مشوق مالیاتی چیست؟ چه انواع و قوانینی دارد؟

مدت مطالعه: 8 دقیقه
تاریخ به روزرسانی: 30 آبان 1403
نویسنده: Niloofar Zamani

صاحبان تمامی کسب‌وکارها امروزه با مالیات آشنا هستند. در واقع امروزه صاحبان تمامی کسب‌وکارها موظف هستند تا اقدام به پرداخت مالیات مشخص شده از طرف دولت کنند. لازم به ذکر است که مقدار مالیات کسب‌وکارها به عوامل و موارد مختلفی بستگی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به نوع کسب‌وکار، میزان درآمد و مواردی از این قبیل اشاره کرد.

اما خوشبختانه اکنون طرح مهمی در زمینه مالیات ارائه شده که به نام تشویق های مالیاتی معروف است. در ادامه این مقاله قصد داریم در مورد این طرح و همچنین انواع و مواد قانونی موجود در این زمینه اشاره کنیم. در صورتی که در این زمینه با ابهامات و سوالات متعددی مواجه شده و یا اینکه تمایل به دریافت خدمات مشاوره‌ای تلفنی آنلاین در لحظه و فوری در این زمینه دارید می‌توانید با مرکز کارمنتو در ارتباط باشید.

بنر مالیاتی

تشویق مالیاتی چیست؟

در صورتی که نمی‌دانید مشوق مالیاتی چیست، در این بخش قصد داریم به طور دقیق آن را برای شما توضیح دهیم. به طور کلی اشخاص و صاحبان کسب‌وکارها در صورتی که در پرداخت کردن مالیات کارهای خود دقت کنند و البته خوش‌حساب باشند، پس از گذشت چند سال بر اساس قانون مالیات کشور به آن‌ها نوعی جایزه تعلق گرفته خواهد شد که به تشویق های مالیاتی معروف است.

دلیل اصلی اینکه دولت برای افراد خوش‌حساب این نوع جایزه را در نظر می گیرد این است که خود فرد و همچنین تمامی دیگر اشخاص صاحبان کسب‌وکارهای مختلف تشویق شوند تا در پرداخت کردن مالیات خوش‌حساب باشند و به عبارتی بهتر مالیات خود را به موقع پرداخت کنند. امروزه انواع مشوق‌های مالیاتی وجود دارند که البته تمامی آن‌ها با هدف و منظور کاهش مقدار مالیات پرداختی ارائه شده‌اند.

این نکته نیز باید ذکر شود که اگر صاحبان کسب‌وکارها در پرداخت نمودن مالیات کوتاهی کنند به عنوان مثال دیر اقدام به پرداخت مالیات کنند و یا اینکه در صورت‌های مالی دست ببرند تا بتوانند مالیات کمتری پرداخت کنند و تمامی موارد از این قبیل موجب می‌شوند تا دولت جریمه‌های سنگینی نیز در نظر بگیرد.

تشویق مالیاتی شامل چه شرکت و اشخاصی می شود؟

اکنون که دانستید مشوق مالیاتی چیست، ممکن است این سوال برای شما پیش آید که این نوع تشویق شامل چه شرکت‌ها و یا افرادی می‌شود؟ لازم است بدانید که پرداخت کردن تشویق‌ مالیاتی مربوط به اشخاص و یا شرکت‌های خاصی نیست. به عبارتی دیگر تمامی افرادی که ملزم به پرداخت کردن مالیات هستند می‌توانند از تشویق مالیاتی نیز استفاده کنند.

در حقیقت بر خلاف معافیت مالیاتی که تنها برخی کالاها، خدمات و یا شرکت‌های خاصی را شامل می‌شود، تمامی افراد در صورتی که دارای شرایط لازم و قانونی هستند می‌توانند از تسویق‌های مالیاتی بهره ببرند. در ادامه شما را با قانون موجود در این زمینه و همچنین انواع آن آشنا می‌کنیم.

مواد قانونی تشویقات مالیاتی

لازم است بدانید که تشویق مالیاتی نیز مانند دیگر طرح‌ها دارای قوانین خاص خود است. قانون مشوق مالیاتی که همان مواد 189، 190 و 191 است به شرایط کلی بهره از این نوع جایزه اشاره نموده است.

  • بر اساس ماده 189 قانون مشوق های مالیاتی به طور کلی اشخاصی که طی چند سال متوالی، ترازنامه و حساب قابل قبولی داشته باشند و مالیات خود را هر سال بدون مراجعه به هیات‌های حل اختلاف مالیاتی پرداخت کرده باشند، حدود 5 درصد از اصل مالیات سه سال نام برده شده به عنوان جایزه پرداخت به موقع از محل وصولی جاری پرداخت خواهد شد و یا اینکه در حساب سنوات بعد آن‌ها در نظر گرفته خواهد شد.
  • همچنین بر اساس ماده 190 این قانون پرداخت مالیات پیش از سررسید مقرر شده موجب تعلق جایزه‌ای حدود 1 درصد مبلغ پرداخت شده به ازای هر ماه و پرداخت نمودن مالیات پس از آن جریمه‌ای حدود 2.5 درصد به ازای هر ماه در پی خواهد داشت.
  • در ماده 191 قانون مشوق مالیاتی (ماده 191 مالیات مستقیم) همچنین بیان شده که تمامی جرایم و یا بخشی از آن‌ها بر اساس درخواست مودی و البته دقت به دلایل ارائه شده و موافقت سازمان امور مالیاتی می‌توانند بخشیده شوند.

انواع مشوق های مالیاتی و قوانین آن

انواع مشوق های مالیاتی

از آن‌جایی که مشوق های مالیاتی دارای انواع مختلفی هستند و تحت عنوان‌های متفاوتی به مودیان تعلق می‌گیرد، در این بخش از مقاله قصد داریم شما را با انواع این مشوق‌ها آشنا کنیم. مشوق‌های مالیاتی عبارتند از:

● تخفیفات مالیاتی

از جمله انواع مشوق های مالیاتی استفاده مودی تز تخفیفات مالی است. شرایط بهره بردن از این نوع مشوق‌های مالیاتی در واقع طی ماده 189 قانون مالیات‌های مستقیم ذکر شده است.

بر اساس ماده 189 قانون مالیات مستقیم مودیانی که بر اساس مقررات این قانون، موظف به نگهداری از دفاتر قانونی هستند، اگر طی 3 سال متوالی ترازنامه و حساب سود و زیان، دفاتر و همچنین مدارک آنان، توسط سازمان امور مالیاتی مورد قبول واقع شود و همچنین مالیات خود را بدون مراجعه نمودن به هیئت‌های حل اختلاف مالیاتی پرداخت کرده باشند، به عنوان جایزه معادل 5 درصد اصل مالیات ذکر شده برای سه سال از محل وصولی‌های جاری پرداخت شده و یا اینکه در طی سال‌های آتی در نظر گرفته خواهد شد.

بر حسب این ماده این نوع از مشوق‌های مالیاتی تنها در صورتی به مودی حقیقی و حقوقی اعطا می‌شود که مودی حداقل به مدت 3 سال متوالی در نگهداری از دفاتر خود تلاش کرده باشد و همچنین صورت‌حساب‌ها و ترازنامه‌های وی به مدت 3 سال متوالی توسط سازمان امور مالیاتی، تایید شده باشد و علاوه بر آن مودی طی 3 سال ذکر شده در ثبت نام اظهارنامه مالیاتی و پرداخت کردن به موقع مالیات خود کوشا باشد.

● تشویقات مالیاتی

از دیگر انواع مشوق های مالیاتی می‌توان تشویقات مالی را نام‌ برد. این نوع از مشوقات مالی در ماده 190 قانون مالیات مستقیم ذکر شده است.

بر اساس این ماده معادل 4 درصد از مالیات‌های پرداختی مودی تا سررسید مقرر شده به عنوان جایزه پرداختی‌های به موقع وی از بدهی مالیاتی وی کسر شده و هر زمان که مالیات پس از یک مدت زمان حدود 4 ماهه پرداخت شود، شامل جریمه‌ای حدود ده درصد مالیات پرداخت نشده تا سررسید مقرر می‌شود.

بر حسب ماده ذکر شده این نوع از انواع مشوق‌ها فقط در صورتی به مودی حقیقی و حقوقی داده می‌شود که مودی پیش از به پایان رسیدن سر رسید پرداخت، به پرداخت کردن مالیات عملکرد، اجاره و یا دیگر انواع مالیات متعلقه کند.

● تخفیف جرایم مالیاتی

تخفیف جرایم مالیاتی از دیگر انواع مشوق های مالیاتی است. این نوع در طی ماده 190 قانون مالیات مستقیم ذکر شده است. بر اساس این ماده هر زمان که مالیات پس از حداکثر مدت مقرر شده و یا همان 4 ماه از سررسید مقرر پرداخت شود، مشمول جریمه‌ای معادل ده درصد از مالیات پرداخت نشده تا سررسید مقرر می‌شود و اگر سررسید مقرر به صورت اقساط پرداخت شود نصف جریمه ذکر شده بخشیده خواهد شد.

به عبارتی بهتر بر اساس این ماده این نوع از تشویقات مالیات زمانی به مودی حقیقی و یا حقوقی تعلق می‌گیرد که مودی اقساط جریمه خود را منظم و بر اساس مهلت‌های مقرر شده پرداخت کند. در این صورت سازمان مربوطه بخشی از جریمه را به عنوان تشویق مالیاتی می‌بخشد.

شرایط استفاده از مشوق های مالیاتی

برای اینکه شخصی که مشمول پرداخت مالیات است بتواند از تشویقات مالیاتی استفاده کند و به عبارتی با کمک انواع این تشویقات، مالیات کمتری پرداخت کند باید یک‌سری شرایط لازم را داشته باشد. شرایط استفاده از تشویقات مالیاتی با دقت به نوع مالیات دارای تفاوت‌هایی خواهد بود و به عبارتی بهتر برای هر نوع مشوق مواردی در نظر گرفته شده است. از جمله شرایط استفاده از مشوق های مالیاتی می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • شرط اول برای اینکه فرد بتواند از تشویق مالیات استفاده کند در طی ماده 189 قانون مالیات مستقیم اشاره شده است. به عبارتی بهتر بر اساس این ماده شخص باید حدود 3 سال زمان ثبت نام اظهارنامه مالیاتی، مدارک مربوط به ترازنامه، گواهی ارزش افزوده، حساب سود و زیان، دفاتر و یا دیگر ادله و مدارک را به سازمان امور مالیاتی تحویل داده باشد و البته این مدارک مورد قبول و تایید سازمان قرار گرفته باشد.
  • شرط دوم بر اساس ماده 189 قانون مالیات‌های مستقیم، شخص باید حداقل به مدت 3 سال پس از قبول مدارک تحویل داده شده و البته بر اساس مهلت تعیین شده و همچنین بدون مراجعه به هیئت‌های حل اختلاف مالیاتی نسبت به پرداخت کردن مالیات متعلقه اقدام کرده باشد.
  • شرط سوم برای استفاده از تشویقات مالیاتی این است که بر اساس ماده 190 قانون مالیات مستقیم، مودی علی‌الحساب پرداختی، مالیات عملکرد را هر سال پیش از رسیدن زمان مقرر پرداخت کرده که بدین ترتیب از می‌تواند جایزه تشویق پرداخت زودتر از موعد مالیات استفاده کند.
  • شرط چهارم این است که بر اساس ماده 190 قانون مالیات‌های مستقیم، مودی حقیقی و یا حقوقی، بر اساس موعد مقرر شده، جرایم مالیاتی خود را پرداخت نماید تا بدین منظور بتواند به عنوان تشویق از نصف جریمه در نظر گرفته شده برای وی معاف شود.
مشاوره مالی و مالیاتی

از طریق مشاوره مالیاتی تلفنی آنلاین بدون پرداخت هزینه تلفن، از طریق اینترنت و تماس امن VOIP زیر 1 دقیقه پاسخ سوالات خود را در زمینه انواع مشوق های مالیاتی و قوانین مربوط به آن دریافت نمایید.

مزایای مشوق‌‌های مالیاتی چیست؟

تشویق‌های مالیاتی در صورتی‌ که به درستی طراحی و همچنین اجرا شوند، می‌توانند اثرات مفیدی برای جذب سرمایه‌گذاری داشته باشند. البته لازم است این نکته را نیز ذکر کنیم که مشوق‌های مالیاتی تنها در صورتی قابل توجیه می‌شوند که بتوانند ناکارآمدی بازار را اصلاح کرده و یا اینکه اثرات خارجی مثبت و خوبی ایجاد کنند.

عمدتا دولت‌ها تشویق‌های مالیاتی را نسبت به دیگر انواع روش‌ها برای وصول مالیات از مودیان مالیاتی ترجیح می‌دهند، چرا که قطعا این روش بسیار آسان‌تر است. همچنین مشوق‌های مالیاتی همانند برخی دیگر از گزینه‌های جایگزین از جمله دادن کمک‌های بلاعوض به سرمایه‌گذاران به هزینه کردن وجوه از سمت دولت نیازی نخواهند داشت.

با این وجود که تشویق‌های مالیاتی و همچنین کمک‌های نقدی می‌توانند از نظر اقتصادی برای دولت‌های شبیه باشند اما به دلایل مختلف سیاسی ارائه مزایای مالیاتی روشی‌ بسیار ساده‌تر از ارائه واقعی وجود است. از جمله دیگر مزایا و اثرات مشوق های مالیاتی می‌توان به قابلیت جذب سرمایه‌گذار خارجی اشاره کرد. سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی می‌تواند مزایای بسیار مختلف و مهمی نیز به همراه داشته باشد که برخی از آن‌ها به راحتی قابل ذکر و اندازه‌گیری نیستند.

در واقع یک برنامه تشویق مالیاتی هدفمند می‌تواند برای جذب پروژه‌های خاص و یا انواع خاصی از سرمایه‌گذاری‌ها همراه با هزینه‌های معقول نسبت به مزایای دریافتی موفقیت بیشتری داشته باشد. همچنین این نکته را نیز باید در نظر بگیرید که سرمایه‌گذاران خارجی می‌توانند فوایدی مانند افزایش سرمایه، انتقال دانش‌ فناوری و افزایش اشتغال را نیز در پی داشته باشند.

معایب مشوق‌های مالیاتی چیست؟

پیش از اینکه به بررسی این بخش بپردازیم لازم است ذکر کنیم که توضیحات این بخش در اصل از دید دولت خواهد بود. به این معنی که معایب‌، مشکلات و یا هزینه‌هایی را که این مشوق‌های مالیاتی ممکن است برای دولت‌ داشته باشند، در نظر می‌گیریم.

دولت در واقع برای اجرا کردن قوانین مربوط به تشویق‌های مالیاتی هزینه‌هایی را پرداخت نماید که این هزینه‌ها مشمول بررسی کردن شرکت‌ها و کسب‌وکارهایی است که از این مشوق‌ها بهره می‌برند.

همچنین اداره دارایی در ابتدا باید به بررسی این امر بپردازد که آیا شخص حقیقی و یا حقوقی که از این نوع مشوق‌ها برای کاهش مالیات استفاده می‌کند شرایط لازم را دارد و سپس در گام بعدی باید بررسی کند که میزان مالیات که کاهش داده آیا با قوانین تشویقی تناسب دارد یا خیر.

تفاوت معافیت مالیاتی با تشویق مالیاتی چیست؟

ممکن است برخی از افراد معافیت مالیاتی را با تشویق مالیاتی اشتباه در نظر بگیرند اما لازم است بدانید که این دو به صورت کامل موضوعات متفاوتی نسبت به یکدیگر هستند. در واقع معافیت مالیاتی مشمول ماده 132 تا 146 قانون مالیات‌های مستقیم بوده و تنها برخی از مشاغل مانند کشاورزی، صیاد و موارد دیگری از این قبیل را شامل می‌شود و به عبارتی بهتر تمامی افراد نمی‌توانند از آن بهره ببرند. این در حالی است که در تشویق‌های مالیاتی تمامی افراد حقیقی و حقوقی با رعایت کردن ضوابطی می‌‌توانند به راحتی از آن استفاده کنند.

سخن پایانی

پرداخت کردن مالیات از جمله دغدغه‌های اصلی بسیاری از شرکت‌ها و یا صاحبان کسب‌وکارها است‌. در واقع بسیاری از شرکت‌ها سالانه مالیات بسیار سنگینی پرداخت می‌کنند و به همین دلیل نیز واحدهای حسابداری و مالی در این شرکت‌ها دارای اهمیت بسیار زیادی هستند. استفاده از تشویق‌های مالیاتی از جمله راه‌هایی است که شرکت‌ها می‌توانند با کمک آن‌ها مالیات کمتری را پرداخت کنند.

البته استفاده از این نوع مشوق‌ها نیازمند داشتن یک‌سری شرایط خاصی است که در این مقاله سعی کردیم ضمن معرفی مشوق مالیاتی و انواع آن، شرایط مختلف لازم برای بهره بردن از این مشوق‌ها را نیز برای شما شرح دهیم‌. در صورتی که تمایل دارید از طریق سایت مشوق مالیاتی اقدامات لازم را انجام دهید و یا اینکه در این زمینه نیازمند دریافت مشاوره و راهنمایی هستید می‌توانید با مشاوران مرکز کارمنتو در ارتباط باشید.

از جمله مزایای این مرکز می‌توان به تنوع حوزه‌ها (11 حوزه و 31 زیرحوزه)، تنوع خدمات (مشاوره و پروژه)، همکاری با بیش از 350 مشاور برتر کشور، استفاده از جدیدترین تکنولوژی‌های دنیا، ارائه خدمت با معقول‌ترین قیمت بازار و امکان دریافت مشاوره فوری در هر جای ایران در لحظه و زیر یک دقیقه اشاره کرد.

کسب و کار

از طریق مشاوره کسب و کار آنلاین تلفنی در حوزه مد نظر خود بدون پرداخت هزینه تلفن و اینترنت و از طریق تماس امن، پاسخ سوالات خود را دریافت نمایید.

با کلیک روی لینک زیر و از طریق (منو خدمات مشاوره) حوزه مد نظر خود را انتخاب نمایید

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟ 1 نظر

5 1
مشوق مالیاتی چیست؟ چه انواع و قوانینی دارد؟

مشاورین مرتبط

مقالات مرتبط

مقالات مرتبط

نظرات کاربران

اشتراک در
اطلاع از

0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

ایمیل شما با موفقیت ثبت شد