فهرست مطالب
Toggle- منظور از قرارداد مشارکت مدنی چیست؟ چه شرایط و قوانینی دارد؟
- نمونه قرارداد مشارکت مدنی چگونه است؟ چگونه آن را تنظیم کنیم؟
- شرایط فسخ قراردادهای مشارکت مدنی
- قوانین فسخ قراردادهای مشارکت مدنی چیست؟
- مطابق با ماده 233 قانون مدنی چه شرایطی باعث ابطال قرارداد مشارکت مدنی میشوند؟
- آیا اشتباهات شرکا میتواند باعث ابطال قرارداد مشارکت مدنی شود؟
- آیا ابطال قرارداد مشارکت مدنی باعث پایان دادن به رابطه حقوقی میان شرکا میشود؟
- آثار فسخ قراردادهای مشارکت مدنی چیست؟
مشارکت مدنی دارای اهمیت بسیار زیادی است. در واقع در زندگی اجتماعی لازم است افراد با یکدیگر همکاری و مشارکت داشته باشند تا بسیاری از امور را انجام داده و بدین ترتیب منافع خود را تامین کنند. این ویژگی در موارد و مواقع مختلف و متعددی وجود دارد اما یکی از مهمترین موقعیتها برای مشارکت و همکاری زمانی است که افراد قصد راهاندازی، تاسیس و توسعه فعالیتهای کاری خود باشند.
بر اساس قانون مدنی در این شرایط افراد میتوانند با عقد شرکت، سرمایههای نقدی و غیرنقدی خود را در هم آمیخته و و سود و زیان کسب شده را تقسیم کنند. این نوع قرارداد با عنوان مشارکت مدنی شناخته شده است. با این وجود به دلیل عدم آشنایی افراد با شرایط تنظیم قرارداد مشارکت مدنی ممکن است افراد آسیب زیادی ببینند.
به همین دلیل پیشنهاد میشود در این امور حتما از یک متخصص کمک بگیرید. کارمنتو از جمله مراکزی است که خدمات و پشتیبانی خود را 24 ساعت و 7 روز هفته ارائه میدهد و شما میتوانید اقدام به دریافت مشاوره آنلاین تلفنی از این مرکز کنید. اما در ادامه این مطلب قصد داریم نکات مهمی در این زمینه و در مورد نمونه قرارداد مشارکت مدنی خصوصی برای شما شرح دهیم.
منظور از قرارداد مشارکت مدنی چیست؟ چه شرایط و قوانینی دارد؟
بر اساس تعریف موجود در قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران، قرارداد مشارکت مدنی به معنی این است که سهم شرکت نقدی و غیرنقدی اشخاص حقیقی و حقوقی با صورت مشاع برای انتقال و بر اساس قراردادی که تنظیم میشود، درهم آمیخته شود.
این انواع قراردادهای حقوقی در واقع پیچیدگی خود را دارند و البته به عنوان توافقای سادهای به شمار میروند که ممکن است بین طرفین تشکیل شود. این قراردادها امروزه دارای کاربرد بسیار زیادی برای کسبوکارها هستند و امکان تسهیلات برای پیشرفت و توسعه فعالیتهای مختلف را ایجاد میکنند. مشخص نمودن برخی نکات برای جلوگیری از ضرر و زیان در این قراردادها بسیار ضروری است.
اما در مورد شرایط قرارداد مشارکت مدنی باید گفت که به طور کلی دارای 4 شرط اصلی و اساسی است که تمامی قراردادها باید بر اساس آنها منعقد شوند. از جمله شرایط مهم آن میتوان به برخی از موارد مهم زیر اشاره کرد:
- وجود رضایت طرفین
- وجود اهلیت طرفین
- مشخص نمودن موضوع قرارداد بین طرفین
- قانونی بودن هدف انعقاد این نوع قرارداد
قرارداد مشارکت مدنی در انواع فعالیتها استفاده میشود. به همین دلیل علاوه بر قانون مدنی ممکن است برخی قوانین دیگر در نظر گرفته شوند. برای مثال قرارداد مشارکت بانک دارای شرایط خاص خود است که از جمله آنها میتوان به این مورد اشاره کرد که نرخ سود بانک باید بر اساس قوانین جاری باشد.
نمونه قرارداد مشارکت مدنی چگونه است؟ چگونه آن را تنظیم کنیم؟
در نمونه قرارداد مشارکت مدنی نکات مهمی در نظر گرفته میشود. به طور کلی به این دلیل که این نوع قرارداد در زمینه فضای کسب و کار بسیار کاربردی است، آشنایی با نحوه تنظیم قرارداد مشارکت مدنی دارای اهمیت بسیار زیادی است. برای مثال یکی از نکات مهم در این زمینه میتوان به این امر اشاره کرد که طرفین میتوانند مفاد توافقات خود در ارتباط با مشکل همکاری را بر روی یک سند حقوقی درج کرده و به آن نیز تعهد داشته باشند.
از موارد مهمی که باید در زمان تنظیم قرارداد این نوع مشارکت در نظر بگیرید میتوان به مشخص نمودن دقیق طرفین و مشخصات آنها اشاره کرد. همچنین باید میزان دقیق آورده هر یک از شرکا مشخص شده تا حساب سود و زیان نیز با دقت به آن مشخص شود. علاوهبر این موارد نکته دیگر تنظیم قرارداد مشارکت مدنی مشخص کردن زمان دقیق این قرارداد و البته محل اجرای تعهدات موجود در آن نیز ضروری است.
اگر که طرفین دارای شرایط خاص دیگری باشند نیز میتوانند آنها را در متن ذکر کنند تا طرفین آن را امضا کرده و به آن متعهد شوند. در مورد چگونگی انعقاد نیز باید این نکته را در نظر بگیرید که برخی اوقات متن آن از پیش تنظیم شده و بنابراین متقاضی باید موارد لازم را تکمیل نموده و به مفاد آن متعهد شود.
اما در مورد فسخ قرارداد مشارکت مدنی ذکر این نکته نیز ضروری است که شما باید به دقت تمامی مفاد موجود در متن را مطالعه کنید، چرا که پس از امضای قرارداد نمیتوانید به بهانه عدم اطلاع اقدام به فسخ آن کنید. در صورتی که تمایل دارید نمونه حکم ابطال قرارداد مشارکت مدنی را دریافت کنید و یا اینکه به راهنمایی در این زمینه نیاز دارید میتوانید از متخصصان مرکز کارمنتو کمک بگیرید.
شرایط فسخ قراردادهای مشارکت مدنی
خارج شدن از یک قرارداد فسخ نامیده میشود. فسخ نوعی عمل حقوقی یک طرفهای است که میتواند توسط یکی از طرفین قرارداد انجام شود. به صورت کلی ذات منعقد شدن یک توافق و یا قرارداد این است که هر دو طرف طی مدت مشخص شده به مفاد موجود در آن متعهد باشند. بنابراین نمیتوانند آن را فسخ کنند مگر آن که شرایط فسخ قرارداد مشارکت مدنی زیر وجود داشته باشند:
- توافق طرفین: در زمان انعقاد قرارداد یکی از طرفین و یا طرفین قرارداد مشارکت مدنی میتوانند برای فسخ قرارداد مدت زمان مشخصی را تعیین کنند.
- حکم مستقیم قانون: در مواردی که قانونگذار به صراحت و به منظور جلوگیری از وارد شدن خسارت به طرفین راههایی برای فسخ قرارداد ذکر کرده باشد.
قوانین فسخ قراردادهای مشارکت مدنی چیست؟
برای ابطال قرارداد مشارکت مدنی شرایط زیر باید در نظر گرفته شوند:
- در صورتی که یکی از طرفین برای پرداخت هزینههای شراکت تعلل کند، طرف دیگر این توانایی را دارد تا قرارداد را فسخ کند.
- دیگر قوانین قرارداد مشارکت مدنی این است که اگر یک یا چند نفر از شرکا فریب خورده باشند این قرارداد میتواند فسخ شود.
- در صورتی که یکی از طرفین برای شریک خود شرط کند که کار خاصی را انجام دهند و زا هزینهای در قبال آن پرداخت کنند اما شریک وی تعهدات خود را انجام ندهد، قرار داد میتواند فسخ شود.

ارتباط با مشاوران برای دریافت مشاوره حقوقی قرارداد در کارمنتو زیر یک دقیقه و فوری به صورت آنلاین تلفنی خواهد بود. دریافت مشاوره از افراد متخصص هنگام تنظیم قرارداد مشارکت مدنی، شما را از بسیاری از مشکلات قانونی در امان نگه میدارد.
مطابق با ماده 233 قانون مدنی چه شرایطی باعث ابطال قرارداد مشارکت مدنی میشوند؟
موارد ابطال قرارداد مشارکت مدنی بر اساس ماده 233 قانون مدنی به صورت زیر است:
- شرط خلاف عقد یکی از شرایطی است که میتوانید اقدام به دادخواست فسخ قرارداد مشارکت مدنی کنید.
- دیگر شرط قرارداد مشارکت در قانون مدنی شرط مجهول که در نظر گرفتن آن میتواند موجب جهل به عوضین شود.
آیا اشتباهات شرکا میتواند باعث ابطال قرارداد مشارکت مدنی شود؟
پیش از اقدام به دادخواست ابطال قرارداد مشارکت مدنی لازم است بدانید که برخی اشتباهات میتوانند موجب ابطال آن شوند. در برخی موارد موضوع قرارداد یا درستی به طرفین تفهیم نشده و همین امر موجب به اشتباه افتادن آنها میشود. برخی از اشتباهات این امکان را دارند که قرارداد را بین طرفین باطل کنند. برای مثال یکی از این اشتباهات در نوع قرارداد است.
به عبارتی بهتر منظور از نوع همان ماهیت قرارداد است. ماهیت این نوع قراردادها نیز دمج سرمایههای نقدی و غیرنقدی شرکا و تقسیم سود و ،زیان حاصل از آنها است. اگر یکی از شرکا گمان کند که مالکیت ذکر شده به دیگر شرکا انتقال داده شده و آنهد باید بهای اورده را به وی پرداخت کنند نسبت به نوع همکاری و مشارکت دچار اشتباه شده است.
همچنین اشتباه در شخص طرف موافقت نامه از دیگر اشتباهات رایج است که میتواند موجب باطل شدن قرارداد شود. به عنوان مثال زمانی یک مشارکت نامه ابطال میشود که هدف اصلی تنظیم و امضای قرارداد مشارکت مدنی باشد.
آیا ابطال قرارداد مشارکت مدنی باعث پایان دادن به رابطه حقوقی میان شرکا میشود؟
امضا کردن شراکتنامه موجب میشود یک رابطه حقوقی بین شرکا ایجاد شود. به همین دلیل ابطال کردن آن نیز موجب پایان دادن به این رابطه خواهد شد. پس از امضای شراکتنامه، تعدادی تعهد مالی و غیرمالی بر عهده هر کدام از شرکا قرار میگیرد.
از جمله مهمترین آثار ابطال آن، پایان دادن به تمامی تعهدات مالی و غیرمالی شرکای امضا کننده آن است. آثار قانونی این شراکتنامه نیز میتواند باعث باطل شدن آن شود. بنابراین آوردههای هر یک از شرکا باید به آنها پس داده شود. علاوهبر این هر کدام از شرکا پس از باطل شدن شراکتنامه نمیتواند مدعی دریافت کردن سود حاصل از آورده خودش شود.
آثار فسخ قراردادهای مشارکت مدنی چیست؟
با باطل کردن این مشارکتنامه تمامی تعهدات بین طرفین به پایان خواهد رسید اما این امکان وجود دارد که در شرایطی که فرد قرارداد را فسخ نموده ضرر و زیان خود را نیز بخواهد. در این شرایط آثار فسخ مشارکتنامه بر اساس دو مورد پایان قرارداد و مطالبه ضرر و زیاد خواهد بود.
سخن پایانی
با توجه به تعریف قرارداد مشارکت مدنی قوانین و مقررات موجود در این زمینه، در شرایطی این مشارکتنامه منعقد میشود که طرفین قصد داشته باشند با گردآوردن سرمایههای نقدی و غیرنقدی در انواع زمینههای کسبوکار با یکدیگر همکاری و مشارکت داشته باشند.
اما نکته بسیار مهم در این زمینه نحوه تنظیم این قرارداد است که باید به نکات مهمی دقت کنید. بدین منظور توصیه میشود از خدمات مشاوره حقوقی کارمنتو برای قرارداد مشارکت مدنی خصوصی کمک بگیرید. این مرکز تمامی خدمات خود را در یک پلتفرم ارائه میدهد و خدمات خود را با معقولترین قیمت بازار ارائه میدهد. شما میتوانید در هر لحظه و مکان از این مرکز مشاوره دریافت کنید.

از طریق مشاوره کسب و کار آنلاین تلفنی در حوزه مد نظر خود بدون پرداخت هزینه تلفن و اینترنت و از طریق تماس امن، پاسخ سوالات خود را دریافت نمایید.
با کلیک روی لینک زیر و از طریق (منو خدمات مشاوره) حوزه مد نظر خود را انتخاب نمایید.