مالیات بر درآمد حقوق چیست؟
مالیاتبر درآمد حقوق، طبق ماده 82 قانون مالیاتهای مستقیم با اصلاحیه سال 94، عبارت است از؛ درآمدی که شخص حقیقی در خدمت شخص دیگری، در قبال تسلیم نیروی کار خود بابت اشتغال در ایران بر جسب مدت یا کار انجام یافته به طور نقد یا غیر نقد تحصیل می کند.
توجه داشته باشید که درآمد حقوقی که در قالب حق ماموریت خارج دریافت می شود، مشمول مالیات است. درآمد مشمول مالیات حقوق شامل حقوق و مزایای مستمر و غیر مستمر است.
در ادامه با کارمنتو همراه باشید تا صفر تا صد ارسال لیست مالیات حقوق را برای شما توضیح دهیم.
در دسته بندی انواع مالیات، مالیات حقوق چه جایگاهی دارد؟
طبق ماده 86 قانون مالیاتهای مستقیم( ق.م.م )و تبصره این ماده، مالیات حقوق جز مالیاتهای تکلیفی محسوب میشود. مالیات تکلیفی بدین معناست که شناسایی مبلغ و پرداخت مالیات حقوق پرسنل به عهده پرداخت کننده حقوق(کارفرما)است و پرسنل در قبال این امور وظیفهای ندارند.
معافیتهای مالیات بر درآمد حقوق
معافیتهای مالیات حقوق دارای 13 بند مختلف است که در ماده 91 قانون مالیات مستقیم بهطور شفاف مورد بحث قرار گرفته و در ادامه آورده شده است:
-
مدیران و اعضای هیئتهای سیاسی خارجی که به کشور وارد میشوند. همچنین اعضای نمایندگیهای فوق العاده از دولتهای بین المللی که در کشور حضور دارند. البته این معافیت به شرط وجود معاملات متقابل قابلیت اجرایی دارد.
-
رؤسا و اعضای مأموریتهای کنسولی خارجی در ایران و همچنین کارمندان مؤسسات فرهنگی دولت خارجی نسبت به درآمد حقوق دریافتی از دولت متبوع خود به شرط معامله متقابل.
-
کارشناسان خارجی که با موافقت دولت جمهوری اسلامی ایران از محل کمکهای بلاعوض فنی و اقتصادی و علمی و فرهنگی دولت خارجی و یا مؤسسات بین المللی به ایران اعزام میشوند.
-
کارمندان محلی سفارتخانهها وکنسولگریها ونمایندگیهای دولت جمهوری اسلامی ایران در خارج نسبت به درآمد حقوق دریافتی از دولت جمهوری اسلامی ایران در صورتی که دارای تابعیت دولت جمهوری اسلامی ایران نباشند به شرط معامله متقابل.
-
حقوق بازنشستگی و وظیفه و مستمری و پایان خدمت و خسارت اخراج و بازخرید خدمت و وظیفه یا مستمری پرداختی به وراث و حق سنوات و حقوق ایام مرخصی استفاده نشده که در موقع بازنشستگی یا از کارافتادگی به حقوق بگیر پرداخت میشود.
-
هزینه سفر و فوق العاده مسافرت مربوط به شغل.
-
مسکن واگذاری در محل کارگاه یا کارخانه جهت استفاده کارگران و خانههای ارزان قیمت سازمانی در خارج از محل کارگاه یا کارخانه که مورد استفاده کارگران قرار میگیرد.
-
وجوه حاصل از بیمه بابت جبران خسارت بدنی و معالجه و امثال آن.
-
عیدی سالانه یا پاداش آخر سال جمعاً معادل یک دوازدهم میزان معافیت مالیاتی موضوع ماده(84)این قانون.
-
خانههای سازمانی که با اجازه قانونی یا به موجب آییننامههای خاص در اختیار مأموران کشوری گذارده میشود.
-
وجوهی که کارفرما بابت هزینه معالجه کارکنان خود یا افراد تحت تکفل آنها مستقیماً یا به وسیله حقوق بگیر به پزشک یا بیمارستان به استناد اسناد و مدارک مثبته پرداخت کند.
-
مزایای غیرنقدی پرداختی به کارکنان حداکثر معادل دو دوازدهم معافیت موضوع ماده(84)این قانون.
-
درآمد حقوق پرسنل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران اعم از نظامی و انتظامی، مشمولان قانون استخدامی وزارت اطلاعات و جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و آزادگان.
تمامی بندهای معافیت مالیات حقوق را بررسی کردیم و موارد معافیت های مالیاتی حقوق ذکر شد. اگر شما در زمینه معافیت مالیات حقوق سوال یا مشکلی دارید میتوانید در بخش مشاوره مالیاتی از متخصصان کارمنتو مشاوره تخصصی دریافت نمایید.
آموزش تکمیل و ارسال لیست مالیات بر درآمد حقوق کارکنان
در مرحله 1 ابتدا به سایت مالیات حقوق به نشانی salary.tax.gov.ir مراجعه میکنیم.
سپس در مرحله 2 نام کاربری و کلمه عبوری که از اداره دارایی برای سردفتر گرفتهایم را وارد میکنیم.
پس از ورود به سایت در مرحله 1 صفحهای را با مشخصات سردفتر ملاحظه میکنیم که با قسمت “خدمات” آن کار داریم. در قسمت خدمات همانگونه که در تصویر مشاهده میکنید و با شماره مرحله 2 مشخص شده در منو بخش خدمات–لیست حقوق–حقوق بگیر جدید، را انتخاب میکنیم.
پس از این که در مرحله قبل بر روی گزینه “حقوق بگیر جدید” کلیک کردیم، صفحهی را مشاهده میکنیم که تصویر آن در پایین آورده شده است. در این صفحه تمام فیلدهای مروبطه را باید پر میکنیم و مشخصات هر کدام از کارمندان در فیلد مخصوص خودش بنویسیم. پس از پر کردن مشخصات، گزینهی”ثبت”را میزنیم. این کار را برای تک تک کارمندان انجام می دهیم و اطلاعات همه کارمندان را ثبت میکنیم.
پس از تکمیل مشخصات کارمندان، صفحهی مشخصات حقوق بگیران به این صورت مشاهده میشود. و ما همهی اسامی را آنجا میبینیم. در این بخش کار ما با این لیست تمام شده است.
در مرحله بعد دوباره روی گزینهی خدمات کلیک میکنیم. این بار در منو روی آیتم لیست حقوق_لیست جدید کلیک میکنیم.
پس از ورود به صفحه ایجاد لیست جدید چهار ستون خالی را پر میکنیم.در گزینهی اول بخش نام لیست را خودمان نامگذاری میکنیم. مثلا: لیست بهمن 1393 و بعد آن را ثبت مینماییم.
اکنون در مرحله جدید مجددا روی گزینهی خدمات کلیک میکنیم. این بار آیتم لیست حقوق-فهرست لیستها را انتخاب میکنیم.
در این قسمت صفحه ای برای ما بار خواهد شد که تصویر آن را مشاهده مینمایید. در قسمت پایین روی فهرست پرسنل کلیک میکنیم.
صفحهای جدید برای ما باز میشود که در تصویر مقابل میبینیم. روی شکلی که نشان دهندهی افزودن نفرات است، کلیک می کنیم.
صفحهی زیر را مشاهده مینماییم. در کادری که خالی میباشد کد ملی یکی از حقوق بگیران دفتر را که قبلا مشخصات آن را کاملا پر کردهایم وارد میکنیم و روی شکلی که نشان دهندهی جستجو هست، کلیک میکنیم.
پس از کلیک بر روی نشانگر جستجو مشخصات آن فرد به طور اتوماتیک نشان داده میشود. حالا تمام خانههای مربوطه را با دقت پر میکنیم.
در پرکردن فیلد های مربوطه باید توجه داشته باشید که:
- در ستون اول، مبلغ حقوق کارکنان، طبق لیست بیمه قید شود.
- در ستون سایر پرداخت های ماه جاری، حقالسهم کارمند از 15% قید شود.
- در ستون جمع کل مبلغ پرداختی، حاصل جمع حقوق ماهانه و 15% قید شود.
- چنانچه عدد بدست آمده در ستون(جمع کل مبلغ پرداختی/تخصیص نقدی)مازاد بر مبلغ معافیت باشد، با نرخ فعلی، 10% مازاد مشمول مالیات است که رقم آن در ستون (مالیات قابل پرداخت ماه جاری)درج میگردد.
پس از پر کردن تمامی فیلدها و اطمینان از صحت اطلاعاتی که وارد کردهایم، گزینهی ذخیره را میزنیم.
میبینیم که در فهرست لیستها، مقابل لیست که عدد پرسنل صفر بود حالا به 1 تبدیل شده است. حال این مراحل را باید برای تک تک نفرات انجام دهیم تا عدد پرسنل به عدد کل کارمندان که در لیست وارد کردهایم، تبدیل شود. مثلا 6
حالا در این مرحله در صفحه فهرست لیست ها روی گزینهی عملیات کلیک میکنیم.
در صفحهای که باز میشود، گزینهی خلاصه لیست را انتخاب میکنیم.
پس از انتخاب خلاصه لیست در مرحله قبل صفحهای مقابل ما باز میشود که باید گزینههایی که مربوط به خودمان میشود را پر کنیم. پس از پر کردن تمام فیلدها و اطمینان از صحت اطلاعات وارد شده آیتم ثبت را انتخاب می کنیم.
پس از ثبت اطلاعات دوباره صفحهی فهرست لیستها، نمایش داده میشود. اکنون گزینهی عملیات را دوباره انتخاب میکنیم.
این بار پس از باز شدن صفحه گزینهی ارسال لیست را انتخاب میکنیم. پس از انتخاب ارسال لیست سوالی از ما پرسیده میشود که آیا از ارسال این لیست مطمئن هستید؟ و ما نیز گزینهی “بلی” را انتخاب میکنیم.
پس از تایید ارسال لیست درصورتی که مراحل کار را درست انجام داده باشیم، پیغامی را مشاهده میکنیم که از ارسال موفق لیست خبر میدهد و در ذیل آن کد رهگیری ذکر شده است.
در صورتی که لیست را ارسال کنیم دیگر امکان ارسال فایل را نداریم چون اطلاعات از طریق لیست ارسال شدهاند. وقتی وارد صفحهی ارسال فایل میشویم به ما پیغامی با این عنوان میدهد: به دلیل ارسال لیست به سازمان امور مالیاتی امکان ارسال فایل وجود ندارد.
و در پایان در صفحهی فهرست لیستها، میبینیم که زیر آیتم ارسال شده، تیک خورده است که تا قبل از این نبود.
در این مقاله به بررسی معافیت مالیات بر درآمد حقوق و همچنین آموزش قدم به قدم تکمیل و ارسال لیست مالیات بر درآمد حقوق کارکنان پرداختیم. تکمیل و ارسال لیست مالیات بر درآمد حقوق کارکنان به کمک این آموزش قدم به قدم از بوجود آمدن هرگونه مشکل احتمالی در زمان تکمیل و ارسال این لیست جلوگیری میکند. با این حال اگر در زمینه مالیات بر درآمد حقوق و ارسال لیست مالیات حقوق نیاز به مشاوره دارید؛ میتوانید در قسمت مشاوره مالی و مالیاتی درخواست خود را مبنی بر دریافت مشاوره ثبت نمایید تا در اسرع وقت ارتباط شما با متخصصان کارمنتو برقرار شود.