسیون داخلی خاص با آیتمهای منحصر به فرد
مشاوره راه اندازی کافی شاپ با کارمنتو
تاسیس کافی شاپ یک پروژه بزرگ است که به چندین ماه (و حتی چندین سال) مطالعه و تحقیقات بازار نیاز دارد. برای تمام مراحل تخصصی قبل، حین و بعد از راه اندازی، نیاز به مشاوره حرفهای پیدا خواهید کرد، و از آنجایی که احتمالا پای سرمایه (شما یا دیگران) در میان است، بهتر است با کمترین میزان ریسک جلو بروید. وبسایت کارمنتو مشاوران متخصصی دارد که میتوانند به صورت آنلاین در مورد مراحل مختلف تاسیس کسب وکار کافی شاپ به شما مشاوره بدهند. برای راهنمایی درمورد اخذ مجوز، ثبت نام مالیات، برندینگ، شروع تبلیغات، پیدا کردن نیروها و… میتوانید روی مشاوران کارمنتو حساب کنید.