فهرست مطالب
Toggleاقتصاد هر کشور همواره بر پایه رشد و توسعه کسب و کارهای مختلف استوار است. در این راستا، ایجاد و حفظ یک محیط کسب وکار سالم و پایدار، از اهمیت ویژهای برخوردار است. این امر نیازمند تنظیمات و مقرراتی است که از یک سو تضمین و مزایای شرکتها و کسب و کارها باشد و از سوی دیگر، تضمین حقوق مصرف کنندگان و حفظ منافع عمومی را فراهم آورد. در این مفهوم تمبر پروانه کسب یا جواز کسب، به عنوان یکی از ابزاهای مالیاتی و مجوزدهی مورد توجه قرار میگیرد. این تمبرها که معمولا به صورت سالانه یا دورهای تعیین میشوند، مجوزی اساسی برای شروع یک کسب و کار را تضمین میکنند. در این مقاله قصد داریم به بررسی عمیق اهمیت حق تمبر مالیاتی پروانه کسب بپردازیم تا آن را بهتر درک کنید و در کسب کار خودتان بتوانید از این مطب کمک بگیرید.
حق تمبرمالیاتی پروانه کسب چیست؟
تمبر پروانه کسب یا همان تمبر جواز کسب، نوعی مالیات است که کسب و کارها باید به دولت پرداخت کنند. کسب و کارهایی همانند: تاکسیها، فروشگاهها، رستورانها و سایر کسب و کارها میبایست این مالیات را پرداخت کنند. البته طبق ماده 44 مالیات مستقیم و ماده 51 قانون مالیات مستقیم، حق تمبر به اوراق، اسناد و مدارک همانند: چک، سفته، کارت معافیت، گواهینامه رانندگی بین المللی، ضمانت نامه، قرداد های بانکی و سهام شرکتها هم تعلق میگیرد. این تمبرها به صورت سالیانه یا دورهای صادر و تمدید میشوند و میزان آنها ممکن است برا اساس نوع کسب وکار، مکان، سایز و سایر عوامل متغیر باشند. مطابق ماده 5 قانون مالیات یکی از انواع مالیاتهای مستقیم حق تمبر است که در این نوع مالیات مبلغ مشخصی، بابت تنظیم و صدور برخی از اسناد، اوراق و مدارک، از صادر کنندگان یا دریافت کنندگان این اسناد، تحت عنوان مالیات حق تمبر اخذ میگردد. تمبر جزو هزینههای اجباری برای شروع کسب و کارها محسوب میشوند و باید از قبل شروع فعالیتهای تجاری خریداری شوند. عدم داشتن تمبر پروانه کسب ممکن است با جریمه مالی همراه باشد و حتی ممکن است منجر به تعلیق یا لغو مجوز کسب شود. پس حق تمبر مالیاتی پروانه کسب، مالیاتی است که کلیه اشخصاص حقیقی و حقوقی با انجام فعالیتهای خود ملزم به پرداخت آن هستند.
میزان حق تمبر پروانه کسب
مالیاتی که برای حق تمبر پروانه کسب یا جواز کسب باید پرداخت شود طبق بند 11 ماده 46 قانون مالیاتهای مستقیم به شرح زیر است.
«از جواز تاسیس، کارت شناسایی واحدهای تولیدی و معدنی، کارت بازرگانی، پروانه وکالت و کارشناسی و سایر پروانههای کسب و کار، بابت صدور مبلغ (10 هزارتومن) و بابت تمدید آن مبلغ (50 هزارتومن) اخذ میگردد.»
نکته حائز اهمیت اعتبار آن است که این اعتبار 10 ساله بوده و علاوه بر مالیات مستقیم و غیر مستقیم (مالیات بر ارزش افزوده) تحمیل شده به کسب و کار باید پرداخت شود. فراموش نکنید در صورتی که مالیات تمبر جواز کسب در زمان صدور یا زمان تمدید آن پرداخت نشود شخص با جریمه همراه خواهد بود. نحوه پرداخت حق تمبر تمدید پروانه کسب یا صدور آن به این صورت است که نیاز به مراجعه حضوری نیست و در ادامه با سامانه پرداخت آن آشنا خواهید شد. این نکته را فراموش نکنید که شما هم برای محاسبه و پرداخت حق تمبر مالیاتی هم برای مالیات جواز کسب؛ با توجه به تغییر قوانین مالیاتی و تصویب قوانین جدید، نیاز است حتما با کارشناس مالیاتی در ارتباط باشید تا متحمل جریمه نشوید. ما در کارمنتو خدمات مشاوره مالیاتی را به صورت آنلاین و تلفنی و به صورت 24/7 ارائه میکنیم.
سامانه پرداخت حق تمبر پروانه کسب
برای تمامی کارهای امور مالیاتی همانند: برگه تشخیص مالیات، برگه قطعی مالیات، ثبت صورت حساب معاملات فصلی، پرداخت قبوض مالیاتی و سایر امکاناتی که مربوط به سازمان امور مالیاتی است، نیازی به مراحعه حضوری نیست. برای پرداخت مالیات حق تمبر یا جواز کسب هم نیازی به مراجعه حضوری نبوده و شما میتوانید از طریق سامانه الکترونیکی tax.gov.irاقدام به پرداخت حق تمبر پروانه کسب نمایید. در ادامه با ادامه فرآیند پرداخت آن در این سامانه آشنا خواهیم شد.
نحوه پرداخت حق تمبر صدور پروانه کسب
در این بخش از قصد داریم که شما را با نحوه پرداخت حق تمبر پروانه کسب آشنا کنیم. همانطور که در بالا اشاره شده برای وارد شدن به سامانه امور مالیاتی کشور باید از سایت tax.gov.ir اقدام کنید و پس از ورود به صفحه اصلی سایت، بر روی آیکون آدمک که در تصویر زیر با فلش قرمز رنگ مشخص شده کلیک کنید.
در مرحله بعد نیاز است برای ورود به سامانه، نام کاربری و کلمه عبور خورد را در کادرهای مشخص شده وارد کنید.( در صورت نداشتن حساب کاربری، ابتدا حساب کاربری خود را بسازید). مرحله بعدی وارد کردن کد امنیتی است که بعد از وارد کردن آن دکمه ورود را بزنید تا وارد سامانه شوید. نکته مهم ثبت نام برای کد اقتصادی است که باید قبل از این موارد برای آن اقدام به عمل آورید.
پس از وارد شدن به سامانه پرداخت حق تمبر جواز کسب، مطابق تصویر که مشاهده میکنید از منوی سمت راست ابتدا بر روی گزینه ( پرداختها / قبضهای مالیات ) کلیک کنید و سپس بر روی منو باز شده بر روی گزینه ( ایجاد قبض جدید) کلیک کنید.
در نهایت باید فرآیند پرداخت حق تمبر جواز کسب خود را انجام دهید. برای این کار باید ابتدا سال عملکرد خود یعنی سالی که پروانه کسب شما در آن سال صادر یا تمدید شده را مشخص کنید. سپس کادرهای دیگر که نوع مالیات، عملکرد و نحوه وصول و اجرا قرار داد است پر کنید و از منوی بعدی حق تمبر را انتخاب کنید. اگر قصد پرداخت تمبر پروانه کسب برای صدور یا تمدید را دارید، نوع حق تمبر را تعیین کرده و شناسه واریز حق تمبر صدور پروانه کسب (شناسه واریز حق تمبر تمدید پروانه کسب) را نیز وارد کنید. در پایان مراحل هم بر روی دکمه صدور مطابق تصویر زیر کلیک کرده تا پس از مشاهده قبض برای پرداخت حق تمبر خود اقدام نمایید. در صورتی که در مورد کار با سامانه یا قوانین مالیاتی سوالی دارید، از هرکجای ایران که هستید کافی است با مشاوران ما ارتباط بگیرید تا دقیقترین و کاملترین پاسخ را تنها با چند کلیک و چند دقیقه تماس حاصل کنید.
سخن پایانی
به طورکلی تمبر پروانه کسب به عنوان یکی از جنبههای مهم مالیات و مجوزهای کسب و کار از اهمیت بالایی برخوردار است. از آنجایی که این تمبرها به عنوان یک منبع درآمد برای دولت و همچنین یک ابزار برای تنظیم بازار کسب و کار عمل میکنند، بررسی دقیق و درک عمیق این مفهوم میتواند به بهبود فرآیندهای مالی کسب و کار کمک کند. ما در کارمنتو آماده هستیم مسیر انجام امور مالیاتی را با برترین مشاوران به شما گوشزد کنیم.

از طریق مشاوره کسب و کار تلفنی آنلاین در حوزه مد نظر خود بدون پرداخت هزینه تلفن و اینترنت و از طریق تماس امن، پاسخ سوالات خود را دریافت نمایید.
با کلیک روی لینک زیر و از طریق (منو خدمات مشاوره) حوزه مد نظر خود را انتخاب نمایید.