همه چیز درباره چک بین بانکی

مدت مطالعه: 3 دقیقه
تاریخ به روزرسانی: 6 بهمن 1401
نویسنده: milad jafari

چک بین بانکی، نوعی چک رمز دار است که پس از درخواست مشتری، توسط بانک صادر می‌شود. چک‌های رمز دار به دو نوع بانکی و بین بانکی تقسیم می‌شوند و نسبت به چک‌های عادی، امنیت بیشتری دارند. سوالی که ممکن است برای افراد ایجاد شود، این است که این چک‌ها چه تفاوتی با چک‌های عادی دارند و نحوه وصول آن‌ها چگونه است؟ در این مقاله به بررسی این نوع چک می‌پردازیم و صفر تا صد آن را بیان می‌کنیم.

چک بین بانکی چیست؟

امروزه چک‌ها جای پول نقد را در اکثر معاملات گرفته‌اند و لازم است افراد نسبت به قوانین مربوط به آن آگاهی کافی داشته باشند. چک‌ها به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند که عبارت هستند از: چک‌های عادی، چک‌های رمز دار، چک های مسافرتی، چک‌های تضمین شده.

چک‌های بین بانکی نسبت به سایر چک‌ها از امنیت بالایی برخوردار هستند؛ به همین علت در موارد مهم‌تر استفاده می‌شوند. این نوع چک‌ جزو چک‌های رمزدار محسوب می‌شود و به درخواست مشتری، توسط بانک صادر می‌گردد. لازمه صدور این چک مراجعه به بانک و ارائه درخواست است و نیازی نیست، شخص دسته چک داشته باشد؛ اما متقاضی باید هزینه‌ای با عنوان کارمزد چک بین بانکی پرداخت نماید.

شرایط صدور چک بین بانکی

چک بین بانکی در شرایط زیر صادر می‌شود:

  • این چک با درخواست مشتری صادر و بدون داشتن فرمت و رمز خاص، قانونی نیست. همچنین صدور این چک در وجه حامل امکان‌پذیر نیست.
  • رقم نوشته شده بر روی چک، باید به صورت ماشینی نوشته شده باشد و به صورت دست‌نویس قابل قبول نیست.
  • این حواله در وجه یک بانک دیگر است و شخص دریافت‌کننده می‌تواند پس از دریافت، حواله را به حساب خود واریز کند. لازم به ذکر است که شخص دریافت کننده نمی‌تواند در برابر آن، وجهی دریافت نماید.
  • تنها زمانی فرد می‌تواند درخواست صدور چک در بانک دیگر را داشته باشد که در آن بانک دارای حساب باشد.
  • اگر شخص دریافت کننده چک، قصد ابطال آن را داشته باشد، باید به بانک مراجعه و پشت آن ذکر کند که عملیاتی بر روی چک صورت نگرفته است و آن را امضا نماید.

کاربرد چک بین بانکی

چک بین بانکی یکی از پرکاربردترین وجوه غیر نقد برای افرادی است که گردش حساب آن‌ها، بالاتر از سقف معمول است. این نوع چک برای معاملات بزرگ مانند خرید و فروش ملک و زمین گزینه مناسبی است. همچنین با مفقود شدن این نوع چک، فرد دیگری قادر به نقد کردن چک نیست؛ زیرا توسط بانک امضا شده و دارای پر فراژ است.

اعتبار چک بین بانکی توسط بانک تضمین شده است و مانند پول نقد اعتبار دارد و به همین علت در معاملات بزرگ استفاده می‌شود؛ زیرا خیال فرد از نقد شدن وجه چک راحت و به اسناد ضمانت نیازی نخواهد بود.

مزایای چک بین بانکی

مزایای استفاده از چک بین بانکی به شرح زیر است:

  • امنیت بالا
  • تضمین پرداخت مبلغ چک
  • عدم سو استفاده از چک
  • عدم برگشت چک

مدت زمان وصول چک بین بانکی

مدت زمان وصول چک بین بانکی، در هر روز کاری تا ساعت ۱۳ است و وصول آن پس از این ساعت امکان‌پذیر نیست. بنابراین اگر پس از این ساعت به بانک مراجعه کردید، لازم است تا روز کاری بعد منتظر بمانید.

نحوه وصول چک بین بانکی

چک‌های بین بانکی با درخواست مشتری و توسط بانک صادر می‌شوند و دارای یک رمز مشخص هستند. وصول این چک‌، به این صورت نیست که فرد بتواند آن را به صورت نقدی دریافت نماید؛ بلکه بانک‌ها مبلغ را از حساب صادر کننده برداشت و یک چک بین بانکی با رمزی مشخص و بر عهده یک بانک دیگر، صادر می‌نمایند.

برای وصول چک لازم است شماره حساب و کد شعبه بانکی دارنده چک، در آن مشخص شود. فرد می‌تواند به شعبه بانکی که در چک درج شده مراجعه و چک را ارائه نماید. پس از تایید رمز توسط بانک، مبلغ به حساب فرد واریز می‌شود.

مدارک لازم برای چک بین بانکی

برای صدور چک بین بانکی به مدارک زیادی نیاز نیست . کافی است فرد به بانک مراجعه و فرم درخواست چک بین بانکی که در بانک موجود است را تکمیل نماید. امضای فرد درخواست دهنده روی چک ضروری است. پس از آن متقاضی باید فرم را همراه مدارک هویتی شامل کارت ملی و شناسنامه به بانک ارائه دهد. برای دریافت این چک نیازی به داشتن دسته چک نیست. همچنین لازم است فرد هم در بانک مبدا و هم بانک مقصد دارای حساب باشد.

سخن پایانی

در این مقاله به بررسی چک بین بانکی پرداختیم. این نوع چک نسبت به سایر چک‌ها از امنیت بالایی برخوردار است و معمولا از آن در معاملات بزرگ استفاده می‌شود. شما می‌توانید سوالات خود در مورد چک بین بانکی را از کارمنتو بپرسید. مشاوران این مجموعه به صورت آنلاین و تلفنی آماده پاسخگویی به شما در هر ساعتی از شبانه روز هستند تا مسائل خود در این زمینه و یا دیگر زمینه‌های حقوقی را به راحتی حل نمایید.

 

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟ 28 نظر

4 28
همه چیز درباره چک بین بانکی

مشاورین مرتبط

مقالات مرتبط

امور حقوقی
1 مهر 1402

|

8 دقیقه مطالعه
امور حقوقی
26 شهریور 1402

|

8 دقیقه مطالعه
امور حقوقی
20 شهریور 1402

|

11 دقیقه مطالعه
امور حقوقی
18 شهریور 1402

|

8 دقیقه مطالعه

مقالات مرتبط

امور حقوقی
1 مهر 1402

|

8 دقیقه مطالعه
امور حقوقی
26 شهریور 1402

|

8 دقیقه مطالعه
امور حقوقی
20 شهریور 1402

|

11 دقیقه مطالعه

نظرات کاربران

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

ایمیل شما با موفقیت ثبت شد