فهرست مطالب
Toggleبا توجه به موقعیت استراتژیک شهر بازرگان، ترخیص کالا از گمرک بازرگان اهمیت بسیار زیادی برای تجارت ایران دارد. همسایگی این شهر با کشور ترکیه، این گمرک را به یکی از دروازههای مبادلاتی بین ایران و ترکیه تبدیل کرده است. لازم به ذکر است روزانه بیش از 500 تریلی و 800 مسافر از این گمرک عبور میکنند. در ادامه به بررسی نحوه ترخیص کالا از این گمرک میپردازیم.
جهت دریافت راهنمایی و مشاوره، به بخش مشاوره صادرات و واردات سایت کارمنتو مراجعه کنید.
معرفی گمرک بازرگان
گمرک بازرگان در یک کیلومتر شهر بازرگان و در 15 کیلومتری شهر ماکو، در آذربایجان غربی واقع است. این گمرک در فاصله 300 کیلومتری ارومیه و 280 کیلومتری تبریز قرار دارد و فاصله آن تا ترکیه تنها یک کیلومتر است. در سمت دیگرگمرک بازرگان، گمرک گوربولاغ واقع شده است. لازم است بدانید که علاوه بر امکان ترخیص کالا از گمرک بازرگان، تمامی خدمات گمرکی از جمله مسافری، واردات و صادرات، ترانزیت و … در آن ارائه میشود. گمرکهای یلدشت، بازارچه ساری مو و صنم بلاغی زیر نظر این گمرک فعالیت دارند. این گمرک با داشتن اسکنر کامیونی، چمدانی و سگهای موادیاب از جمله مدرنترین گمرکات ایران به شمار میآید. خوشبختانه ساعات کاری گمرک بازرگان 24 ساعته است و این گمرک حتی در روزهای تعطیل نیز فعال است.
گمرک بازرگان در آذربایجان غربی، شهرستان ماکو، بخش بازرگان و کوچه بنفشه 1 واقع شده است و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مسجد گمرک بازرگان، ساختمان اداری انبارهای عمومی و آتشنشانی انبارهای عمومی گمرک بازرگان قرار گرفته است. برای تماس میتوانید از شمارههای 34373204-044، 34376704-044 و 34376774-044 کمک بگیرید.
نحوه ترخیص کالا از گمرک بازرگان
ترخیص کالا از این گمرک درست مانند دیگر گمرکات انجام و شامل 8 مرحله میشود. با نگاه به این مراحل میتوان تشخیص داد، روند کاری سادهای در انتظار شما نیست و وجود یک مشاور مجرب الزامی به نظر میرسد.
-
ثبت اظهارنامه در سامانه EPL
در این مرحله از ترخیص کالا نیاز به مراجعه حضوری نیست و کاملاً الکترونیک و آنلاین انجام میگیرد. کافی است به سایت رسمی گمرک به نشانی irica.gov.ir مراجعه کرده و بعد از پر کردن فرم مدارک مورد نیاز را بارگذاری نمایید. در ادامه تمامی مدارکی که برای این کار نیاز است لیست خواهیم کرد. برای پر کردن این فرم باید دقت بسیار زیادی داشته باشید و پیشنهاد میکنیم حتماً از یک مشاور کاربلد برای این کار کمک بگیرید، چرا که از مهمترین اطلاعاتی که باید در سامانه درج شود، حقوق ورودیای است که باید پرداخت کنید. طبق قانون امور گمرکی ماده 27 اگر این حقوق اشتباه وارد شود، واردکننده جریمه خواهد شد. در انتها و بعد از تکمیل فرم اظهارنامه از این فرم یک سریال و شماره عطف دریافت میکنید. حتما از این صفحه یک پرینت دریافت کنید و برای مراحل بعدی نگه دارید.
-
احراز هویت و تعیین مسیر
در این مرحله از ترخیص کالا، دایره احراز هویت که دایره فنی گمرک است، اسناد بارگذاری شده شما را بررسی مینماید و در صورت تأیید یک شماره ثبت یا کوتاژ صادر میکند. دریافت کوتاژ نشاندهنده این است که اظهارنامه واردات یا صادرات کالایی که توسط شما پر شده است با یک شماره اختصاصی ثبت و مهر شده است.
-
کنترل کالا
کالاهای وارد شده در یکی از سه مسیر سبز، زرد و قرمز ارزیابی میشوند. قرار گرفتن کالا در مسیر زرد و قرمز نشان میدهد که کالای وارد شده نیاز به کنترل دارد. در مسیر کنترل کارشناسان، کالا را با اسنادی که شما ارائه دادهاید مطابقت میدهند. این کنترل در دایره ارزش، ارزش اظهاری، سوابق گمرکی و … انجام خواهد شد.
-
اخذ مجوز
بسته به نوع کالای وارد شده مجوزها و مدارک لازم جهت آزادسازی کالا ارائه میشود. از جمله گواهیهایی که باید ارائه شود میتوان به استاندارد، بهداشت، مخابرات، قرنطینه، انرژی اتمی، تجهیزات پزشکی، جهاد، وزارت راه، مالیات و … اشاره داشت.
-
بررسی تعرفه گمرکی
در این مرحله کارشناسان سرویس تعرفه گمرکی، کالای وارد شده را بررسی کرده و آن را با اسناد تطابق میدهند. در این مرحله کارشناس ناظر به مجوزهایی که در مرحله قبل به آنها اشاره کردیم، نگاهی انداخته و از صحت و سقم آنها مطمئن میشود. با امضا و تأیید اسناد، فرایند ترخیص کالا از گمرک بازرگان به مرحله بعدی میرسد.
-
انجام پرداختیها و صدور سند ترخیص
در این مرحله مالکین کالا بعد از دریافت تأیید نهایی باید هزینههایی که گمرک در نظر گرفته است را پرداخت نماید. در انتهای مقاله در مورد هزینههای گمرک به صورت مفصل صحبت خواهیم کرد. بعد از پرداخت نقدی همه هزینههای فیش پروانه سبز گمرک صادر میشود و مالک میتواند قدمهای نهایی را جهت ترخیص کالا بردارد.
-
انبارداری و اجازه بارگیری
بعد از اینکه سند ترخیص کالا صادر شد، باید با شرکت حمل نقل تسویه حساب انجام شود. در این مرحله باید قبض انبار را پرداخت کنید تا مدارک مورد نیاز و مجوز بارگیری از گمرک صادر شود. به این شکل شما به عنوان مالک کالا میتوانید آن را از گمرک خارج کنید.
-
خارج کردن کالا از گمرک بازرگان
در انتها و بعد از گذراندن تمام مراحل فوق، بیجک انبار از انباردار دریافت میشود. در این مرحله انباردار با بررسی پروانه سبز گمرکی، مهر درب خروج و بیجک انبار را صادر و اجازه بارگیری کالا را میدهد. مالکین، وسیله نقلیه مورد نظر خود را وارد گمرک کرده و بعد از بررسی دوباره کالا، بارگیری را انجام میدهند.
لیست کالاهایی که میتوانیم از گمرک بازرگان ترخیص کنیم
اغلب کالاهایی که اجازه واردات به ایران را دارند، از این گمرک وارد میشود. از آنجایی که این گمرک درگاه تجارتی ایران و اروپا است محدودیتهای اندکی برای واردات کالا از این گمرک وجود دارد. از جمله کالاهایی که توسط این گمرک وارد کشور میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خشکبار
- انواع پارچه
- گندمهای دامی
- مواد پلاستیکی
- موزهای سبز و یا خشک شده
- انواع دربهای مخصوص آسانسور
- تختههای فیبری
- انواع سنگ
- محصولات چوب
- لوازم یدکی
- داروهای نایاب
- پروفیل آلومینیوم
- زعفران
- لوبیای سویا درشت و خرد شده
- تجهیزات ساختمانی مانند کابینت، کاشی و سرامیک و….
- موتورهای مورد استفاده در صنعت
- بدلیجات و اکسسوریها
- آلومینوکلسیک
- فسفات کلسیم
- و …
هزینه ترخیص کالا از گمرک بازرگان
هزینههای گمرکی به دو گروه تقسیم میشوند:
- حقوق گمرکی که با فرمول “ارزش پروفرما× نرخ ارز× درصد تعرفه کالا” محاسبه میشود.
- هزینههای کوچکی از قبیل قبض انبار الکترونیکی، پرینت اظهارنامه، لاک و مهر که مجموعاً کمتر از یک میلیون ریال میشوند.
- هزینه استاندارد به مقیاس هشت در هزار (بر اساس پروفرما به ازای هر 100 یورو کالا، 8 یورو در قالب هزینه استاندارد پرداخت میشود).
- هزینه آزمایشگاه (در صورتی که کالا باید در فرایند آزمایشگاه تأیید شود).
- هزینه مربوط به انبارداری و صدور بیجک (بر اساس جدول شرکتهای انبارهای عمومی تعیین میشود).
- هزینه مربوط به ثبت سفارش کالا که شامل فیش سفارش بازرگانی (به ازای هر هزار یورو مبلغ پروفرما، 5 یورو دریافت میشود).
- مالیات کارت بازرگانی (در صورتی که از کارت بازرگانی شخص ثالثی استفاده میکنید).
- هزینه مربوط به دستمزد ترخیص کالا (در زمان بارگیری و تخلیه کالا)
مدارک مورد نیاز برای ترخیص کالا از گمرک بازرگان
در زمان ترخیص کالا از گمرک بازرگان و قبل از آن باید مدارکی آماده نمایید، این مدارک شامل موارد زیر میشود:
- مدارک مورد نیاز برای ترخیص کالا:
- ترخیصیه
- قبض انبار
- بارنامه (شامل تعداد علامت کالا، تعداد کانتینر، شرح بستهها یا کالاها و وزن ناخالص کالا)
- پروفرما یا پیش فاکتور
- فاکتور اصلی
- پکینگ لیست
- گواهی مبدأ
- برگه ثبت سفارش بازرگانی (پرینت از سامانه EPL)
- بیمه نام (در صورت وجود)
- گواهینامه استاندارد
- مجوزهای قانونی (از مراجع ذیصلاح)
- گواهی بازرسی
- دسته دوم مدارک مربوط به واردکننده یا بهتر بگوییم مالک کالا
- اصل و تصویر کارت بازرگانی
- اصل و تصویر کارت ملی
- دسته سوم مدارک مربوط به نماینده واردکننده کالا
- اصل و کپی کارت ملی نماینده
- اصل و کپی وکالتنامه محضری
- اصل و کپی معرفینامه برای گمرک
- کپی وکالت
- کپی دفترچه بیمه
ترخیص کالا از گمرک بازرگان با کارشناسان کارمنتو
در این مطلب مشاهده کردید که مراحل ترخیص کالا از گمرک بازرگان کار پیچیده و گاه طولانی مدت است. از آنجایی که بعضی از اقلام و کالاهای وارداتی تاریخ مصرف دارند، نیاز است که در ترخیص کالا تعجیل شود. جمع آوری مدارک، وارد کردن آنها در سامانه گمرکی، فرایند ترخیص کالا و … همگی زمانبر بوده و در صورت عدم وجود حتی یک مدرک، امکان ترخیص کالا مقدور نخواهد بود. کمک گرفتن از مشاوری که به مراحل ترخیص کالا از گمرک تسلط دارد، در تمام مراحل ترخیص کالا الزامی به نظر میرسد. پلتفرم کارمنتو از زمان دریافت کارت بازرگانی، انتخاب محصول برای وارد کردن، خرید کالای انتخاب شده و ترخیص کالا از گمرک در کنار شما است تا در کوتاهترین زمان به اهداف خود برسید.