نفقه به زن شاغل تعلق میگیرد؟ مقدار آن چقدر است؟

مدت مطالعه: 5 دقیقه
تاریخ به روزرسانی: 22 فروردین 1404

نفقه یکی از حقوق مالی مهم زنان در زندگی مشترک محسوب می‌شود که بر عهده شوهر قرار دارد. اما سوال مهمی که برای بسیاری از زنان شاغل مطرح می‌شود، این است که آیا شاغل بودن آن‌ها تاثیری بر حق دریافت نفقه خواهد داشت یا خیر؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که با توجه به تغییرات اخیر در قوانین و رویه‌های قضایی این موضوع نیاز به بررسی دقیق‌تری خواهد داشت. چرا که نفقه زنان شاغل نه تنها حقی قانونی است، بلکه نشان‌دهنده تعهد شوهر به تامین نیازهای متعارف همسرش نیز است.

در این مقاله به بررسی شرایط نفقه زنان شاغل، دیدگاه فقها و رویه قضایی و راه‌های قانونی مطالبه نفقه خانم شاغل می‌پردازیم. اگر به دنبال پاسخ این سوال یا مشاوره حقوقی هستید، تا پایان این مطلب همراه ما باشید. شما می‌توانید برای دریافت مشاوره تخصصی از خدمات کارمنتو استفاده نمایید. کارمنتو، مشاوره به صورت آنلاین تلفنی بر بستر voip را برای ارائه بهترین راهکارها توسط مشاوران برتر کشور برای شما در نظر گرفته است.

بنر خانواده

آیا زنان شاغل مشمول نفقه می‌شوند؟( نفقه به زن شاغل تعلق می‌گیرد؟)

سوال مهمی که در رابطه با نفقه خانم شاغل مطرح می‌شود این است که آیا شاغل بودن زن، حق دریافت نفقه را از بین می‌برد؟ پاسخ این سوال منفی است. به طور کلی باید بگوییم که نفقه حقی مالی برای زنان محسوب می‌شود که شامل مسکن، خوراک، پوشاک، هزینه‌های درمانی و سایر نیازهای متعارف است. حال بر اساس قوانین کشور ایران، شاغل بودن زن به تنهایی باعث سقوط حق نفقه نخواهد شد. در واقع طبق این قانون حتی اگر زن درآمد نیز داشته باشد، باز هم شوهر او موظف به پرداخت نفقه است. البته این موضوع، زمانی که زن از تمکین امتناع ورزد شرایط متفاوتی خواهد داشت. به همین دلیل بهتر است در این بخش از مقاله دیدگاه فقها و رویه قضایی درباره نفقه زنان شاغل را بررسی کنیم.

  • دیدگاه فقها:

اکثر فقها بر این موضوع معتقدند که نفقه زن بر عهده شوهر است حتی اگر زن شغل و درآمد داشته باشد. البته این موضوع به شرطی است که زن بدون اجازه شوهر شاغل نشده باشد و همچنین شغل او با حق تمکین منافات نداشته باشد. اگر زن به شغل خود ادامه دهد اما وظایف زناشویی خود را نیز رعایت کند، شاغل بودن او تاثیری بر حق دریافت نفقه ندارد. در این صورت شوهر موظف به پرداخت نفقه است.

  • رویه قضایی:

بر اساس ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی کشور، نفقه شامل تمام نیازهای متعارف زن می‌شود. نیازهای متعارف زن شامل مسکن، خوراک، پوشاک، هزینه‌های درمانی و سایر نیازهای متعارف است. ماده ۱۱۰۶ نیز تاکید دارد که در عقد دائم نفقه کاملاً بر عهده شوهر است مگر در شرایط نشوز. همچنین ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی کشور در این رابطه بیان می‌کند که اگر زن بدون دلیل موجه، از ایفای وظایف زناشویی خود خودداری کند، یا به نوعی از تمکین امتناع ورزد؛ نفقه بر او تعلق نخواهد گرفت. رای وحدت رویه قضایی نیز بر این موضوع تاکید کرده که شاغل بودن زن باعث سقوط نفقه نخواهد شد. در صورتی که درآمد زن به گونه‌ای باشد که خودش بتواند تمام هزینه‌های زندگی را تامین کند و در عین حال نیز از تمکین امتناع ورزد، دادگاه نفقه را نمی‌پذیرد.

در نهایت نیز باید بگوییم که نفقه در صورت شاغل بودن زن و رعایت کردن وظایف زناشویی و عدم نشوز به آن تعلق می‌گیرد و شوهر موظف به پرداخت نفقه زن است.

میزان نفقه زن شاغل

میزان نفقه زن شاغل چقدر است؟

میزان نفقه در صورت شاغل بودن زن بر اساس نیازهای متعارف و شأن اجتماعی زن تامین می‌شود. نیاز متعارف شامل مسکن، خوراک، هزینه‌های درمانی، پوشاک و سایر مواردی است که برای داشتن زندگی متعارف لازم است. در واقع شاغل بودن زنان تاثیری در کاهش و یا افزایش میزان نفقه آن‌ها ندارد؛ چرا که نفقه حق قانونی است که بر عهده شوهر قرار دارد.

البته بهتر است بدانید که عواملی همچون سطح تحصیلات، شغل و درآمد زن در تعیین میزان نفقه تاثیرگذار است؛ اما تمام این عوامل به تنهایی تعیین کننده نیستند. به عنوان مثال اگر زن دارای مدرک تحصیلی بالا و شغل پردرآمدی باشد باعث کاهش نفقه نخواهد شد. بلکه دادگاه با توجه به توان مالی شوهر او و البته نیازهای متعارف زن میزان نفقه او را تعیین می‌کند.

در مواردی که زن شاغل باشد اما درآمد او کفاف هزینه‌های زندگی را ندهد نیز شوهر موظف به پرداخت نفقه است. ‌ در واقع حق نفقه تا زمانی که زن وظیفه زناشویی خود را انجام دهد پابرجا بوده و شوهر موظف به پرداخت نفقه است.

نفقه زنان شاغل در صورت طلاق و جدایی چه تکلیفی دارد؟

نفقه زنان شاغل در صورت طلاق و جدایی کاملاً به شرایط نوع طلاق و ایام عده بستگی خواهد داشت. نفقه زن بعد از طلاق رجعی، بدین صورت است که شوهر موظف است تا در طول ایام عده نفقه زن را پرداخت نماید. حتی اگر زن شاغل باشد نیز نفقه باید پرداخت شود. این موضوع بدین خاطر است که در طلاق رجعی امکان بازگشت به زندگی مشترک وجود دارد. اما در طلاق بائن، نفقه فقط در صورتی پرداخت خواهد شد که زن باردار باشد و در ایام عده به سر ببرد.

در واقع بعد از پایان عده، زنان شاغل به صورت معمول حق دریافت نفقه را نخواهند داشت؛ مگر در موارد خاصی همچون طلاق خلع یا زمانی که زن در ازای بخشش مهریه حق نفقه خود را می‌خواهد. تفاوت اصلی نفقه زنان شاغل در صورت طلاق بستگی به انواع طلاق دارد.

طلاق مشاوره

با توجه به رشد آمار طلاق، دریافت مشاوره از مشاوران طلاق تلفنی و آنلاین کارمنتو، سریع‌ترین و مطمئن‌ترین راه برای طی کردن صحیح روند طلاق به‌شمار می‌رود.

 

راه‌های قانونی مطالبه نفقه برای زنان شاغل چیست؟

یکی از سوالات مهمی که در رابطه با نفقه زنان شاغل مطرح می‌شود این است که راه‌های قانونی مطالبه نفقه چیست؟ زنان شاغل از طریق مراجعه به دادگاه خانواده می‌توانند نفقه خود را به صورت قانونی مطالبه کنند. برای مطالبه نفقه با ثبت شکایت و ارائه مدارکی همچون شناسنامه، عقدنامه و شواهدی دال بر عدم پرداخت نفقه باید به دادگاه مراجعه کنند. بعد از ثبت شکایت نیز دادگاه با بررسی شرایط ارائه شده حکم پرداخت نفقه را خواهد داد.

در صورتی که شوهر از پرداخت نفقه خودداری کند، زن می‌تواند از طریق اجرای احکام اقدام به وصول نفقه خود کند. همچنین زمانی که شوهر توانایی مالی دارد اما از پرداخت نفقه امتناع می‌ورزد، امکان صدور حکم جلب او نیز از طریق دادگاه وجود دارد. زنان شاغل باید این موضوع را مد نظر خود قرار دهند که شاغل بودن آن‌ها تاثیری در حق دریافت نفقه نخواهد داشت؛ و می‌توانند به راحتی از طریق راه‌های قانونی حق خود را پیگیری کنند. در صورتی که در رابطه با شکایت نفقه سوال دارید می‌توانید از خدمات مشاوره حقوقی کارمنتو استفاده نمایید.

مطالبه نفقه برای زنان شاغل

سخن پایانی

نفقه خانم شاغل از جمله حقوق مالی مهم در زندگی مشترک است و شاغل بودن زن باعث سقوط این حق نمی‌شود و در شرایط خاص همچون امتناع زن از تمکین و یا نشوز، نفقه زن پرداخت نخواهد شد.

شما می‌توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره حقوقی در زمینه نفقه با یکی از 350 مشاور برتر حاضر در کارمنتو مشورت نمایید. لازم به ذکر است که بگوییم کارمنتو با فراهم آوردن امکان مشاوره آنلاین تلفنی در لحظه و فوری، شرایطی را محیا کرده است که پاسخ سوالات خود را در کوتاه‌ترین زمان دریافت نمایید.

کسب و کار

از طریق مشاوره کسب و کار تلفنی آنلاین در حوزه مد نظر خود بدون پرداخت هزینه تلفن و اینترنت و از طریق تماس امن، پاسخ سوالات خود را دریافت نمایید.

با کلیک روی لینک زیر و از طریق (منو خدمات مشاوره) حوزه مد نظر خود را انتخاب نمایید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟ 2 نظر

5 2
نفقه به زن شاغل تعلق میگیرد؟ مقدار آن چقدر است؟

مشاورین مرتبط

مقالات مرتبط

نظرات کاربران

اشتراک در
اطلاع از

0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها