فهرست مطالب
Toggleصنعت مواد غذایی یکی از مهمترین و قدیمیترین صنایع به حساب میآید، زیرا همه افراد جامعه به غذا و خوراک نیاز دارند. به همین دلیل محصولات مواد غذایی پرمتقاضیترین محصولات هستند، پس میتوان گفت که یکی از صنایع پردرآمد کشور به حساب میآید. قطعا رقابت در این صنعت بسیار تنگاتنگ بوده و افراد زیادی به فکر ورود به این صنعت هستند. مورد دیگر که باعث جذب افراد به این صنعت میشود، متنوع بودن آن است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در رابطه با مشاوره ثبت برند مواد غذایی میتوانید با مشاورین کارمنتو در حوزه مشاوره امور ثبتی تماس بگیرید.
لیست مواد غذایی که میتوانیم برند آن را ثبت کنیم
- سبزیجات و میوهها
- غلات کامل (سبوس دار)
- آرد و دیگر موارد بدست آمده از غلات
- حبوبات
- انواع روغن
- محصولات لبنی (شیر، پنیر، کره و…)
- مواد غذایی دریایی
- آجیلها و مغزها
- شیرین کنندههای طبیعی
- انواع گوشت قرمز و گوشت طیور
- انواع نوشیدنیهای گازدار و بدون گاز
- انواع دسر
- انواع تنقلات (چیپس، پفک، شکلات)
- انواع کیک و بیسکوئیت
- انواع نان وشیرینی
- مربا و ترشیجات
- کنسرو و کمپوت
- انواع چای و قهوه
تا کنون به طور خلاصه در مورد مزایای صنعت مواد غذایی صحبت کردیم، لازم به ذکر است که این نکته را هم یادآور شویم که چون مواد غذایی با سلامت افراد جامعه ارتباط مستقیم دارد پس ورود به آن کار راحتی نیست. مورد دیگری که باید به آن توجه کرد این است که، به دلیل وجود رقبای زیاد، برای موفقیت در این صنعت باید اصولی را رعایت کنید، مثل انتخاب برند و ثبت کردن آن. در ادامه این مطلب به طور مفصل در مورد برند، اهمیت آن، مراحل ثبت برند، طبقات ثبت برند، مدت اعتبار و هر آنچه که نیاز است درباره ثبت برند مواد غذایی بدانید به طور مفصل صحبت خواهیم کرد. زیرا برند یک مسئله بسیار حیاتی برای ماندگاری یک کارخانه مواد غذایی به حساب میآید.
اهمیت ثبت برند مواد غذایی
در ابتدا بهتر است بدانیم که برند چیست؟ برند یا همان نام تجاری، نام یا نمادی است که محصول را از دیگر محصولات مشابه متمایز میکند. برای داشتن برند حتما لازم نیست که یک کارخانه بسیار بزرگ با چندین کارگر داشته باشید بلکه با ثبت برند مواد غذایی خانگی میتوانید برندسازی و کسب درآمد کنید.
با بیان یک مثال میخواهیم اهمیت ثبت برند مواد غذایی را به شما نشان دهیم. فرض کنید برای خرید یک ماده غذایی مثلا رب وارد یک فروشگاه مواد غذایی میشوید، و در قفسه ربها در کنار برندهای نام آشنا، چند قوطی رب بدون نام و نشان نیز قرار دارد. آیا شما به عنوان خریدار این محصول را خریداری میکنید؟
بدون شک خیر، زیرا از آنجایی که سلامت خود و خانوادتان برایتان اهمیت دارد، به دنبال یک ماده غذایی سالم و مرغوب هستید. محصولاتی که هیچ نام و نشانی ندارد، کیفیت و مرغوب بودن آنها مشخص نیست. زیرا تمامی مواد غذایی که برند آنها ثبت شده است، سلامت و کیفیت آنها توسط وزارت بهداشت بررسی میشود. پس با توجه به مثالی که بیان کردیم از دیگر مواردی که به اهمیت ثبت برند مواد غذایی مربوط است میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- به مشتریان این اطمینان را میدهد که محصول شما از سلامت و کیفیت مطلوبی برخوردار است.
- چنین کاری میتواند یک معرف بسیار قوی برای محصول باشد، به عبارتی برند محصول را به مشتریان و دیگر رقبا به طور کامل معرفی میکند.
- برند میتواند همچون یک سرمایه و دارایی بزرگ و قوی برای یک کارخانه محسوب شود، هر چه این برند بزرگتر و قویتر باشد بدون شک فروش و درآمد سازمان بیشتر است.
- زمانی که یک برند ثبت شود، به راحتی و به آسانی میتوان آن را تبلیغ کرد، زمانی که تبلیغات گسترده باشد قطعا افراد بیشتری تمایل به خرید محصولات برند مورد نظر را دارند.
- از دیگر مواردی که میتوان گفت اهمیت ثبت برند را نشان میدهد، این است که با برندسازی و ثبت کردن آن؛ حتی میتوان اقدام به عرضه و فروش محصولات در دیگر کشورها کرد.
- باعث حفاظت از محصول در مقابل سایر رقبا میشود، همانطور که در ابتدا بیان کردیم در صنعت مواد غذایی رقابت بسیار تنگاتنگ است پس اگر محصولی میخواهد که از دایره رقبا حذف نشود حتما باید دارای یک برند قوی باشد
مزایای ثبت برند مواد غذایی
همانطور که میدانیم برند نماد یا نامی است که باعث شناخته شدن یک محصول میشود، در واقع برند شناسه یک کالا محسوب میشود. به عبارت دیگر برند باعث میشود تا یک محصول چندین و چند سال در ذهن مشتری باقی بماند، حتی اگر دیگر تولید نشود.
همچنین بخوانیم: اقدامات لازم جهت ثبت برند مشاغل خانگی
پس شاید بتوان گفت که مهمترین مزیت ثبت کردن نام تجاری، ماندگاری آن در ذهن مخاطب و تبدیل شدن آن به یک نوستالژی است. البته برای ثبت شدن یک برند در ذهن مشتری یا مخاطب باید تلاش زیادی کرد و محصولات سالم و با کیفیتی را روانه بازار کرد. دیگر مزایایی که ثبت برند مواد غذایی میتواند داشته باشد به شرح زیر است:
- باعث افزایش فروش میشود.
- باعث میشود تا مشتری به محصول اعتماد بیشتری داشته باشد.
- باعث افزایش تقاضا در بازار میشود.
- با ثبت کردن برند میتوان به طور گسترده محصول را تبلیغ کرد، که نتیجه آن افزایش فروش و درآمد بیشتر است.
- معرفی راحتتر محصول
- با این کار میتوان یک رقابت سالم با دیگر رقبا داشت.
- باعث منحصربه فرد بودن محصول در بازار میشود.
- به دلیل فضای رقابتی داشتن برند باعث میشود که کارخانهجات مواد غذایی برای حفظ و بهبود کیفیت محصولات خود تلاش بیشتری داشته باشند.
- افزایش وفاداری مشتریان نسبت به برند
- بازاریابی و فروش راحت
- به مشتریان کمک میکند تا محصول مرغوب را از محصول نامرغوب به راحتی تشخیص دهند.
- با این کار میتوان با دادن حق امتیاز نام برند به دیگر افراد، کسب درآمد داشت
- باعث افزایش اعتبار و ارزش کارخانه در بین مشتریان و دیگر رقبا میشود.
مراحل ثبت برند مواد غذایی
در بخشهای قبلی این مطلب با شما در مورد صنعت مواد غذایی و اهمیتی ثبت کردن نام تجاری آن دارد صحبت کردیم و همچنین به مزایایی که ثبت برند مواد غذایی دارد، اشاره کردیم. حال که میدانیم ثبت کردن نام تجاری مواد غذایی چه منافعی برای یک کسب و کار دارد، میخواهیم بدانیم که چه مراحلی را باید طی کنیم تا بتوانیم یک برند مواد غذایی را ثبت کنیم.
- به عنوان اولین قدم باید از برند و لوگویی که میخواهید ثبت کنید، استعلام بگیرید تا برندی هم نام و هم شکل برند شما وجود نداشته باشد. به نوعی برند و لوگو شما باید کاملا منحصر بفرد باشد.در صورتی نام یا لوگو مشابه شما در طبقه به ثبت رسیده باشد باید به فکر یک برند و لوگو جدید باشید.
- بعد از مرحله استعلام در صورتی که برند و لوگو شما منحصر بفرد بود، باید به فکر تهیه مدارک مورد نیاز برای ثبت باشید. در ادامه تمامی مدارکی که نیاز دارید را شرح میدهیم.
- ارسال اظهارنامه برند مورد نظر به صورت آنلاین در سامانه اداره مالکیت معنوی به آدرس http://iripo.ssaa.ir است. در این سامانه باید اطلاعات لازم را ارسال کرده و کد پیگیری را دریافت کنید. در صورتی که در این رابطه تخصصی ندارید میتوانید از متخصصان این حوزه کمک بگیرید.
- بعد از ارسال اینترنتی اظهارنامه شما، پرونده و مدارک الکترونیکی شما در ۳ نوبت زمانی و توسط ۳ کارشناس بررسی میشود. در آخر نیز پرونده و اظهارات شما توسط رئیس اداره علائم تجاری بررسی شده و در صورت نبود هیچ گونه مشکلی به شما اطلاع رسانی میشود که به صورت حضوری به این سازمان برای تشکیل پرونده فیزیکی مراجعه کنید. پس از مراجعه و تشکیل پرونده باید هزینه چاپ دو نوبت ثبت علامت برند در روزنامه رسمی را پرداخت کنید.
- مرحله آخر مراجعه حضوری به اداره مالکیت معنوی برای ثبت کردن نام تجاری و دریافت سند برند و لوگو مورد نظر است.
تمامی این اقدامات و مراحل به این دلیل است که غذا به طور مستقیم با سلامت جامعه ارتباط دارد، پس باید مواد غذایی کاملا سالم، استاندارد و دارای برند باشند.
طبقات ثبت برند مواد غذایی
برای ثبت کردن برند در اداره علائم تجاری طبقهبندیهای مختلفی وجود دارد، که مواد غذایی در طبقات ۲۹، ۳۰، ۳۱، ۳۲، ۳۹ و ۴۳ ثبت میشوند. زیرا همانطور که در ابتدا این مطلب بیان کردیم تنوع در مواد غذایی بسیار بالا است، به همین دلیل این مواد برای ثبت شدن برند در چندین طبقه و طبقات مختلف دستهبندی میشوند. تا روال کار سادهتر و سریعتر پیش برود.
بیشتر بخوانیم: ثبت برند مادرید چیست و چه مراحل، مدارک و شرایطی برای ثبت دارد؟
طبقات مواد غذایی:
- طبقه ۲۹ شامل گوشت قرمز، ماهی، گوشت ماکیان و شکار، عصارههای گوشت، میوهها و همچنین سبزیجات پخته شده، خنک شده، منجمد شده و به صورت کنسرو است. انواع ژله، مرباجات و کمپوتها، تخم مرغ، شیر و محصولات لبنی، روغنهای خوراکی و چربیهای خوراکی در طبقه ۲۹ قرار دارند.
- طبقه ۳۰ شامل قهوه، چای، کاکائو، و قهوه مصنوعی بوده، برنج، پیوکا و سایکوز (نشاسته، نیوک و نشاسته ساگو) از محصولات این طبقه است. همچنین آرد و فرآوردههای ساخته شده از غلات مثل نان، شیرینی، یخهای خوراکی، عسل، ملاس، شکر، مخمر، پودر شیرینی پزی، نمک، خردل، ادویه، سرکه، انواع سس (چاشنیها)، یخ و بستنی در طبقه ۳۰ قرار دارند.
- طبقه ۳۱ شامل غلات، محصولات کشاورزی، باغداری و جنگلی که در طبقات دیگر طبقهبندی نشدهاند در این طبقه قرار میگیرد. حیوانات زنده، میوه و سبزیجات تازه، بذرها، گیاهان طبیعی و گلها، مواد غذائی مختص حیوانات، مالت (جوانه جو) نیز در طبقه ۳۱ قرار میگیرند.
- طبقه ۳۲ شامل انواع ماءالشعیر، آبهای معدنی و گازدار و سایر نوشابههای غیرالکلی، آب میوهها و نوشابههای میوهای، شربتها و سایر فراوردههایی که برای ساخت نوشابهها استفاده میشود
- طبقه ۳۹ نیز شامل حمل و نقل، بسته بندی و انبار سازی کالاها و غیره است.
- طبقه ۴۳ خدمات مربوط به عرضه اغذیه و نوشیدنی و غیره نیز است.
این طبقهبندیها کار استعلام برند را بسیار راحتتر میکند، زمانی که برای استعلام مراجعه میکنید. برند مورد نظر شما باید در طبقهای که میخواهید فعالیت کنید کاملا منحصر بفرد باشد و نام یا لوگو مشابه آن در طبقه فعالیت شما وجود نداشته باشد.
مدارک لازم برای ثبت برند مواد غذایی
طبق قانون، ثبت کردن نام تجاری هم برای اشخاص حقیقی و هم برای اشخاص حقوقی امکانپذیر است، همچنین مالکیت یک برند میتواند متعلق به دو یا چند شخص حقیقی و حقوقی باشد. از آنجایی که گفتیم دومین اقدام برای ثبت برند مواد غذایی و همچنین ثبت برند مواد غذایی خانگی تهیه یک سری مدارک است. فقط مدارک با توجه به این که توسط شخص حقیقی یا شخص حقوقی ثبت شود کمی تفاوت دارد که آنها را به صورت جداگانه بیان میکنیم:
مدارک مورد نیاز برای ثبت کردن نام تجاری برای شخص حقیقی:
- کپی برابر اصل شناسنامه و کارت ملی شخص متقاضی
- کپی برابر اصل کارت بازرگانی یا کارت عضویت اتاق بازرگانی (اگر برند مورد نظرتان لاتین است)
- کپی برابر اصل مجوز فعالیت (پروانه بهره برداری، جواز تاسیس، پروانه ساخت یا هرگونه گواهی فعالیت صادره از نهادهای نظارتی و حاکمیتی دولتی)
- ۱۰ نمونه از برند در ابعاد ۶ در ۶ سانتی متر
مدارک مورد نیاز برای ثبت کردن نام تجاری برای شخص حقوقی:
- کپی روزنامه رسمی ثبت شرکت
- کپی آخرین روزنامه رسمی تغییرات شرکت (در صورت وجود)
- کپی برابر اصل شناسنامه و کارت ملی کسانی که در شرکت حق امضاء دارند
- کپی برابر اصل مجوز فعالیت (پروانه بهره برداری، جواز تاسیس، پروانه ساخت یا هرگونه گواهی فعالیت صادره از نهادهای نظارتی و حاکمیتی دولتی)
- کپی برابر اصل کارت بازرگانی یا کارت عضویت اتاق بازرگانی (اگر برند مورد نظرتان لاتین است)
- ۱۰ نمونه از برند در ابعاد ۶ در ۶ سانتی متر
هزینه ثبت برند مواد غذایی
هزینه ثبت برند مواد غذایی خانگی یا کارخانهای یکی از سوالات پرتکرار افرادی است که میخواهند برای این عمل اقدام کنند. هزینهها با توجه به طبقهبندی مواد غذایی که در قسمت قبل گفتیم تعیین میشود و قیمت حدود ۳ تومان است. برای اطلاع دقیق شما مواردی که باید هزینه آن را پرداخت کنید را به صورت لیستوار بیان کردهایم:
لیست تمامی مواردی که برای ثبت علامت با مالکیت شخص حقیقی باید برای آنها هزینه پرداخت شود:
- حق ثبت اظهارنامه برای یک طبقه
- حق ثبت اظهارنامه برای هر طبقه اضافهتر
- حق الثبت برای یک طبقه
- حق الثبت برای هر طبقه اضافهتر
- حق الثبت تمدید برند برای دورههای ۱۰ ساله: معادل حق الثبت برند
- جریمه تاخیر در تمدید برند: نصف حق الثبت برند
- هزینه استعلام برای انتقال، اجازه بهرهبرداری یا اِعراض
- حق الثبت انتقال قهری و یا قراردادی برند برای هر طبقه
- حق الثبت انتقال برند برای هر طبقه اضافهتر
- حق الثبت اجازه بهرهبرداری از برند ثبت شده یا فسخ و خاتمه آن برای هر طبقه
- حق الثبت اجازه بهرهبرداری از برند ثبت شده یا فسخ و خاتمه آن برای هر طبقه اضافهتر
- هزینه اصلاح اظهارنامه و هریک از ضمائم آن برای هر بار
- حق الثبت انتقال اظهارنامه برند و یا اجازه بهرهبرداری از
- حق الثبت تغییرات در برند (به استثناء انتقال مالکیت و اجازه بهرهبرداری)
- هزینه صدور نسخه المثنی از گواهی
- هزینه رونوشت مصدق از گواهی
- هزینه اخذ تاییدیه تسلیم اظهارنامه یا صدور گواهینامه
- هزینه رسیدگی به اعتراض به رد ثبت (کمیسیون)
- هزینه رسیدگی به اعتراض به تقاضای ثبت (کمیسیون)
- هزینه دادرسی مربوط به تقاضای ابطال علامت تجاری ثبت شده از دادگاه
- هزینه بررسی اظهارنامه ثبت بین المللی به عنوان اداره مبداء
- هزینه روزنامه رسمی برای تقاضای ثبت (بهصورت سیاه و سفید)
- هزینه روزنامه رسمی آگهی برای تقاضای ثبت (بهصورت رنگی)
- هزینه روزنامه رسمی برای انتشار آگهی (بهصورت سیاه و سفید)
- هزینه روزنامه رسمی برای انتشار آگهی (بهصورت رنگی)
- هزینه برگه خام سند برند
لیست تمامی مواردی که باید برای ثبت علامت با مالکیت شخص حقوقی باید هزینه آنها را بپردازید:
- حق ثبت اظهارنامه برای یک طبقه
- حق ثبت اظهارنامه برای هر طبقه اضافهتر
- حق الثبت برای یک طبقه
- حق الثبت برای هر طبقه اضافهتر
- حق الثبت تمدید برند برای دورههای ۱۰ ساله: معادل حق الثبت برند
- جریمه تاخیر در تمدید برند: نصف حق الثبت برند
- هزینه استعلام برای انتقال، اجازه بهرهبرداری یا اِعراض
- حق الثبت انتقال قهری و یا قراردادی برند برای هر طبقه
- حق الثبت انتقال برند برای هر طبقه اضافهتر
- حق الثبت اجازه بهرهبرداری از برند ثبت شده یا فسخ و خاتمه آن برای هر طبقه
- حق الثبت اجازه بهرهبرداری از برند ثبت شده یا فسخ و خاتمه آن برای هر طبقه اضافهتر
- هزینه اصلاح اظهارنامه و هریک از ضمائم آن برای هر بار
- حق الثبت انتقال اظهارنامه برند و یا اجازه بهرهبرداری از آن
- حق الثبت تغییرات در برند (به استثناء انتقال مالکیت و اجازه بهرهبرداری)
- هزینه صدور نسخه المثنی از گواهی
- هزینه رونوشت مصدق از گواهی
- هزینه اخذ تاییدیه تسلیم اظهارنامه یا صدور گواهینامه
- هزینه رسیدگی به اعتراض به رد ثبت (کمیسیون)
- هزینه رسیدگی به اعتراض به تقاضای ثبت (کمیسیون)
- هزینه دادرسی مربوط به تقاضای ابطال علامت تجاری ثبت شده از دادگاه
- هزینه بررسی اظهارنامه ثبت بین المللی به عنوان اداره مبداء
- هزینه روزنامه رسمی برای آگهی تقاضای ثبت (بهصورت سیاه و سفید)
- هزینه روزنامه رسمی برای آگهی تقاضای ثبت (بهصورت رنگی)
- هزینه روزنامه رسمی برای انتشار آگهی ثبت (بهصورت سیاه و سفید)
- هزینه روزنامه رسمی برای انتشار آگهی ثبت (بهصورت رنگی)
- هزینه برگه خام سند برند
مدت اعتبار برند مواد غذایی
طبق قانون اداره علائم تجاری مدت اعتبار برند مواد غذایی حدود ۱۰ سال در نظر گرفته شده است. شما به عنوان یک صاحب برند بعد از اتمام این اعتبار، برای تمدید مجدد تا ۶ ماه فرصت دارید تا برای تمدید اعتبار برند اقدام نمایید. در صورتی که پس از ۶ ماه اقدام نکنید باید جریمه پرداخت کنید و در صورت بلا استفاده ماندن برند، دیگر مالکیت برند برای شما نیست و گواهی ثبت آن باطل میشود. پس بهتر است بعد از گذشت ۱۰ سال حتما برای تمدید تا ۶ ماه اقدام نمایید زیرا اگر این مدت بگذرد، باید مجددا تمامی مراحل و هزینههایی که برای ثبت برند لازم است، را طی کرده و پرداخت نمایید. امیدواریم خواندن این مطلب برای شما مفید باشد.