- توقیف حساب بانکی چیست؟
- حساب بانکی به چه دلایلی توقیف میشود؟
- مراحل درخواست توقیف حساب بانکی
- مدت زمان توقیف حساب بانکی
- کدام مرجع میتواند حساب بانکی افراد را توقیف کند؟
- شرایط رفع مسدودی حساب بانکی درباره چک برگشتی
- شرایط رفع مسدودی حساب بانکی در مورد دستور قضایی
- نحوه رفع مسدودی حساب بانکی در روش مراجعه حضوری
- نحوه رفع مسدودی در روش غیر حضوری
- لایحه رفع توقیف حساب بانکی
احتمالا تاکنون نام توقیف حساب بانکی به گوشتان خورده باشد یا کسی از اطرافیان شما درگیر این مشکل شده باشد. تا به حال به این فکر کردهاید که وقتی کسی میگوید حساب بانکیاش توقیف شده منظورش چیست؟ چه دلیلی باعث به وجود آمدن این اتفاق گردیده است و برای رفع آن باید چه کاری انجام دهد؟ در این مقاله به بررسی هرآنچه باید درباره توقیف بانکی بدانید میپردازیم.
توقیف حساب بانکی چیست؟
یکی از راههای قانون برای دریافت بدهی محکوم له از محکوم علیه، توقیف حساب بانکی بدهکار است که تحت شرایط خاصی انجام میشود. منظور از توقیف حساب بانکی، ضبط وجوه بانکی افراد بدهکار از طرف قانون است. بر اساس ماده ۱۹ قانون شیوه اجرای محکومیتهای مالی، مرجع صادر کننده رای موظف است با درخواست محکوم له، تقاضای بستن تمامی حسابهای محکوم علیه از بانک مرکزی را داشته باشد.
اگر نسبت به موضوع این مقاله دچار ابهام هستید یا سؤالات بیشتری در این رابطه دارید؛ آن را با مشاوره حقوقی تلفنی کارمنتو در میان بگذارید.
حساب بانکی به چه دلایلی توقیف میشود؟
حساب بانکی افراد به دلایل گوناگونی توقیف میشود که به شرح زیر است:
مقررات داخلی بانک ها
گاهی به دلیل راکد بودن طولانی مدت حساب یا ناقص بودن مشخصات و مدارک مشتری، حساب بانکی مسدود میشود که معمولا با مراجعه به بانک این مشکل برطرف میشود.
مسدودی حساب بانکی به دلیل ضمانت وام
گاهی افراد ضامن یک وام میشوند و فرد وامگیرنده اقساط خود را پرداخت نمیکند؛ در این صورت، ضامن بدهکار شناخته میشود و حساب او در بانک تا تسویه کامل وام توقیف میشود.
مسدودی حساب بانکی به دلیل چک برگشتی
حساب افرادی که چک برگشتی دارند به مدت 3 سال از تاریخ آخرین چک برگشتی مسدود میشود. تا پیش از سال ۹۷ مدت زمان مسدودی بر اثر چک برگشتی ۷ سال بود.
دستور مراجع قضایی
یکی از اقداماتی که جهت حفظ حقوق مردم خصوصا شاکی در مراجع قضایی انجام میشود، دستور بستن حساب بانکی افراد بدهکار است. این اقدام با درخواست فرد طلبکار صورت میگیرد.
مراحل درخواست توقیف حساب بانکی
یکی از مهمترین و بیشترین دعوایی که در دادگاهها مطرح میشود، دعاوی مالی است. هنگامی که فرد خواستار دریافت مطالبات خود از بدهکار باشد، اقدام به شکایت میکند. ممکن است فرد شاکی درخواست تامین خواسته را از دادگاه داشته باشد. تامین خواسته یکی از انواع توقیف اموال است و حساب بانکی جزو اموال محسوب میشود. اگر در طول دادرسی فرد بدهکار اقدامی برای پرداخت بدهکاری خود انجام ندهد، محکوم له میتواند درخواست توقیف حساب او را بدهد. توقیف حساب بانکی ممکن است بر اثر پرداخت نفقه و مهریه باشد.
بعد از صدور رای مبنی بر بدهکاری فرد متهم و محکوم شدن او، رای صادر شده به مرجع اجرا کننده ابلاغ میشود. مرجع مربوطه نامهای به بانک مرکزی ارسال کرده و خواستار توقیف حساب فرد بدهکار میشود. بانک فورا دستور را اجرا میکند و تا دستور بعدی و درخواست قانون برای رفع توقیف، حساب فرد را مسدود میسازد. این مراحل به درخواست محکوم له صورت میگیرد و حتما باید اول او این درخواست را بدهد؛ سپس قانون وارد عمل شود.
یکی از مشکلات موجود در این زمینه این است که فرد درخواست دهنده اول باید حساب فرد بدهکار را شناسایی و تحویل دادگاه دهد. گاهی این کار غیر ممکن یا سخت است و ممکن است بدهکار حساب خود را مخفی کرده باشد یا وجوه خود را به حساب فرد دیگری انتقال داده باشد؛ اما طبق قانون، بانک مرکزی وظیفه دارد از تاریخی که دادگاه رای به محکومیت فرد داده تا یک سال تمام گردش مالی فرد بدهکار را مشخص و تحویل دهد. اگر هر یک از مسئولان بانک مرکزی یا کارمندان دادگستری نسبت به شناسایی فرد بدهکار کوتاهی کنند، به انفصال درجه شش خدمات دولتی و عمومی محکوم میشوند.
مدت زمان توقیف حساب بانکی
مدت زمان توقیف حساب، بسته به علت مسدودی متفاوت است و تا زمان رفع علت، حساب مسدود میماند. اگر علت مسدودی دستور مراجع قضایی باشد، فرد باید برای رفع آن اقدامات لازم را انجام دهد. در ادامه مقاله نحوه رفع مسدودی حساب را بیان میکنیم.
اگر علت مسدودی چک برگشتی باشد، در صورتی که فرد برای رفع مسدودی اقدام نکند، حساب او به مدت سه سال مسدود خواهد بود.
مدت زمان رفع مسدودی حساب با توجه به حضوری یا غیر حضوری بودن متفاوت است. در روش حضوری پس از انجام اقدامات اولیه، رفع مسدودی، سریع صورت میگیرد اما در روش غیر حضوری ممکن است یک هفته این روند طول بکشد. در مواردی ممکن است رفع مسدودی یک ماه زمان ببرد.
کدام مرجع میتواند حساب بانکی افراد را توقیف کند؟
حساب بانکی افراد توسط مراجع زیر میتواند مسدود شود.
توسط مراجع قضایی
مراجع دارای صلاحیت قضایی میتوانند دستور توقیف حساب بانکی اشخاص حقیقی یا حقوقی را صادر کنند یا از وضعیت حساب آنها اطلاعات کسب کنند. بانکها نیز موظف هستند از این دستور پیروی کنند.
توسط بانک مرکزی
بانک مرکزی در مواردی مانند چک برگشتی یا موارد دیگر میتواند دستور توقیف حساب فرد را بدهد.
تقاضای مشتری
ممکن است مشتری شخصا تقاضای مسدود شدن حساب جاری خود را داشته باشد؛ بنابراین وی باید چکهای مصرف نشده خود را به شعبه برگرداند؛ در غیر این صورت و صرفا با اظهار مشتری مبنی بر سرقت یا مفقود شدن دسته چک، شعبه مجاز به بستن حساب جاری فرد نیست.
نحوه رفع توقیف حساب بانکی
همانطور که اشاره کردیم مراجع قضایی میتوانند اقدام به توقیف حساب بانکی نمایند. پس از مشخص شدن علت مسدودی و برطرف کردن آن، باید توسط مراجع قضایی دستور رفع مسدودی صادر شود.
شرایط رفع مسدودی حساب بانکی درباره چک برگشتی
- اگر علت مسدودی حساب، چک برگشتی باشد شرایط زیر لازم است.
- فرد باید نسبت به واریز کسری چک به حساب جاری اقدام نماید.
- صادر کننده چک باید لاشه چک را به بانک برگرداند.
- دریافت رضایت نامه محضری از دارنده چک یا گرفتن نامه رسمی شخص حقوقی دولتی با غیر دولتی که دارنده چک هستند و ارائه آن به بانک ضروری است.
- دارنده حساب مسدودی باید یک نامه رسمی از مراجع قضایی یا ثبتی صادرکننده اجراییه، مبنی بر پایان عملیات اجرایی مربوط به چک اخذ کند.
- دارنده حساب بانکی میتواند یک حکم قضایی با موضوع عدم بدهکاری خود به بانک ارائه دهد.
- رفع مسدودی بدون هیچ اقدامی نیز امکان پذیر است اما به مدت سه سال حساب مسدود خواهد بود و اگر در این مدت هیچ دعوای حقوقی یا کیفری درباره چک و توسط صاحب حساب صورت نگیرد، مسدودی بر طرف میشود.
شرایط رفع مسدودی حساب بانکی در مورد دستور قضایی
اگر علت مسدودی حساب بانکی، دستور قضایی باشد، رفع آن به شرایط زیر بستگی دارد.
ابتدا دارنده حساب بانکی باید به مراجعی که دستور مسدودی را صادر کرده مراجعه و مشکل قضایی خود را حل کند. در این صورت شرایط رفع مسدودی حساب با توجه به دعوای حقوقی یا کیفری متفاوت است. به عنوان مثال اگر مسدودی حساب به دلیل مهریه باشد فرد میتواند با ارائه رضایت نامه محضری از همسر، نسبت به رفع مسدودی حساب خود اقدام کند.
پس از برطرف شدن مشکل، فرد میتواند با اخذ نامه از مراجع قضایی، حضوری به بانک مراجعه کند و مسدودی حساب خود را بر طرف سازد.
در دو مورد گفته شده اگر شرایط برای رفع مسدودی وجود داشته باشد، صاحب حساب میتواند بعد از استعلام حسابها برای رفع مسدودی اقدام کند.
نحوه رفع مسدودی حساب بانکی در روش مراجعه حضوری
در مراجعه حضوری فرد پس از اقدامات اولیه برای رفع مسدودی، باید با مراجعه به بانک و ارائه مدارک و اسناد لازم، فرم درخواست رفع مسدودی را تکمیل کند.
نحوه رفع مسدودی در روش غیر حضوری
اگر مسدودی حساب با دستور حوزه معاونت فضای مجازی دادستانی کل کشور صورت گرفته باشد، فرد متقاضی باید به درگاه درخواست رفع انسداد از حساب مسدود شده، در سایت کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه مراجعه کند.
در مرحله بعد، دارنده حساب با تکمیل فرم مربوطه میتواند برای رفع مسدودی حساب اقدام کند. مدت زمان رفع مسدودی حساب در این روش طولانی تر از مراجعه حضوری است.
لایحه رفع توقیف حساب بانکی
لایحه رفع توقیف حساب بانکی به نوشتهای گفته میشود که به مرجع توقیف کننده حساب ارائه میشود تا دستور رفع مسدودی حساب را بدهد.
شخصی که خواستار رفع توقیف حساب بانکی است باید با نحوه تنظیم این لایحه آشنا باشد. در این لایحه باید ضوابط و مقررات رعایت شده باشد و علت توقیف و دلیل خواستار رفع توقیف مشخص شود؛ به همین علت بهتر است از یک وکیل یا مشاور حقوقی برای تنظیم این لایحه کمک بگیرد تا این روند سریعتر و بهتر طی شود.
کارمنتو، در کنار شما
توقیف حساب بانکی به دلایل مختلفی صورت میگیرد و ممکن اکثر افراد خواسته یا ناخواسته درگیر این مسئله شوند. در هنگام توقیف حساب ممکن است افراد به علت ناآگاهی یا نداشتن وقت کافی برای رفع آن دچار مشکل شوند اما این مسئله با مراجعه نزد یک مشاور خبره و آگاه به راحتی بر طرف میشود. یک مشاور حقوقی به خوبی از قوانینی که در این زمینه وجود دارد آگاه است و اگر دچار این مشکل شدید میتواند به شما در نوشتن لایحه کمک کند و راهنماییهای لازم جهت رفع مسدودی حساب ارائه دهد. کارمنتو با داشتن مشاوران آگاه و مجرب برای حل اینگونه مسائل در کنار شماست. شما میتوانید به صورت آنلاین و تلفنی مشکلات حقوقی خود را با مشاوران این مجموعه مطرح سازید و با صرف زمان و هزینه کمتر مسائل خود را حل کنید.