در قانون مالیات مستقیم، صاحبان مشاغل به اشخاصی اطلاق میشود که دارای فعالیت اقتصادی هستند و به آنها مودی گفته میشود. طبق آیین نامه اجرایی ماده 95 قانون مالیات مستقیم مصوب 31/04/1394، کلیه صاحبان مشاغل به سه دسته تقسیم میشوند که هر کدام را به صورت جداگانه برایتان توضیح میدهیم.
گروه اول:
گروه اول طبق آیین نامه و به صورت کلی به اشخاصی گفته میشود که مجموع مبلغ فروش کالا یا خدمات سال قبل یا ده برابر در آمد مشمول مالیات قطعی شده(قبل از کسر مالیات)طبق آخرین برگه مالیات قطعی(مجموع اصلی و متمم)عملکرد سال 1391 و به بعد که تا تاریخ پایان دی ماه سال قبل از شروع ابلاغ شده باشد ، هر کدام بیشتر از مبلغ سی میلیارد و بیشتر باشد.
بنابراین طبق متن بالا مشخص است در صورتی که فروش کالا یا خدمات مربوط به سال قبل مبلغ 55،000،000،000 ریال یا بیشتر باشد، شخص مورد نظر جزء دسته اول قرار میگیرد.
همچنین اشخاص زیر فارغ از حجم فعالیت ،کلا جزء مودیان گروه اول محسوب میشوند:
-
دارندگان کارت بازرگانی(وارد کنندگان و صادر کنندگان).
-
صاحبان کارخانه ها و واحدهای تولیدی و بهره برداران معادل دارای جواز تاسیس و پروانه بهره برداری از وزارتخانه ها.
-
صاحبان هتل سه ستاره به بالاتر.
-
صاحبان بیمارستان ها ، زایشگاه ها و کلینیک های تخصصی.
-
صاحبان مشاغل صرافی.
-
فروشگاه های زنجیره ای دارای مجوز از وزارتخانه های ذی ربط.
اظهار نامه
فرم اظهار نامه مالیاتی برای صاحبان مشاغل گروه اول حداقل شامل موارد زیر میباشد:
- اطلاعات هویتی.
- در آمد مشمول مالیات ، بخشودگی مالیاتی ، معافیت های قانونی و مالیات متعلق.
- موجودی مواد و کالا در اول پایان دوره.
- واردات و صادرات کالا و خدمات.
- صورتحساب سود و زیان.
- تراز نامه.
- اطلاعات شرکا.
- اطلاعات حساب بانکی مربوط به فعالیت شغلی.
دفاتر
صاحبان مشاغل گروه اول مکلف به نگهداری دفاتر روزنامه و کل یا سایر دفاتر حسب مورد دستی یا ماشینی متکی به اسناد و مدارک با رعایت نکات مربوط به آیین تحریر دفاتر می باشند.
گروه دوم :
گروه دوم به اشخاصی گفته میشود که مجموع مبلغ فروش کالا و خدمات سال قبل یا ده برابر مشمول مالیات قطعی شده(قبل از کسر معافیت)طبق آخرین برگ مالیات قطعی(مجموع اصلی و متمم)عملکرد سال 1391 و به بعد که تا تاریخ پایان دی ماه سال قبل از شروع سال مالیاتی ابلاغ شده باشد،هر کدام بیشتر از مبلغ ده تا سی میلیارد ریال باشد.
بنابراین اگر فروش کالا یا خدمات شما بین 18،000،000،000 تا 55،000،000،000 ریال باشد، جزء گروه دوم محاسبه میشود.
اظهار نامه :
فرم اظهار نامه مالیاتی برای صاحبان مشاغل گروه دوم شامل موارد زیر میباشد:
-
اطلاعات هویتی.
-
در آمد مشمول مالیات، بخشودگی مالیاتی ، معافیت های قانونی و مالیات متعلق.
-
موجودی مواد کالا در اول و پایان دوره.
-
صورت در امد و هزینه.
-
اطلاعات اموال و دارای های مربوط به فعالیت شغلی.
-
اطلاعات شرکا.
-
اطلاعات حساب بانکی مربوط به فعالیت شغلی.
صاحبان مشاغلی که در گروه دوم قرار میگیرند ، مکلفند برای هر سال مالیاتی اسناد و مدارک مربوط به معاملات خود را از قبیل اسناددرآمدی فروش کالا یا اراده خدمات و سایر درآمدها و اسناد خرید کالا و خدمات و دارایی و سایر اسناد هزینه های انجام شده را به تفکیک و به ترتیب تاریخ وقوع هر یک از رویداد های مالی نگهداری و صورت درآمد و هزینه خود را ماهانه و به شرح فرم زیر تنظیم نمایند:
گروه سوم:
گروه سوم شامل اشخاصی میباشد که در گروههای اول و دوم قرار نمیگیرند، یعنی اشخاصی که مجموع فروش کالا یا خدمات آن کمتر از 18،000،000،000 ریال باشد.
اظهارنامه مالیاتی :
صاحبان مشاغلی که در گروه سوم قرار میگیرند ، مکلفند برای هر سال مالیاتی اسناد و مدارک مربوط به معاملات خود را از قبیل اسناد درآمدی فروش کالا یا ارائه خدمات و سایر درآمدها و اسناد خرید کالا و خدمات و سایر اسناد هزینه های انجام شده را نگهداری و خلاصه درآمد و هزینه سالانه خود را به شرح فرم زیر تنظیم نمایند :
سایر مقررات برای کلیه صاحبان مشاغل
در مواردی که صرفا عملیات ارائه خدمات باشد، 50% از مبالغ تعیین شده برای قرار گیری در گروه های اول، دوم و سوم ملاک عمل میباشد.
در مشارکت مدنی جمع مبلغ فروش کالا و خدمات و یا در آمد مشمول مالیات قطعی شده کلیه شرکا ملاک عمل میباشد.
مودیانی که در هر گروه قرار میگیرند تا سه سال بعد از نظر تکالیف قانونی در طبقات پایین تر قرار نخواهند گرفت.
در دو سال اول شروع فعالیت صاحبان مشاغل به استثناء مودیانی که بر اساس نوع فعالیت در گروه اول قرار میگیرند ،انتخاب گروه و انجام تکالیف قانونی مربوط به انتخاب مودی خواهد بود .
صاحبان مشاغلی که در گروه های دوم یا سوم قرار میگیرند ، میتوانند در هر سال مالیاتی نسبت به انجام تکالیف گروه بالاتر اقدام نمایند.
در پایان
سازمان امور مالیاتی سامانه تعیین گروه بندی مشاغل را به صورت اینترنتی فراهم کرده است که شما میتوانید با ورود به سامانه، گروه مالیاتی خود را تعیین نمایید.