فهرست مطالب
Toggleهمه محصولاتی که به نحوی با سلامت شهروندان ارتباط دارند، باید حداقلهای استاندارد سلامت را داشته باشند. در کشور ما این استاندارد با «سیب سلامت»، یک علامت دو رنگ آبی و سبز مشخص میشود. این علامت نشانی است که سازمان غذا و دارو به متقاضیان اهدا میکند، به نشانه اطمینان از سلامت آن کالای خاص. با این حال، نمیتوانیم بگوییم که این نشان به صورت بدیهی به هر کسی که یک محصول غذایی تولید کند میرسد. دریافت سیب سلامت یک امتیاز است و نیاز به فراهم کردن شرایطی خاص دارد. در این مطلب این شرایط را بیشتر میشناسیم و با مراحل اخذ سیب سلامت برای یک محصول هم آشنا میشویم. اگر محصولی دارید که میخواهید برای دریافت سیب سلامتش اقدام کنید، حتما این راهنمای کامل را تا انتها بخوانید.
نشان سیب سلامت
سیب سلامت نشان تاییدیه سازمان غذا و داروی ایران (IFDA) است. این نشان در ابتدا با الهام از میوه سیب که در فرهنگ ایرانی اهمیت دارد و نشان سلامتی است، با دو رنگ سبز و آبی طراحی شد. سبز به نمایندگی از سلامت و آبی به عنووان نمادی از آرامش و امنیت در این سیب حضور دارند. وقتی این نشان را برای کسبوکار یا محصولتان دریافت میکنید، تا 2 سال تاییدیه سازمان غذا و دارو را دارید. در این مدت، باید شرایط مطلوب را حفظ کرده و بعد، برای تمدید نشان اقدام کنید.
از آن جایی که محصولات غذایی حساساند و روی سلامت افراد تاثیر میگذارند، مشتریان به آن مواردی اطمینان میکنند که سیب سلامت دارند. در این فضا، داشتن این نشان نه تنها اعتبار محصولاتتان را بالا میرود، بلکه روی فروش آنها و در نهایت میزان سود شما تاثیرگذار است. فراموش نکنید که علاوه بر غذاها و خوراکیها، محصولات دارویی، آرایشیبهداشتی و کارتونها و بستهبندی مواد غذایی هم باید سیب سلامت دریافت کنند.
لزوم دریافت سیب سلامت
چرا باید هر چه زودتر به فکر دریافت سیب سلامت باشیم؟ چون:
- همراه با این نشان، جدول ویژگیهای تغذیهای هم روی محصول شما درج میشود. این جدول به افراد کمک میکند با توجه به نیازهای خود، محصولتان را در رژیم غذاییشان بگنجانند.
- داشتن این نشان محصول شما را به رده معتبرها و باکیفیتها وارد میکند.
- فروش محصولات دارای سیب سلامت بالاتر است.
- با داشتن سیب سلامت، قابلیت رشد و مقیاسپذیری کسبوکارتان هم بیشتر خواهد بود.
برای دریافت سیب سلامت چه شرایطی لازم است؟
سیب سلامت، به محصولاتی داده میشود که دارای این ویژگیها باشند:
- داشتن پروانه ساخت
- رعایت کردن تمام موارد اعلام شده توسط سازمان غذا و دارو
- استفاده نکردن از مواد افزودنی شیمیایی مصنوعی
- نداشتن عوامل خطرناکی مثل اسیدهای چرب ترانس
- استفاده حداکثری از مواد اولیه طبیعی
- کم کردن ترکیبات خطرساز تا حد امکان
- فرآوری بهداشتی همه محصولات
- وجود نداشتن مواد مضری مثل سموم قارچی، سموم دفع آفات نباتی، عوامل آلرژیزا و…
پیش نیازهای اخذ مجوز سیب سلامت
قبل از این که برای اخذ سیب سلامت اقدام کنید، محصولتان باید طبق شرایطی که در بالا اشاره کردیم تولید شده باشد. اما به غیر از موارد کنترل فنی و بهداشتی، این پیشنیازها هم وجود دارند:
- جواز تاسیس و پروانه بهرهبرداری
- رعایت شرایط لازم برای مکان تولید: مثلا این که کف و دیوارها پوشیده از کاشی باشند، سیستم تهویه مناسبی نصب شده باشد، سرویس بهداشتی خارج از محل تولید باشد و…
- کد بهداشت
- ثبت برند واحد تولیدی
- حضور یک مسئول فنی مورد تایید وزارت بهداشت
به یاد داشته باشید که برای گرفتن کد بهداشت، باید مجوزهای خاصی را دریافت کنید. مثلا جواز پروانه بهرهبرداریی یا در صورت لزوم، جواز تاسیس از سازمان جهاد کشاورزی. بسته به این که محصولتان در چه حوزهای تولید میشود، فرایند دریافت کد بهداشت برای شما متفاووت خواهد بود.
سامانه درخواست مجوز سیب سلامت
این روزها مراحل اخذ سیب سلامت را میتوانید کاملا آنلاین جلو ببرید. قدم اول، ثبتنام در سامانه TTAC.ir یا همان وب سایت سازمان غذا و دارو است. البته که قبل از ثبتنام، باید مدارکتان را فراهم کرده باشید. این مدارک را در ادامه با هم میخوانیم.
مدارک مورد نیاز سیب سلامت
برای پروانه تاسیس و بهرهبرداری به این مدارک نیاز دارید: اجارهنامه یا سند معتبر ملک/ کپی برابر اصل آگهی تاسیس و اساسنامه شرکت (و آخرین تغییراتش در روزنامه رسمی)/ کپی برابر اصل مجوز فعالیت اقتصادی/ اصل فیش واریزی مربوط به هزینه صدور پروانه/ گواهینامه ثبت برند
برای صدور پروانه مسئول فنی، باید این مدارک را داشته باشید: نامه معرفی مسئول فنی (صادر شده از شرکت با امضای مدیرعامل)/ تکمیل فرم معرفی/ اصل و کپی صفحات شناسنامه و کارت ملی/ تاییدیه تحصیلی یا کپی مدرک/ کپی گواهی پایان خدمت یا معافی برای آقایان/ کپی قرارداد مسئول فنی با شرکت با امضای مدیرعامل/ دو قطعه عکس پرسنلی/ اصل فیش واریزی برای صدور پروانه
مراحل اخذ نشان سیب سلامت
- بعد از فراهم کردن همه مدارک و دریافت پروانههای لازم، باید یک مسئول فنی تعیین کنید. خود این مسئول فنی نیاز به دریافت پروانه دارد.
- بعد از آن، باید برند خود را ثبت کرده و تصدیقنامه آن را دریافت کنید.
- حالا به وب سایت سازمان غذا و داروی ایران (ir) مراجعه و همه مدارک را در قسمت ثبت درخواست، وارد کنید.
- مجوز تاسیس (از سازمان جهاد کشاورزی یا وزارت صمت)، جواز بهرهبرداری، پروانه تاسیس، مدارک شناسایی و تحصیلی مسئول فنی و پروانه مسئول فنی باید در وب سایت آپلود شوند.
- منتظر بررسی کارشناسان و نتیجه بمانید.
هزینه اخذ سیب سلامت
برای دریافت مجوز سیب سلامت، باید هزینههای پروانه تاسیس، پروانه مسئول فنی و… را بپردازید. این موضوع تا حدود زیادی بستگی به این نکته دارد که محصولتان دقیقا چیست و در چه نوع کارخانهای تولید میشود. به صورت میانگین باید چیزی حدود 500 هزار تومان تا یک میلیون تومان برای سیب سلامت کنار بگذارید.
مشاوره اخذ سیب سلامت با کارمنتو
فرایند اخذ سیب سلامت با وجود سادگی نسبیاش، طولانی است و زمان میبرد. اگر مبتدی باشید، ممکن است در بعضی از مراحل دچار چالش شوید و به راهنمایی یک فرد حرفهای نیاز پیدا کنید. «کارمنتو» شما را به صورت مستقیم و البته کاملا آنلاین، با چنین افرادی مرتبط میکند. اگر میخواهید بدانید که مسئول فنی باید چه ویژگیهایی داشته باشد، ریزهکاریها و نکات مهم دریافت جواز تاسیس چه چیزهایی هستند، یا مثلا ویژگیهای اصلی کارگاه تولیدی را از کجا میشود پیدا کرد، سوالتان را همین الان در کارمنتو مطرح کنید تا کارشناسان به آن پاسخ بدهند. برای شروع فرایند مشاوره، اینجا کلیک کنید.