استرداد و مطالبه جهیزیه توسط مرد و زن چه قانون و شرایطی دارد؟

مدت مطالعه: 5 دقیقه
تاریخ به روزرسانی: 22 فروردین 1404

استرداد جهیزیه از جمله موضوعات مهم در اختلافات زناشویی محسوب می‌شود. این موضوع ممکن است در دوران زندگی مشترک یا پس از طلاق مطرح شود. جهیزیه اموالی است که زن به خانه مشترک می‌آورد و همواره مورد توجه قانون است. حال با توجه به تغییرات اخیر در قانون، آگاهی از شرایط و روش قانونی مطالبه جهیزیه ضروری است.

در این مقاله به بررسی شرایط استرداد جهیزیه و نکات مهم در رابطه با قانون استرداد جهیزیه خواهیم پرداخت. اگر شما نیز به دنبال راه‌حلی سریع و مطمئن برای حل این مسئله هستید با ما همراه باشید. شما می‌توانید برای پاسخ به سوالات خود مانند استرداد جهیزیه در صلاحیت کجاست و سوالات مشابه از خدمات مشاوره حقوقی کارمنتو استفاده کنید.

بنر طلاق

شرایط مطالبه و استرداد جهیزیه توسط مرد و زن چگونه است؟

به طور کلی استرداد جهیزیه یکی از موضوعات حقوقی است که توسط هر یک از زوجین مطرح می‌شود. استرداد جهیزیه توسط زوجه بعد از طلاق، یا در صورت بروز اختلافات جدی آغاز می‌شود. زوجه باید مالکیت خود را بر جهیزیه اثبات کند. زن باید با ارائه مدارکی همچون سیاهه جهیزیه، فاکتور خرید و شهادت شهود مالکیت را اثبات کند. در صورتی که لیست سیاهه نداشته باشد افرادی که از جزئیات جهیزیه آگاه هستند باید شهادت دهند.

استرداد جهیزیه توسط مرد نیز امکان‌پذیر است. این مورد در شرایط خاصی تفاق می‌افتد و مرد می‌تواند ادعای مالکیت بر برخی اقلام جهیزیه داشته باشد. به عنوان مثال اگر ثابت شود که برخی اقلام با هزینه مشترک و یا توسط مرد تهیه شده است مرد می‌تواند آنها را استرداد کند. البته ادعای مرد نیز همانند زن نیاز به مدرک و شواهد کافی دارد.

به طور کلی مرجع صالح برای رسیدگی به این موضوع، دادگاه خانواده و شورای حل اختلاف است. به همین دلیل باید برای اطلاعات بیشتر در رابطه با قانون جهیزیه به دادگاه خانواده یا شورای حل اختلاف مراجعه کنید.

 آیا می‌توان در دوران زندگی مشترک جهیزیه را پس گرفت؟

بله زن می‌تواند در برخی از شرایط در دوران زندگی مشترک خود اقدام به مطالبه جهیزیه کند. در واقع این موضوع زمانی مطرح می‌شود که رابطه زناشویی آن‌ها دچار مشکل شده و زن احساس خطر می‌کند. به عنوان مثال اگر مرد از تحویل جهیزیه به زن خودداری کند، زن می‌تواند درخواست استرداد کند. در واقع اگر احتمال آسیب دیدن اموال وجود داشته باشد زن باید به دادگاه خانواده و شورای حل اختلاف مراجعه کند. بعد از مراجعه به دادگاه خانواده یا شورای حل اختلاف باید درخواست استرداد جهیزیه را مطرح کند.

در فرایند استرداد جهاز، زن باید مدارکی همچون سیاه جهیزیه، فاکتور خرید و شهادت شهود را ارائه دهد. چرا که تنها زمانی استرداد جهیزیه توسط زن قبول می‌شود که مدارکی را ارائه دهد. دقت داشته باشید که در صورت نبود سیاهه، شهادت افرادی که از جزئیات جهیزیه آگاه هستند نیز مدرک معتبری محسوب می‌شود. بهتر است بدانید که اقدام به استرداد جهاز نیازمند دقت و رعایت نکات قانونی دارد. این موضوع باعث می‌شود که از بروز اختلافات بیشتر نیز جلوگیری شود.

استرداد جهیزیه در دوران زندگی

نحوه استرداد جهیزیه در زمان طلاق چگونه است؟

هنگام بروز مشکلات زناشویی این سوال مطرح می‌شود که برای استرداد جهیزیه چه باید کرد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که در صورت طلاق، برای استرداد جهیزیه باید به قانون جهیزیه در طلاق مراجعه کنید. برای این کار اول زن باید مالکیت خود را بر جهاز با مدارک معتبر اثبات کند. معتبرترین مدرک نیز سیاهه جهیزیه است که شامل لیست کامل اقلام و مشخصات آن‌ها می‌شود. در صورتی که سیاهه وجود نداشته باشد او می‌تواند از فاکتور خرید و یا شهادت شهود استفاده کند.

بعد از ارائه دادن مدرک، زن باید درخواست استرداد جهاز را به دادگاه خانواده یا شورای حل اختلاف ارائه دهد. دادگاه نیز بعد از بررسی مدارک و شواهد حکم مناسب و لازم را صادر خواهد کرد.

استرداد جهیزیه در صلاحیت کجاست؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم که استرداد جهیزیه در صلاحیت دادگاه خانواده است. البته انتخاب کردن مرجع صالح به ارزش مالی جهیزیه و شرایط پرونده بستگی دارد. در صورتی که ارزش جهیزیه کمتر از ۲۰۰ میلیون تومان باشد، این پرونده به شورای حل اختلاف ارجاع خواهد شد. در صورتی که ارزش جهیزیه نیز بیشتر از ۲۰۰ میلیون تومان باشد دادگاه خانواده به این پرونده رسیدگی می‌کند.

برای تعیین کردن دقیق مرجع صالح نیز باید ارزش جهیزیه بر اساس مدارک ارائه شده محاسبه شود. بعد از محاسبه ارزش جهیزیه، دادخواست به مراجع قانونی مربوطه تسلیم خواهد شد. در این فرایند در صورتی که ابهامی در تعیین صلاحیت وجود داشته باشد می‌توانید از مشاوره حقوقی تخصصی استفاده کنید.

خانواده مشاوره

با مشاوره حقوقی خانواده تلفنی آنلاین در کارمنتو می‌توانید از اقدامات پیش از ازدواج گرفته تا درخواست حضانت فرزند، مهریه، نفقه، جهیزیه و … راهنمایی‌های لازم را دریافت نمایید.

روش‌های قانونی استرداد جهیزیه چیست؟

برای مطالبه جهیزیه به مدارکی همچون سیاهه جهیزیه، فاکتور خرید و شهادت شهود نیاز دارید. با استفاده کردن از این مدارک می‌توانید مالکیت خود را بر جهیزیه اثبات کنید. دقت داشته باشید که هزینه فرایند مطالبه جهاز و مدت زمان آن کاملاً به پیچیدگی پرونده شما بستگی دارد. در صورتی که در فرایند مطالبه جهاز به مشاوره نیاز داشتید می‌توانید از خدمات کارمنتو استفاده کنید.

 مطالبه مهریه با ارائه لیست جهیزیه (سیاهه):

استرداد جهیزیه با داشتن سیاهه بدون آن فرایند متفاوتی را دارد. لیست جهیزیه سندی است که اقلام جهیزیه و مالکیت آن را مشخص خواهد کرد. به همین دلیل داشتن این سند روند مطالبه جهاز را آسان‌تر می‌کند. در صورتی که در مسیر استرداد جهاز قرار گرفته‌اید بهتر است که لیست جهیزیه یا سیاهه جهیزیه را به دادگاه خانواده ارائه دهید.

تنظیم لیست جهیزیه و امضا کردن این لیست توسط زوجین باعث می‌شود تا از اختلافات آینده جلوگیری شود. در واقع لیست سیاهه مدرک معتبری محسوب می‌شود که در دادگاه نیز قابل استناد است.

 شهادت شهود برای استرداد جهیزیه:

در صورت نبودن سیاهه و درخواست استرداد جهیزیه توسط زن باید به سراغ شهادت شهود بروید. البته دقت داشته باشید که شهود باید افراد معتبری باشند که از جزئیات جهیزیه شما آگاهی داشته باشند.

 تنظیم اظهارنامه برای مطالبه جهیزیه:

اظهارنامه و دادخواست استرداد جهیزیه درخواستی رسمی برای بازپس‌گیری توافقی جهیزیه است. در واقع برای پس گرفتن جهیزیه به صورت توافقی، ابتدا باید اظهارنامه و دادخواستی به دادگاه و یا شورای حل اختلاف ارائه دهید.

 استرداد بدون حکم دادگاه یا با حکم آن:

به طور کلی استرداد جهیزیه بدون نیاز به حکم دادگاه و با توافق زوجین انجام می‌گیرد. اما در برخی از موارد نیاز به حکم استرداد جهیزیه وجود دارد که باید مراحل قضایی طی شود. این موضوع در صورتی است که توافقی بین زوجین حاصل نشود.

روش‌های قانونی استرداد جهیزیه

 آیا مرد می‌تواند مانع استرداد جهیزیه شود؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم زمانی مرد می‌تواند مانع استرداد جهیزیه شود که ادعای مالکیت برخی اقلام جهیزیه را داشته باشد. در واقع زمانی مرد می‌تواند اعتراض به حکم استرداد جهیزیه کند که شواهد و مدارک کافی در این باره ارائه دهد.

برای جلوگیری از تضییع حقوق زن در استرداد جهاز باید این موارد را رعایت کنید:

  • تنظیم سیاهه جهیزیه
  • نگهداری مدارک
  • شهادت شهود
  • مراجعه به مراجع قانونی
  • مشاوره حقوقی

 نکات مهم در زمان خروج و استرداد جهیزیه از منزل مشترک چیست؟

در زمان خروج و استرداد جهاز از منزل مشترک باید نکات قانونی را رعایت کنید و در کمال آرامش این کار را انجام دهید. در صورتی که در هنگام خروج جهیزیه هر یک از طرفین از خروج جهیزیه ممانعت ورزیدند، باید از طریق قانونی اقدام کنید.

 خسارت احتمالی در استرداد جهیزیه، بر عهده چه کسی است؟

خسارت احتمالی در استرداد جهیزیه کاملاً بستگی به شرایط پرونده دارد. در برخی از موارد خسارت استرداد بر عهده فردی است که باعث آسیب به جهیزیه شده است. برای دریافت اطلاعات بیشتر در رابطه با خسارات احتمالی استرداد جهاز با افراد خبره در این زمینه مشورت نمایید.

سخن پایانی 

به طور کلی استرداد جهاز از جمله موضوعات مهمی است که در اختلافات زناشویی مطرح می‌شود. این موضوع نیاز به آگاهی از قوانین و روش‌های قانونی دارد.

شما می‌توانید از خدمات مشاوره کارمنتو که به صورت آنلاین تلفنی بر بستر voip است، استفاده نمایید. خدمات کارمنتو محدود به زمان و مکان نیست و مشاوران آماده پاسخگویی به تمام کاربران در سراسر ایران هستند. 350 مشاور برتر در این پلتفرم حضور دارند که همراهی مطمئن برای حل مسائل حقوقی شما هستند.

کسب و کار

از طریق مشاوره کسب و کار تلفنی آنلاین در حوزه مد نظر خود بدون پرداخت هزینه تلفن و اینترنت و از طریق تماس امن، پاسخ سوالات خود را دریافت نمایید.

با کلیک روی لینک زیر و از طریق (منو خدمات مشاوره) حوزه مد نظر خود را انتخاب نمایید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟ 1 نظر

5 1
استرداد و مطالبه جهیزیه توسط مرد و زن چه قانون و شرایطی دارد؟

مشاورین مرتبط

مقالات مرتبط

نظرات کاربران

اشتراک در
اطلاع از

0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها