فهرست مطالب
Toggle(اصلاحی 31/۰۴/1394)- هر گاه در نتیجه فوت شخصی اعم از فوت واقعی یا فرضی، اموالی از متوفی باقی بماند بشرح زیر مشمول مالیات است:
۱-(الحاقی 31/۰۴/1394)- نسبت به سپردههای بانکی، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار بهاستثنای موارد مندرج در بند (۲) این ماده و سودهای متعلق به آنها و همچنین سود سهام و سهم الشرکه تا تاریخ ثبت انتقال به نام وراث و یا پرداخت و تحویل به آنها به نرخ سه درصد (
برای کسب اطلاعات بیشتر با مشاوران بخش مشاوره مالی و مالیاتی کارمنتو همراه باشید.
۲-(الحاقی 31/۰۴/1394)- نسبت به سهام و سهم الشرکه و حق تقدم آنها یک و نیم (۵ /۱) برابر نرخهای مذکور در تبصره (۱) ماده 143 قانون مالیات مستقیم و ماده 143 مکرر این قانون طبق مقررات مزبور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث
3-(الحاقی 31/۰۴/1394)-نسبت به حق الامتیاز و سایر اموال و حقوق مالی که در بندهای مذکور به آنها تصریح نشده است، به نرخ ده درصد (۱۰ %) ارزش روز در تاریخ تحویل یا ثبت انتقال به نام وراث
4-(الحاقی 31/۰۴/1394)-نسبت به انواع وسایل نقلیه موتوری، زمینی، دریایی و هوایی به نرخ دو درصد (۲ %) بهای اعلامی توسط سازمان امور مالیاتی کشور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث.
5-(الحاقی 31/۰۴/1394)-نسبت به املاک و حق واگذاری محل یک و نیم (۵ /۱) برابر نرخهای مذکور در ماده 59 قانون مالیاتهای مستقیم به مأخذ ارزش معاملاتی املاک و یا به مأخذ ارزش روز حق واگذاری حسب مورد، در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث.
6-(الحاقی 31/۰۴/1394)-نسبت به اموال و داراییهای متعلق به متوفای ایرانی که در خارج از کشور واقع شده است پس از کسر مالیات بر ارثی که از آن بابت به دولت محل وقوع اموال و داراییها پرداخت شده است به نرخ ده درصد (۱۰ %) ارزش ما ترک که مأخذ محاسبه مالیات بر ارث در کشور محل وقوع مال قرار گرفته است. در صورت عدم شمول مالیات بر ارث در کشور مزبور به مأخذ ارزش روز انتقال یا تحویل به نام وراث.
تبصره ۱ (الحاقی 31/۰۴/1394)- محاسبه و اخذ مالیات بر ارث در مورد متوفیان قبل از لازم الاجراء شدن این قانون (۱ /۱ /۱۳۹۵) اعم از اینکه پرونده مالیاتی برای آنها تشکیل شده یا نشده باشد، مشمول حکم این ماده نخواهد بود.
تبصره ۲ (الحاقی 31/۰۴/1394)-نرخهای مذکور در این ماده مربوط به وراث طبقه اول است. در صورتی که وراث طبقات دوم و سوم باشند، نرخهای مذکور در این ماده به ترتیب دو و چهار برابر خواهد شد.
تبصره ۳ (الحاقی 31/۰۴/1394)- درصورتی که متوفی و وراث، تبعه خارجی باشند، اموال و داراییهای متوفی که در ایران واقع است، مشمول مالیات به نرخ وراث طبقه اول خواهد بود.
تبصره 4(الحاقی 31/۰۴/1394)-در مواردی که وراث سهم خود از اموال موضوع بندهای (۲)، (۴) و (۵) این ماده را به اشخاص ثالث یا وراث دیگر انتقال دهند، علاوه بر مالیات بر ارث به شرح این فصل، مشمول مالیات طبق مقررات فصول مربوط خواهند بود.
تبصره ۵ (الحاقی 31/۰۴/1394)-حقوق ناشی از عقود اجاره به شرط تملیک با بانکها و سایر نهادهای مالی و اعتباری، نسبت به عرصه و اعیان املاک بر اساس ارزش معاملاتی در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث محاسبه خواهد شد.
۱ – در صورتیکه متوفی یا وارث یا هر دو ایرانی مقیم ایران باشند نسبت به سهم الارث هر یک از وراث از اموال مشمول مالیات بر ارث موضوع ماده ۱۹ این قانون واقع در ایران یا در خارج از ایران پس از کسر مالیات بر ارثی که بابت آن قسمت از اموال واقع در خارج از ایران بدولت محلی که مال در آن واقع گردیده پرداخت شده است بنرخ مذکور در ماده ۲۰ این قانون.
۲ – در صورتیکه متوفی و وراث هر دو ایرانی مقیم خارج از ایران باشند سهم الارث هر یک از وراث از اموال و حقوق مالی متوفی که در ایران موجود است به نرخ مذکور در ماده ۲۰ این قانون و نسبت به آن قسمت که در خارج از ایران وجود دارد پس از کسر مالیات بر ارثی که از آن بابت به دولت محل وقوع مال پرداخت شده است به نرخ بیست و پنج درصد.
۳ – در مورد اتباع خارجی و سایر موارد نسبت به آن قسمت از اموال و حقوق مالی متوفی که در ایران موجود است کلا مشمول مالیات به نرخ مذکور در ماده ۲۰ این قانون برای وراث طبقه دوم.
دستور العمل و بخشنامه
راه اندازی سامانه استعلام الکترونیکی ارزیابی سهام متوفی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس و فرابورس و همچنین بازارهای خارج از بورس
در راستای گسترش خدمات الکترونیک، با هدف رضایتمندی مودیان محترم مالیاتی، کاهش ترددهای غیرضرور، کاهش هزینه ها و کوتاه نمودن فرآیند و تسریع انجام امور مربوط به استعلام ارزیابی سهام متوفی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس و فرابورس و همچنین بازارهای خارج از بورس، از سازمان بورس و اوراق بهادار(شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، در اجرای بند(ب) ماده(2) آئین نامه اجرایی ماده (26) قانون مالیاتهای مستقیم اصلاحیه مورخ 31/04/1394 و قسمت اخیر بخشنامه شماره 200/20468مورخ 16/11/1392، سامانه استعلام الکترونیکی ارزیابی سهام متوفی، در بستر سامانه صدور گواهیها و استعلام بدهکاران مالیاتی، طراحی و پیاده سازی شده است. لذا ادارات کل امور مالیاتی سراسر کشور از تاریخ 01/08/1396، موظفند تمامی استعلامهای مربوط به ارزیابی سهام متوفی در شرکتهای موصوف را صرفا از طریق سامانه مذکور ارسال نموده و پاسخ لازم را نیز از طریق همان سامانه دریافت نمایند.
به این منظور، باتوجه به الزام الصاق تصویر الکترونیکی مدارک شناسایی متوفی، مقتضی است ادارات کل امور مالیاتی، امکان دسترسی واحدهای مالیات بر ارث به دستگاه اسکنر را فراهم نمایند. به علاوه، درصورت نیاز به دریافت خدمات آموزشی در رابطه با نحوه عملکرد سامانه موصوف، نسبت به معرفی نماینده فناوری اطلاعات اداره کل، به مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان، اقدام و هماهنگیهای لازم را به عمل آورند.
مسئولیت حسن اجرای مفاد این بخشنامه به عهده مدیران کل امور مالیاتی می باشد
شماره:109/96/200.