آموزش جامع راه‌اندازی خط تولید لبنیات

مدت مطالعه: 6 دقیقه
تاریخ به روزرسانی: 6 اسفند 1401
نویسنده: Niloofar Zamani

در دنیای امروز اکثر افراد تمایل دارند کسب و کار مخصوص به خود را داشته باشند و از قالب کار اداری و پشت میز نشینی فاصله بگیرند. یکی از مشاغل جذاب و هیجان انگیز که می‌توانید برای کارآفرینی انتخاب کنید، تولید لبنیات است که چالش‌های خاصی دارد. لبنیات جزو جدایی ناپذیر سفره‌های مردم است و با ورود به این شغل به درآمد بالایی می‌رسید؛ اما برای شروع این کار بهتر است با افراد متخصص مشورت شود تا از میزان سرمایه اولیه، تجهیزات مورد نیاز، مزایا و معایب، پیش‌بنی سود و زیان و … آگاه شوید. در این مقاله به بررسی خط تولید لبنیات می‌پردازیم.

طرح توجیهی راه اندازی خط تولید لبنیات

این طرح، موارد زیادی را بررسی کرده و چشم انداز خط تولید لبنیات را بیان می‌کند. به عنوان مثال فاکتورهایی مانند سرمایه و تسهیلات مورد نیاز، ماشین آلات و وسایل مورد استفاده، مشکلات خط تولید، بازگشت سرمایه و … بررسی می‌شود. طرح توجیهی به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند تا پیش‌زمینه‌ای از راه اندازی این خط تولید داشته باشند و با برنامه‌ریزی دقیق آن را به سرانجام برسانند. جدول زیر نمونه‌ای از یک طرح توجیهی است:

عنوان فعالیت راه اندازی خط تولید لبنیات
ظرفیت 200 هزار پاکت شیر

200 هزار عدد خامه

۲۰۰ هزار عدد خامه

۲۰۰ هزار بسته دوغ

۱۶۰ هزار بسته کشک

مجری طرح ……
محل اجرا ……..
اشتغال ۱۸ نفر
سرمایه ثابت 20 میلیون
سرمایه در گردش ۵۰ میلیون تومان
میزان زمین طرح 1200 متر مربع
تسهیلات مورد نیاز 100 میلیون تومان
مدت برگشت سرمایه ۱ تا ۳ سال
تورم 30 درصد
نرخ بازدهی سرمایه 31 درصد

مشکلات راه اندازی خط تولید لبنیات

هر کسب و کاری مشکلاتی دارد و خط تولید لبنیات از این قاعده نیز مستثنی نیست. همچنین، با وجود شرکت‌های بزرگ و مشهور لبنیاتی، ورود به این عرصه، ممکن است دارای ریسک زیادی باشد. برخی از مشکلات راه اندازی خط تولید لبنیات، شامل این موارد است:

  • گران بودن دستگاه‌های تولید
  • نوسانات قیمت‌ها
  • حمل و نقل گران
  • بازار فروش
  • هزینه مواد اولیه

مزایا راه اندازی خط تولید لبنیات

با توجه به اینکه لبنیات یکی از مواد غذایی پر استفاده است، اولین مزیت این طرح تولید یک محصول برای سفره‌های مردم است. لبنیات موارد زیادی مانند شیر، ماست، کره، دوغ و … را شامل می‌شود و در صورت تولید همه این محصولات به درآمد قابل توجهی خواهید رسید. همچنین در صورت ثبت برند می‌توانید از تسهیلات بانکی استفاده کرده و همچنین در نمایشگاه‌های بین المللی مواد غذایی شرکت نمایید.

مکان مناسب برای راه اندازی خط تولید لبنیات

انتخاب مکان مناسب برای راه اندازی این خط یکی از مهم‌ترین مواردی است که باید به آن توجه ویژه‌ای شود. سالن مورد نظر باید دارای شرایط زیر باشد:

  • کاشی کاری کامل سالن
  • شرایط مناسب برای تهویه
  • مجهز بودن البسه کادر

لازم است بدانید که بازرس‌های وزارت بهداشت به صورت کاملا اتفاقی از کارگاه یا کارخانه دیدن می‌کنند و در صورت عدم بهداشت سالن، شامل جریمه‌های سنگین می‌شوید.

دستگاه‌های مورد نیاز برای تولید لبنیات

تجهیزات مورد استفاده برای خط تولید لبنیات شامل موارد زیر است:

  • یونیت کامل دریافت شیر
    اولین کار در دریافت شیر، مشخص کردن مقدار آن است. مقدار شیر ورودی با سیستم وزنی و حجمی اندازه گیری می‌شود. تانکرها پس از ورود به کارخانه به سمت سکویی که این تانکرها روی آن قرار دارد راهنمایی می‌شوند.
  • شیر سرد کن
    یکی از ضروری‌ترین ابزارها، برای کارگاه‌های لبنیاتی، شیر سرد کن است که امکان خنک نگه داشتن شیر برای مدت زمان معین را فراهم می‌کند. این دستگاه، دارای سیستم مخصوص برای خنک نگه داشتن شیر و همزنی دائم شیر است. بر این اساس شیر در دمای مناسب نگه داشته می‌شود و امکان آلودگی بر اثر گرما از بین می‌رود.
    شیرسردکن‌ها باید در برابر زنگ‌زدگی ایمن باشند. دستگاه‌هایی با بدنه کاملا استیل خالص نگیر و غیر مغناطیسی گزینه مناسبی هستند.
  • دستگاه پخت شیر
    دستگاه پخت شیر یکی از مهمترین ابزارهای سالن‌های لبنیاتی است که شیر را در دمای استاندارد گرم می‌کند تا آلودگی های آن از بین برود. در انتخاب این دستگاه نیز باید دقت کافی صورت گرفته شود تا از استیل تماما نگیر باشد تا از ورود آلودگی‌ها جلوگیری کند. لازم به ذکر است که بعد از هر بار تخلیه لازم است دستگاه به صورت کامل شست و شو شود.
  • دستگاه خامه گیر (سپراتور)
    یکی دیگر از ضروری‌ترین دستگاه‌های لازم، خامه گیر است که وجود آن در کارخانه‌های لبنیاتی اجباری است؛ زیرا این دستگاه چربی را از شیر جدا کرده و علاوه‌بر تولید خامه، می‌توان به تهیه شیر و ماست کم چرب نیز پرداخت. خامه‌ گیرها در دو نوع برقی و دستی تولید می‌شوند که استفاده از خامه گیر دستی برای سالن‌های بزرگ امری غیر معقول به نظر می‌‌رسد.
  • دستگاه تهیه ماست
    در کارگاه‌های لبنیاتی قسمتی از شیر، صرف تهیه ماست پر چرب می‌شود که هدف اصلی از تولید آن، تهیه دوغ و کره است. در کارگاه‌های لبنیاتی ماست در دستگاه‌های مخصوصی که می‌توان دمای آن‌ها را کنترل کرد، قرار داده می‌شوند. دستگاه تهیه ماست، دما را در همه قسمت‌های ظرف یکسان کرده و باعث تولید یک ماست با کیفیت می‌شود. با توجه به میزان تولید ماست پر چرب و کم چرب، دستگاه‌هایی با ظرفیت مختلف باید خریداری شود.
  • دستگاه کره گیری
    کره گیرها به دو روش‌ امکان تولید کره دارند. در نمونه‌هایی بزرگ که قیمت آن بالا است کره به طور مستقیم از شیر گرفته می‌شود. بازدهی این نمونه‌ها بالا است؛ اما با توجه به قیمت زیاد آن، برای شروع کار در کارگاه‌های کوچک لبنیاتی توصیه نمی‌شود.
    در نمونه‌های مرسوم برای کارگاه‌های کوچک، کره از ماست پرچرب به دست می‌آید. ماست پرچرب داخل کره گیر قرار گرفته و به اندازه یک دهم، به دستگاه آب اضافه می‌شود. پس از آن با دستگاه همزنی مدام، کره تولید می‌شود. کره به وجود آمده نسبت به کره‌ای که از خامه گرفته می‌شود، رنگی متمایل به زرد دارد و به عنوان کره محلی شناخته می شود و قیمت بالاتری دارد.
    دستگاه‌های کره گیری، دوغ را نیز تولید می‌کنند. پس از استخراج کره، موادی که در کره گیر، باقی می‌ماند به عنوان دوغ سنتی و طبیعی وارد بازار می شود.

سایر دستگاه‌های مورد استفاده

دستگاه‌های دیگری که در سالن‌های لبنیاتی استفاده می شوند، شامل موارد زیر هستند:

  • دستگاه تولید ماست میوه‌ای
  • دستگاه تولید سرشیر
  • دستگاه‌های تولید پنیر در انواع مختلف مانند پنیر محلی، پنیر پیتزا و..
  • پلیت کولر
  • کلاریفایر
  • فیلتر مکان
  • فیلتر مکانیکی دوبل
  • تانک ذخیره شیر خام
  • پاستوریزاتور
  • باکتریفیوژ
  • هموژنایزر
  • تری بلندر
  • دوی اریاتور (بوگیر)
  • بالک استارتر
  • دستگاه پلیت هیتر
  • دستگاه آیس بانک
  • سبد شور
  • لوله کشی و اجرای پایپینگ
  • ترمینال خطی و خورشیدی

مواد اولیه مورد نیاز برای تولید لبنیات

همه مواد تولید شده در کارخانه‌های لبنیاتی، به وسیله شیر تهیه می‌شود. به همین جهت، تهیه شیر با کیفیت اولین قدم برای تولید مواد لبنی است. شیر با کیفیت باید چربی مناسبی داشته باشد و به صورت بهداشتی تهیه شده باشد.

هزینه راه اندازی خط تولید لبنیات

هزینه راه اندازی خط تولید لبنیات به عوامل زیادی بستگی دارد. عواملی مانند خرید یا اجاره سالن، کوچک یا بزرگ بودن خط تولید، سنتی یا صنعتی بودن آن و… همچنین، دستگاه‌هایی که پیش‌تر اشاره کردیم قیمت‌های متفاوتی دارند. علاوه بر این موارد، اگر قصد خرید تمامی یا تنها بخشی از دستگاه‌ها را به صورت نو یا دست دوم داشته باشید، هزینه‌های راه اندازی متفاوت است. به جز خرید این وسایل باید نحوه استفاده از آن ها را نیز یاد بگیرید یا از افرادی که قبلا آموزش دیده‌اند کمک بخواهید. همچنین باید دستمزد افرادی که قرار است در این حرفه مشغول به کار شوند را نیز حساب کنید. برای راه اندازی یک کارگاه کوچک لبنیاتی می‌توانید با ۱۰۰ میلیون تومان کار را آغاز کنید.

سود حاصل از تولید لبنیات

سود حاصل از خط تولید لبنیات، پس از فروش محصولات مشخص می‌شود. احداث کارخانه لبنیات سود فراوانی دارد و می‌توانید به سود ۷۵ تا ۱۰۰ درصد در این کار برسید.

مراحل اخذ مجوز تأسیس خط تولید لبنیات

برای راه اندازی خط تولید لبنیات موارد زیر ضروری است:

  • ابتدا باید درخواست خود را در سامانه اصناف ایرانیان ثبت نمایید.
  • یک هفته تا ده روز طول می‌کشد تا درخواست شما بررسی شود و در این صورت مدارک لازم از شما درخواست خواهد شد.
  • پس از ارسال مدارک، کارشناسان از واحد شما بازرسی کرده و آزمایش‌های متعددی جهت سنجش میزان سلامتی شما درخواست می‌شود.
  • پس از بررسی آزمایش‌ها و گزارشات دریافتی، هیئت مدیره درباره واحد صنفی تصمیم گیری می‌کند و در صورت داشتن شرایط، مجوز برای شما صادر می‌شود.

مدارک لازم جهت اخذ مجوز تاسیس خط تولید لبنیات

مدارک زیر جهت اخذ مجوز ضروری است:

  • کپی مدارک هویتی
  • کپی اجاره نامه یا سند مالکیت
  • یک قطعه عکس 3*4
  • کپی آخرین مدرک تحصیلی
  • گواهی موافقت اداره اماکن
  • کارت سلامت
  • گواهی عدم اعتیاد
  • گواهی عدم سو پیشینه
  • فیش واریزی حق عضویت سالیانه

مشاوره راه‌اندازی خط تولید لبنیات با کارمنتو

راه اندازی خط تولید لبنیات کار آسانی نیست و باید جوانب زیادی را در نظر بگیرید. برای این کار می‌توانید با مشاوران کارمنتو به صورت تلفنی و آنلاین در ارتباط باشید و از راهنمایی متخصصین این مجموعه بهره‌مند شوید. برای مشاوره آنلاین و رایگان کافی است سوال خود را مطرح کنید، پس از یک تا دو روز پاسخ خود را دریافت می‌کنید. در صورت تمایل به مشاوره تلفنی در هر ساعتی از شبانه روز می‌توانید با کارمنتو تماس بگیرید. هزینه مشاوره با توجه به مشاوری که انتخاب می‌کنید، متفاوت خواهد بود و از دقیقه‌ای ۱۰۰۰ تومان شروع می‌شود. پس بدون دغدغه کسب و کار خود را آغاز کنید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟ 78 نظر

5 78
آموزش جامع راه‌اندازی خط تولید لبنیات

مشاورین مرتبط

مقالات مرتبط

کارآفرینی
11 اردیبهشت 1402

|

5 دقیقه مطالعه
کارآفرینی
26 اسفند 1401

|

5 دقیقه مطالعه
کارآفرینی
26 اسفند 1401

|

4 دقیقه مطالعه
کارآفرینی
26 اسفند 1401

|

5 دقیقه مطالعه

مقالات مرتبط

کارآفرینی
11 اردیبهشت 1402

|

5 دقیقه مطالعه
کارآفرینی
26 اسفند 1401

|

5 دقیقه مطالعه
کارآفرینی
26 اسفند 1401

|

4 دقیقه مطالعه

نظرات کاربران

اشتراک در
اطلاع از

2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

ایمیل شما با موفقیت ثبت شد