فهرست مطالب
Toggleشروط ضمن عقد یکی از مهمترین مفاهیم حقوقی است که در قرارداد عقد ازدواج نقش کلیدی را ایفا میکند. شرایط ضمن عقد به طرفین قرارداد این امکان را میدهد که توافقات خاصی را در چارچوب قانونی و شرعی به عقد اضافه نمایند. اهمیت این شروط در این است که میتواند حقوق و تعهدات طرفین را به صورت دقیق مشخص کند. این شروط همچنین از بروز اختلافات آینده نیز جلوگیری میکند.
در این مقاله سعی داریم تا انواع شروط ضمن عقد و نکات مهمی که در تعیین شروط وجود دارند را بررسی کنیم. اگر شما نیز قصد دارید با آگاهی کامل در این زمینه تصمیم به ازدواج بگیرید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید. شما همچنین میتوانید برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره تخصصی در این رابطه از خدمات مشاوره کارمنتو که به صورت آنلاین تلفنی است، استفاده نمایید.
انواع شروط ضمن عقد نکاح چیست؟
شروط ضمن عقد نکاح به دو دسته شروط صحیح و معتبر و شروط باطل و مبطل عقد تقسیم میشود.
- شروط صحیح و معتبر:
این شروط باید با مقتضای ذات عقد ازدواج مغایرت نداشته باشد و از لحاظ قانونی و شرعی قابل پذیرش باشد. حق طلاق، حق تحصیل، حق کار و حق خروج از کشور، شروط رایج در عقد ازدواج هستند.
حق طلاق: زن میتواند در صورت تمایل حق طلاق دریافت کند.
حق تحصیل: زن میتواند بعد از ازدواج به تحصیل خود ادامه دهد.
حق کار: میتواند بعد از ازدواج به شغل خود ادامه دهد.
حق خروج از کشور: زن میتواند بدون اجازه همسر از کشور خارج شود.
- شروط باطل و مبطل عقد:
شرایط باطل، خلاف مقتضای ذات عقد هستند و کل عقد را باطل میکند. به عنوان مثال شرطی که برخلاف اصول اخلاقی و شرعی باشد باطل است. شروطی که از لحاظ قانونی و شرعی صحیح هستند باید با مقتضای ذات عقد مغایرتی نداشته باشند. یعنی این شروط نباید با ماهیت اصلی عقد ازدواج تضاد داشته باشند. این شروط شامل حق طلاق، تحصیل، کار و خروج از کشور میشود. شروط باطل ولی غیرمبطل شامل شرطی میشود که فقط خود شرط بیاثر بوده اما عقد باقی میماند. به عنوان مثال اگر در عقد ازدواج شرط شود که مرد موظف به پرداخت نفقه نباشد این شرط باطل است. چرا که این شرط با قانون مدنی مغایرت دارد.
شروط ضمن عقد ازدواج شامل چه مواردی میشود؟ شروط دوازدهگانه ضمن عقد چیست؟
شروط ضمن عقد در قانون مدنی، توافقاتی است که طرفین قبل یا در حین عقد به این شروط پایبند میشوند. شروط ضمن عقد ازدواج حقوق و تعهدات زوجین را مشخص میکند. نمونه شروط ضمن عقد دوازدهگانه که در عقدنامهها ذکر میشود عبارتند از:
- حق طلاق برای زن
- حق تحصیل و ادامه تحصیل
- حق اشتغال و ادامه کار
- حق تعیین محل سکونت
- حق مسکن مستقل
- حق حضانت فرزند
- حق خروج از کشور
- حق دریافت نفقه زن
- حق تعیین مهریه به صورت نقدی یا غیر نقدی
- حق دریافت اجرت المثل
- حق دریافت نحله
- حق دریافت هزینههای درمانی
شروط دوازدهگانه ضمن عقد چیست؟ این شروط به زوجین امکان میدهد توافقاتی منصفانه و قانونی داشته باشند. برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شروط ضمن عقد در سند ازدواج با ما تماس بگیرید.
نحوه اضافه کردن و ثبت شروط به عقدنامه چگونه است؟
در رابطه با شروط ضمن عقد سوال و ابهامات زیادی وجود دارد. یکی از این سوالات نحوه نوشتن شروط ضمن عقد است. برای اضافه کردن شرایط ضمن عقد، طرفین باید قبل از عقد رسمی شروط مد نظر خود را بیان کنند. انواع شروط ضمن عقد ازدواج شامل حق طلاق، تحصیل، کار و حق خروج از کشور است. بعد از توافق شروط بین طرفین باید در دفترخانه این شروط را ثبت کرد. دفترخانه شروط ذکر شده را در متن عقدنامه وارد میکند. بعد از امضای طرفین شروط ضمن عقد در سند ازدواج دارای اعتبار قانونی خواهد شد. دقت داشته باشید که شروط ذکر شده باید با قوانین مدنی و شرعی مطابقت داشته باشد. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این رابطه با ما همراه باشید.

با مشاوره حقوقی خانواده تلفنی آنلاین در کارمنتو میتوانید از اقدامات پیش از ازدواج مانند شروط ضمن عقد گرفته تا درخواست حضانت فرزند، مهریه، نفقه، جهیزیه و … راهنماییهای لازم را دریافت نمایید.
آیا امکان اضافه کردن شروط بعد از عقد وجود دارد؟
آیا امکان ثبت شروط ضمن عقد در دفتر اسناد رسمی وجود دارد؟ بله در برخی از موارد میتوان شروط بعد از عقد را به عقدنامه اضافه کرد. این کار با توافق طرفین و به صورت رسمی انجام میگیرد. برای ثبت این شروط زوجین باید به دفترخانه مراجعه کنند و شروط جدید را به عقدنامه خود اضافه نمایند. نحوه ثبت شروط ضمن عقد فقط در حضور دفتردار و با تایید هر دو طرف ثبت میشود. دقت داشته باشید که این شروط کاملاً باید با قوانین مدنی و شرعی مطابقت داشته باشند. به عنوان مثال شرطی که بر خلاف اصول اخلاقی یا قانونی باشد قابل ثبت نخواهد بود.
آیا میتوان شروط ضمن عقد را امضا نکرد؟
آیا میتوان شروط ضمن عقد را امضا نکرد؟ به طور کلی امضای شروط ضمن عقد کاری اختیاری است. اما اگر فقط یکی از طرفین این شروط را امضا کند، شروط فاقد اعتبار قانونی خواهند بود. در واقع شروط ضمن عقد در قانون مدنی زمانی معتبر هستند که هر دو طرف آن را پذیرفته و امضا کنند. در صورتی که یکی از طرفین به هر دلیلی از امضای شرایط خودداری کند این شروط به عنوان بخشی از عقدنامه قرار ندارد.
امضا نکردن شروط ضمن عقد در دفتر اسناد رسمی شرایطی دارد. عدم توافق، مغایرت با قانون فشار و اجبار از جمله این شرایط است.
- عدم توافق: اگر یکی از طرفین با شرایط موافق نباشد میتواند آن را امضا نکند.
- مغایرت با قانون یا شرع: اگر یکی از شرایط خلاف قوانین مدنی و شرعی باشد طرفین میتوانند آن را امضا نکنند.
- فشار یا اجبار: در صورتی که در لیست شروط ضمن عقد یکی از طرفین تحت فشار قرار بگیرد میتواند از امضای شرایط خودداری کند.
امضا نکردن شروط ضمن عقد برای مردان و خانمها پیامدهایی دارد که عبارتند از:
- شروطی که امضا نشوند فاقد اعتبار قانون مدنی اند.
- عقدنامه بدون شرایط ثبت میشود.
- طرفین به تعهدات اصلی عقد پایبند خواهند شد.
در صورتی که بعد از امضای شروط یکی از طرفین قصد پس گرفتن شروط ضمن عقد را داشته باشد، باید از طریق مراجع قانونی اقدام کند. به این صورت باید با توافق طرف دیگر اقدام به این کار کند.
چگونه شروط ضمن عقد را مناسب و قانونی تعیین کنیم؟
تعیین بهترین شروط ضمن عقد نیازمند دقت و آگاهی از قوانین مدنی و شرعی است. این شروط باید طوری تنظیم شوند که منافع هر دو طرف تامین شود و از اختلافات آینده جلوگیری کند. در ادامه این بخش سعی داریم تا نکات کلیدی تعیین شروط مناسب را بررسی کنیم. برای انتخاب شروط باید به این توصیهها توجه داشته باشید:
- شفافیت و دقت: برای حق حضانت فرزند شروط ضمن عقد نباید هیچ ابهامی باقی بماند.
- مطابقت با قانون: این شروط باید با قوانین مدنی و شرعی مطابقت داشته باشند.
- منصفانه بودن: حق مسکن در شروط ضمن عقد باید به نفع هر دو طرف باشد.
- کاربردی بودن: تمامی شروط باید قابل اجرا باشند.
قبل از تنظیم شروط ضمن عقد باید حتما مشاوره حقوقی بگیرید. مشاوران با توجه به شرایط شما شروطی را پیشنهاد میدهند که قانونی باشد. به عنوان مثال برای شروط ضمن عقد به جای مهریه مشاوره حقوقی به شما کمک خواهد کرد.
از جمله شرایط ضمن عقد میتوان به حق طلاق در شروط ضمن عقد، تحصیل، کار، خروج از کشور و مسکن مستقل اشاره کرد. تمامی این شرایط به زوجین کمک میکنند که با آگاهی کامل زندگی مشترک خود را آغاز کنند.
سخن پایانی
شروط ضمن عقد که یکی از ابزارهای مهم حقوقی است به زوجین این امکان را میدهد که با توافقات دقیق، زندگی خود را آغاز کنند. این شروط از بروز اختلافات آینده جلوگیری میکند و به ایجاد رابطه پایدار و منصفانه نیز کمک میکند. البته تعیین شروط نیازمند آگاهی از قوانین و دریافت مشاوره حقوقی است. مزایا و معایب شروط ضمن عقد عبارتند از: از سو استفاده جلوگیری میکند و اگر به درستی تنظیم نشود باعث ایجاد تنش میشود.
شما میتوانید برای تنظیم شروط ضمن عقد از خدمات مشاورهای کارمنتو استفاده کنید و با یکی از 350 مشاور برتر مشورت کرده و پاسخ سوالات خود را در لحظه و زیر یک دقیقه دریافت نمایید.

از طریق مشاوره کسب و کار تلفنی آنلاین در حوزه مد نظر خود بدون پرداخت هزینه تلفن و اینترنت و از طریق تماس امن، پاسخ سوالات خود را دریافت نمایید.
با کلیک روی لینک زیر و از طریق (منو خدمات مشاوره) حوزه مد نظر خود را انتخاب نمایید.