فرار از دین مهریه طبق قانون جدید چه مجازاتی دارد؟

مدت مطالعه: 7 دقیقه
تاریخ به روزرسانی: 2 خرداد 1404

مهریه از جمله حقوق‌های قانونی زنان در ازدواج محسوب می‌شود؛ اما در سال‌های اخیر به دلایل مختلفی، بسیاری از مردان از روش‌هایی برای فرار از دین مهریه استفاده کرده‌اند. استفاده از این روش‌ها، به دلایل مختلفی همچون فشار اقتصادی، اختلاف خانوادگی یا تمایل به طفره‌رفتن از پرداخت است. البته فرار از پرداخت مهریه، در اغلب موارد به صورت پنهانی بوده و در برخی از موارد نیز مردان اقدام به انتقال اموال به صورت صوری می‌کنند. انجام دادن این اقدامات باعث مشکلات حقوقی پیچیده‌ای می‌شود که در نهایت آسیب‌های اجتماعی فراوانی را ایجاد می‌کند.

با توجه به قانون جدید فرار از دین مهریه، برخورد با این افراد شدت بیشتری پیدا کرده؛ و راهکارهای مشخصی نیز برای جلوگیری از این موضوع ایجاد شده است. اگر شما نیز با این مسئله مواجه هستید و قصد دارید تا اطلاعات بیشتری در رابطه با قانون فرار از دین مهریه دریافت کنید؛ بهتر است تا انتهای مقاله با ما همراه باشید. همچنین شما می‌توانید از طریق مشاوره تلفنی کارمنتور در هر ساعت از شبانه‌ روز پاسخ سوالات خود را دریافت کنید.

بنر خانواده

منظور از فرار از دین مهریه چیست؟ چه مجازاتی برای آن در نظر گرفته شده است؟

به طور کلی در قانون ایران، زمانی که مرد بعد از مطالبه مهریه همسرش اقدام به انتقال اموال خود به سایر اشخاص کند، تا از دسترس همسرش خارج شوند؛ در قانون جدید پرداخت مهریه، او اقدام به فرار از پرداخت مهریه کرده است. این رفتار به قصد فرار از پرداخت مهریه شناخته می‌شود؛ و قانونگذار آن را جرم‌انگاری می‌کند.

بر اساس رای وحدت رویه معامله به قصد فرار از دین مهریه، با مجازات کیفری همراه است. این موضوع به این معنی است که اگر اثبات شود که فرد به نیت محروم کردن همسرش از دریافت مهریه، اموال خود را منتقل کرده است؛ شامل جرم فرار از دین مهریه محسوب می‌شود. جرم فرار از پرداخت مهریه شامل حبس، ابطال معامله و جبران خسارات می‌شود.

در سال‌های اخیر قانون فرار از پرداخت مهریه به صورت دقیق‌تر رسیدگی می‌شود و فرایند شکایت نیز برای زنان ساده‌تر شده است. از جمله این تغییرات می‌توان به دستگاه قضایی اشاره کرد؛ که با دقت بیشتری رفتار مالی افراد را قبل و بعد از طرح دعوا بررسی می‌کند.

به طور کلی فرار از دین برای پرداخت انواع مهریه یعنی نقل و انتقال اموال؛ یا تغییر نام مالکیت با نیت جلوگیری از وصول دین مهریه. ما در بسیاری از پرونده‌های حقوقی شاهد افرادی هستیم که از پرداخت مهریه طفره رفته‌اند؛ و اهداف مختلفی داشته‌اند. از جمله اهداف این افراد می‌توان به:

  • جلوگیری از توقیف اموال و دارایی
  • تلاش برای کاهش مبلغ قابل وصول
  • فرار از زندان
  • زمان کشی برای تغییر شرایط مالی

اشاره کرد.

روش‌های رایج فرار از پرداخت مهریه شامل چه مواردی می‌شود؟ قانون برای هر یک چه راه حلی دارد؟

روش‌های رایج فرار از پرداخت مهریه شامل موارد زیر می‌شود:

الف) انتقال اموال به نام دیگران:

یکی از رایج‌ترین راه‌های فرار از دین بابت مهریه، روش انتقال اموال به نام دیگران است. در این روش مالک، املاک، خودرو و دارایی‌های خود را به نام اعضای خانواده و یا دوستان نزدیک خود انتقال می‌دهد. معمولاً افراد این اقدام را بلافاصله بعد از دعوا یا درخواست مهریه انجام می‌دهند.

در صورت اثبات فرار از دین مهریه، دادگاه با استناد به رای وحدت رویه در خصوص فرار از دین مهریه معامله را باطل خواهد کرد؛ و تمام اموال را به چرخه رسیدگی باز می‌گرداند.

ب) ثبت صوری معاملات: (معامله به قصد فرار از دین)

در روش ثبت صوری معاملات، فرد اقدام به فروش صوری اموال خود می‌کند. او از این طریق به دادگاه نشان می‌دهد که توان پرداخت مهریه همسرش را ندارد. بهتر است بدانید که بر اساس قانون جدید فرار از پرداخت مهریه، اگر فروش صوری اموال برای دادگاه اثبات شود؛ معامله باطل خواهد شد و فرد با مجازات مواجه می‌شود. همچنین بهتر است بدانید که در این شرایط، امکان شکایت فرار از دین مهریه نیز وجود دارد.

لازم به ذکر است که بگوییم، دادگاه به راحتی می‌تواند حساب‌های بانکی، اسناد مالکیت، استعلامات و ماهیت واقعی معامله را بررسی کند. در این موارد استفاده کردن از نمونه رای فرار از دین مهریه به روند دادرسی کمک شایانی می‌کند.

ج) اعلام ورشکستگی یا اعسار (ناتوانی مالی):

یکی دیگر از روش‌هایی که برخی از افراد برای عدم پرداخت مهریه از آن استفاده می‌کنند؛ اعلام ورشکستگی یا ناتوانی مالی است. در این روش، افراد مدعی می‌شوند که توان مالی برای پرداخت یک‌جای مهریه همسر خود را ندارند.

البته دادگاه قبل از حکم اصلی، وضعیت مالی شخص را به صورت دقیق بررسی می‌کند؛ تا تفاوت بین اعسار واقعی و اعسار صوری را متوجه شود. در صورتی که اعسار واقعی وجود داشته باشد، شاکی واقعا فاقد درآمد و اموال است؛ اما در صورتی که اعسار از پرداخت مهریه ادعا شده صوری باشد، دادگاه حکم فرار از دین مهریه ارائه می‌دهد.

لازم به ذکر است که بگوییم، شما به عنوان یک کاربر می‌توانید در این مسیر از خدمات مشاوره جامع کارمنتو استفاده کنید. چراکه نمونه لایحه فرار از دین مهریه این روند را تسریع کرده و می‌توانید به راحتی حقوق خود را دریافت کنید.

د) خروج از کشور:

یکی دیگر از راه‌های فرار از پرداخت مهریه، خروج از کشور است. بسیاری از مردان برای فرار از این مسئولیت قانونی، اقدام به خروج از کشور می‌کنند. اما سوال مهمی که در این باره مطرح می‌شود، این است که خروج از کشور روشی  پاسخگو است؟ به صورت کلی بر اساس قوانین فعلی کشور، زن می‌تواند به دادگاه خانواده مراجعه کند؛ و درخواست ممنوع‌الخروجی مرد به دلیل عدم پرداخت مهریه را ثبت کند.

البته صدور حکم ممنوع الخروجی برای افراد، نیاز به مدارک کافی دارد. با توجه به اصلاحات جدیدی که در قانون ایجاد شده است، این فرایند آسان‌تر شده است؛ و لایحه فرار از دین مهریه امکان پیگیری این موضوع را فراهم کرده است.

ه) ثبت طلاق پیش از مطالبه مهریه:

سوال مهمی که در این رابطه مطرح می‌شود؛ این است که آیا ثبت طلاق قبل از مطالبه مهریه تاثیری بر پرداخت آن دارد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که در قانون حقوق ایران، مهریه دینی است که از لحظه عقد ایجاد شده؛ و با ثبت طلاق نیز از بین نخواهد رفت. به همین دلیل مرد موظف به پرداخت مهریه همسر خود است.

زنان برای مطالبه مهریه خود می‌توانند از طریق شکایت کیفری فرار از دین مهریه یا تنظیم دادخواست اقدام کنند. همچنین ارائه نمونه دادخواست فرار از دین مهریه نیز گام موثری برای دریافت حقوق زنان محسوب می‌شود.

طلاق مشاوره

با توجه به رشد آمار طلاق، دریافت مشاوره از مشاوران طلاق به صورت تلفنی آنلاین در کارمنتو، سریع‌ترین و مطمئن‌ترین راه برای طی کردن صحیح روند طلاق به‌شمار می‌رود.

روش و شرایط اثبات فرار از دین مهریه چیست؟

برای اینکه زنان بتوانند فرار از دین مهریه را ثابت کنند، باید آن را با ارائه مدارک درست، در دادگاه اثبات کنند. شرایط اثبات فرار از دین مهریه شامل این موارد می‌شود:

  • شناسایی اموال و معاملات مشکوک:

برای اثبات فرار از پرداخت مهریه، باید اموالی را که مرد به نام دیگران منتقل کرده است؛ یا به صورت صوری فروخته است شناسایی کنید. زن می‌تواند به مراجع ذی‌ربط مراجعه و درخواست استعلام کند.

  • استفاده از شهادت شهود و مستندات:

در برخی از موارد، اطرافیان یا بستگان مرد، در جریان معامله صوری او قرار دارند. به همین دلیل زن می‌تواند از شهادت این افراد در دادگاه استفاده کند. همچنین او می‌تواند مستنداتی همچون مبایعه‌نامه بدون تاریخ، اسناد صوری و واریز مبلغ صوری را نیز به دادگاه ارائه دهد.

  • درخواست ابطال معامله از دادگاه:

بعد از اثبات معامله صوری که با هدف فرار از پرداخت دین انجام شده است؛ زن از طریق وکیل، نمونه دادخواست فرار از پرداخت مهریه را به دادگاه ارائه می‌دهد.

  • اثبات سوءنیت در معامله:

سوء نیت یکی از مهم‌ترین ارکان در پذیرش شکایت فرار از پرداخت مهریه است. زن باید اثبات کند که مرد از ابتدا نیت عدم پرداخت مهریه را داشته؛ و معاملات انجام شده فقط برای گریز از تعهدات است.

  • بهره‌گیری از خدمات حقوقی حرفه‌ای:

استفاده کردن از خدمات حقوقی حرفه‌ای معمولاً زمانبر و پیچیده هستند. به همین دلیل باید از مشاور حقوقی مجربی در این مسیر استفاده کنید. شما می‌توانید با متخصصان کارمنتو در ارتباط باشید؛ و اقدام به دریافت مشاوره تلفنی در حوزه‌های حقوقی و کیفری کنید.

آیا امکان شکایت فرار از دین مهریه وجود دارد؟ قوانین و راهکارهای حقوقی برای جلوگیری از آن چیست؟

نمونه دادخواست باید به صورت زیر باشد:

ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان …

باسلام و احترام

به استحضار می رساند مشتکی عنه ‌ اقای…… مطابق دادنامه قطعیت یافته شماره…….صادره از شعبه…. دادگاه حقوقی شهرستان….. که ضم شکواییه تقدیم حضور است، محکوم به پرداخت مبلغ…… له اینجانب.‌‌‌‌…(شاکی) شده است. حال بعد از محکومیت و قطعیت حکم صادره مشتکی عنه خودروی شخصی و نیز منزل خود را به ادرس ……. در تاریخ …../…./….. به صورت صوری و جهت فرار از پرداخت دین به مادر خود منتقل نموده است. انتقال ملک موصوف در دفتر خانه رسمی شماره….. شهرستان….. انجام شده است. لازم به ذکر مشتکی عنه نیز طبق دادنامه شماره… صادره از شعبه ‌.‌…دادگاه .. معسر شناخته شده است.

لذا اینجانب با تقدیم این شکواییه از مقام محترم قضایی به استناد ماده ۲۱ قانون محکومیت های مالی تقاضای تعقیب و مجازات مشتکی عنه مورد استدعاست.

در صورتی که زن اقدام به شکایت کیفری فرار از دین مهریه کرده باشد؛ باید در دادگاه اثبات کند که مرد با انتقال دادن اموال خود یا انجام دادن معامله صوری، قصد فرار از پرداخت مهریه را دارد. این صورت دادگاه معامله را باطل خواهد کرد و حکم توقیف اموال را می‌دهد.

قوانین مربوط به توقیف اموال برای پرداخت مهریه به زنان این حق را می‌دهد؛ که بعد از صدور اجرایی مهریه، از دادگاه تقاضای توقیف اموال همسر خود را داشته باشند. طبق این قانون اگر مرد ادعای اعسار کند نیز، دارایی‌های او توسط دادگاه بررسی می‌شود. حتی در صورتی که مرد قبل از مطالبه مهریه، اموال خود را به نام دیگران منتقل کرده باشد؛ امکان ابطال کردن این معاملات با اثبات فرار از پرداخت مهریه وجود دارد.

بهتر است بدانید که اداره ثبت اسناد و املاک، نقش بسیار مهمی را در پیگیری پرونده‌های فرار از پرداخت مهریه دارند. زن می‌تواند از اداره ثبت، استعلام رسمی بگیرد؛ و وضعیت املاک همسر خود را بررسی کند. همچنین طبق قانون، در صورتی که مرد مهریه همسر خود را پرداخت نکند؛ زن می‌تواند از دادگاه درخواست توقیف حقوق و حساب بانکی مرد را نیز داشته باشد.

مدت زمان فرار از دین مهریه نیز موضوع بسیار مهمی است. در صورتی که زن مهریه خود را طلب کرده باشد، و مرد از پرداخت آن خودداری کند؛ زن می‌تواند همسر خود را ممنوع الخروج کند. این حکم باعث می‌شود که مرد مجبور به حضور در کشور باشد و به تعهدات مالی خود پاسخ دهد.

شکایت فرار از دین مهریه

سخن پایانی

فرار از دین مهریه کاری غیرقانونی بوده و پیگرد حقوقی و کیفری به همراه دارد. به همین دلیل آگاهی از حقوق قانونی و روش‌های اثبات تخلفات، به زنان کمک می‌کند که از حق خود دفاع کنند. اگر شما نیز از جمله افرادی هستید که با این موضوع مواجه شده‌اید، استفاده کردن از مشاوره تخصصی برای حل این موضوع، ضروری است. پلتفرم کارمنتو با بیش از 350 مشاور برتر کشور و همچنین قیمت‌های مناسب به شما این امکان را می‌دهد که در رابطه با موضوعات حقوقی و کیفری اقدام به مشورت با متخصصان حرفه‌ای نمایید.

کسب و کار

از طریق مشاوره کسب و کار تلفنی آنلاین در حوزه مد نظر خود بدون پرداخت هزینه تلفن و اینترنت و از طریق تماس امن، پاسخ سوالات خود را دریافت نمایید.

با کلیک روی لینک زیر و از طریق (منو خدمات مشاوره) حوزه مد نظر خود را انتخاب نمایید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟ 1 نظر

5 1
فرار از دین مهریه طبق قانون جدید چه مجازاتی دارد؟

مشاورین مرتبط

مقالات مرتبط

نظرات کاربران

اشتراک در
اطلاع از

0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها