سرقت اینترنتی چیست و چه مجازاتی دارد؟

مدت مطالعه: 2 دقیقه
تاریخ به روزرسانی: 7 اسفند 1401
نویسنده: Niloofar Zamani

امروزه به دنبال گسترش اینترنت، جرایم نیز پیشرفته‌تر شده‌اند. یکی از این جرایم، سرقت اینترنتی است که حتما تاکنون درباره آن زیاد شنیده‌اید و ممکن است خود یا اطرافیان‌تان با آن مواجه شده باشید. این جرم، نوعی کلاهبرداری اینترنتی است و قانون برای آن مجازات‌هایی در نظر گرفته است. در این مقاله به بررسی امور حقوقی این سرقت می‌پردازیم.

سرقت اینترنتی چیست؟

سرقت اینترنتی نوعی سرقت است که شخص با استفاده از اینترنت اقدام به برداشت پول از حساب دیگران می‌کند. این کار جرم شناخته شده و در ماده ۱۳ قانون جرایم رایانه‌ای به آن اشاره شده است. سرقت اینترنتی موارد زیادی را شامل می‌شود؛ یکی از این موارد تماس با افراد به دلیل برنده شدن در فلان مسابقه اینترنتی و بعد خالی کردن حساب آن‌ها است. مورد دیگر ارسال لینک‌هایی تحت عنوان اینترنت رایگان، دریافت ابلاغیه از ثنا و … است که پس از کلیک بر روی این لینک‌ها به سارقان اجازه دسترسی به حساب داده می‌شود. مثال دیگر در این زمینه استفاده از درگاه جعلی است که به آن فیشینگ گفته می‌شود.

مجازات سرقت اینترنتی

ماده ۱۳ قانون جرایم رایانه‌ای به مجازات سرقت اینترنتی پرداخته است: «هر كس به طور غیر مجاز از سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی با ارتكاب اعمالی از قبیل وارد كردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف كردن داده‌ها یا مختل كردن سامانه، وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل كند، علاوه بر رد مال به صاحب آن، به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون 20.000.000 ریال تا یكصد میلیون 100.000.000 ریال یا هر دو مجازات محكوم خواهد شد.»

درباره اینکه مجازات سرقت اینترنتی حدی یا تعزیری است نظریه‌های زیادی بین فقها وجود دارد؛ اما در قانون این جرم تعزیری در نظر گرفته می‌شود؛ زیرا در سرقت اینترنتی همه شرایط سرقت حدی وجود ندارد. برای اطلاعات بیشتر درباره مجازات سرقت تعزیری و حدی می‌توانید جرم سرقت چیست و چه مجازاتی دارد؟ را بخوانید.

نحوه پیگیری سرقت اینترنتی

پیش از دست زدن به هر اقدامی، لازم است رمزهای بانکی را تغییر دهید. اولین قدم برای پیگیری سرقت اینترنتی، تهیه پرینت حساب است؛ سپس باید با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی، درخواست شکایت خود را ثبت نمایید. پس از طرح شکواییه، درخواست شما به دادسرا ارجاع داده و شعبه آن مشخص می‌شود؛ سپس برای شما ابلاغیه ارسال می‌گردد. پس از آن باید در دادسرا حاضر شده و به دفاعیات خود بپردازید.

مدارک لازم برای پیگیری شامل مدارک هویتی، پرینت حساب بانکی، پرینت درگاه جعلی است.

مراجع رسیدگی به سرقت اینترنتی

مرجع رسیدگی به این نوع سرقت، دادسرای جرایم رایانه‌ای است که یک دادسرای تخصصی در امور مربوط به جعل و کلاهبرداری رایانه‌ای و سرقت اینترنتی است. این دادسرا ممکن است برای تکمیل تحقیقات، پرونده را به پلیس فتا ارجاع دهد. در صورت تحقق جرم، دادگاه کیفری مسئولیت پرونده را بر عهده خواهد گرفت.

سخن پایانی

با افزایش استفاده از اینترنت، جرایم رایانه‌ای گسترش زیادی یافته‌اند. برای جلوگیری از سرقت اینترنتی لازم است تماس‌هایی که به شما خبر برنده شدن در فلان مسابقه را می‌دهند، جدی نگیرید. روی لینک‌های ناشناس کلیک نکنید. خریدهای خود را از سایت‌های معتبر انجام دهید و هنگام پرداخت اینترنتی از معتبر بودن درگاه آن مطمئن شوید. در پایان می‌توانید سوالات خود را در زمینه جرایم اینترنتی از کارمنتو کمک بگیرید. مشاوران این مجموعه به صورت تلفنی و آنلاین آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند تا بدون نگرانی مسائل خود در این زمینه را حل کنید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟ 0 نظر

1 0
سرقت اینترنتی چیست و چه مجازاتی دارد؟

مشاورین مرتبط

مقالات مرتبط

امور حقوقی
1 مهر 1402

|

8 دقیقه مطالعه
امور حقوقی
26 شهریور 1402

|

8 دقیقه مطالعه
امور حقوقی
20 شهریور 1402

|

11 دقیقه مطالعه
امور حقوقی
18 شهریور 1402

|

8 دقیقه مطالعه

مقالات مرتبط

امور حقوقی
1 مهر 1402

|

8 دقیقه مطالعه
امور حقوقی
26 شهریور 1402

|

8 دقیقه مطالعه
امور حقوقی
20 شهریور 1402

|

11 دقیقه مطالعه

نظرات کاربران

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

ایمیل شما با موفقیت ثبت شد