فهرست مطالب
Toggleنحوه محاسبه مالیات کارت بازرگانی
به منظور اقدام به تجارت در عرصههای صادرات و واردات، بازرگانان و تجار ایرانی باید مجوزی داشته باشند که کارت بازرگانی نامیده میشود. اکثر اشخاص حقیقی و حقوقی در ایران اگر کارت بازرگانی نداشته باشند یا از مدت زمان اعتبار کارت بازرگانیشان گذشته باشد، مجاز به صادرات و واردات کالاهای مختلف نخواهند بود. به منظور تمدید اعتبار کارت بازرگانی، اشخاص نباید از قبل بدهی مالیاتی داشته باشند؛ همچنین برای درآمد حاصلشده از تجارت خارجی، مالیاتی به میزان معلوم به کارت بازرگانی تعلق خواهد گرفت.
پرداخت مالیات کارت بازرگانی از جمله دغدغههایی است که تاجران و بازرگانان ایرانی دارند؛ نحوه محاسبه عوارض و مالیات کارتهای بازرگانی، قوانین و نرخ آن، از جمله سوالات مهمی است که درباره مالیات کارتهای بازرگانی مطرح میشود.
در این مقاله، هر آنچه بازرگانان از مالیات کارت بازرگانی باید بدانند را مطرح میکنیم، از جمله اینکه نحوه محاسبه مالیات کارت بازرگانی به چه صورت است و برای چه افرادی اخذ این کارت لازم است.
جهت پاسخگویی به پرسشهای خود در این زمینه، میتوانید به بخش مشاوره تجارت و بازرگانی مراجعه نموده و از کارشناسان این حوزه راهنمایی دریافت نمایید.
انواع مالیات کارت بازرگانی
در حالت کلی، افرادی که اقدام به اخذ کارت بازرگانی میکنند، به دو گروه اشخاص حقوقی و حقیقی تقسیم میشوند. حتما برای شما این سوال پیش میآید که برای هریک از دستههای ذکرشده، مالیات کارت بازرگانی چقدر است؟
در ادامه به پاسخ این سوال با معرفی انواع مالیات کارتهای بازرگانی و میزان آن میپردازیم.
- مالیات کارت بازرگانی اشخاص حقیقی
به طور کلی، بر اساس ماده 131 قوانین مالیات مستقیم، نرخ مالیات کارت بازرگانی اشخاص حقیقی بر اساس میزان درآمد سالانه آنها تعیین میشود. اخذ کارت بازرگانی به خودی خود مالیاتی در پی نخواهد داشت و فقط اگر در مدت زمان 3 الی 6 ساله که اعتبار دارند، درآمدی از صادرات و واردات کسب کنند، مجبور به پرداخت مالیات هستند. بر اساس تعرفههای تعیین شده میزان این مالیات برای اشخاص حقیقی از 15 تا 35 درصد متغیر میباشد. اخذ کارت بازرگانی برای بالابردن اعتبار تجارت و شخصیت کاری در زمینه واردات و صادرات مزایای زیادی به دنبال دارد. از جمله انواع کارتهای بازرگانی مختلف که برای اشخاص حقیقی صادر میشود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کارت بازرگانی تجاری
- کارت بازرگانی تولیدی و صنعتی
- کارت بازرگانی فعالیتهای خدماتی
- کارت بازرگانی خاص موردی
- مالیات کارت بازرگانی اشخاص حقوقی
دستهبندی ذکرشده برای انواع کارتهای بازرگانی اشخاص حقوقی هم مطابقت دارد. به منظور بهرهبردن از مزایا و امتیازات تجارت در زمینههای صادرات و واردات، اشخاص حقوقی هم باید اقدام به اخذ کارت بازرگانی کنند. از طرفی قوانین مالیات کارت بازرگانی و محاسبه آن برای این اشخاص متفاوت است.
بر خلاف اشخاص حقیقی که مقدار مالیات کارت بازرگانی آنها بر اساس مقدار درآمدشان متغیر بود، برای اشخاص حقوقی مقدار تعرفه مالیات ثابت بوده و به صورت 25 درصد محاسبه و اخذ میشود.
- مالیات علیالحساب کارت بازرگانی
بر اساس بخشنامه گمرکی که در سال 95 تدوین و تصویب شده است، تجار، بازرگانان و اشخاص حقیقی و حقوقی که دارنده انواع کارتهای بازرگانی برای تجارت خارجی هستند، باید به میزان 4 درصد از ارزش مجموع تعرفههای گمرکی و حقوق ورودی درجشده بر اظهارنامه گمرکی را به عنوان مالیات علیالحساب کارت بازرگانی پرداخت کنند.
اصلیترین دلیل اخذ مالیات علیالحساب مربوط به افرادی است که با شناسنامه افراد نیازمند دیگر، مخصوصا روستائیان کشور به ازای واریز مبلغ ناچیز چند میلیون، اقدام به اخذ کارت بازرگانی کرده و با بهکارگیری مزایای آن، از صادرات و واردات اجناس لوکس و گرانقیمت مختلف سود زیادی به دست میآوردند. پس از یک سال با توجه به زیاد بودن درآمد این اشخاص، مالیات چند میلیاردی کارت بازرگانی برای دارندگان این کارت که اشخاص ناتوان دیگری بودند، صادر میشد و آنها توان پرداخت این مالیات سنگین را نداشتند.
با تصویب این بخشنامه و اخذ مالیات علیالحساب کارت بازرگانی، افرادی که اقدام به اخذ کارت بازرگانی اجارهای یا کارت بازرگانی یکبار مصرف کردهاند، به راحتی شناسایی شده و از اجحاف شدن حق دیگران و پایمالشدن بیتالمال جلوگیری میشود؛ از طرفی درآمد دولت از طریق اخذ مالیات هم به طور مناسب تامین میشود.
مشاوران و کارشناسان حوزه تجارت و بازرگانی ما در اپلیکیشن کارمنتو، آماده ارائه خدمات به کاربران عزیز میباشند.
قوانین جدید مالیاتی کارتهای بازرگانی
همانطور که اشاره کردیم، میزان مالیات کارتهای بازرگانی بر اساس درآمد سالانه آنها محاسبه و تعیین میشود. قوانین اخذ مالیات از این اشخاص بر اساس دستهبندی زیر تنظیم شده است.
- اشخاص حقیقی با کمتر از 30 میلیون ریال درآمد، مشمول 15 درصد مالیات هستند.
- اشخاصی که تا 100 میلیون ریال درآمد دارند، مشمول 20 درصد مالیات خواهند بود.
- درآمد تا 250 میلیون ریال، مالیات 25 درصدی برای اشخاص حقیقی خواهد داشت.
به همین ترتیب برای درآمد تا یک میلیارد ریال، مالیات 30 درصد و به ازای درآمدهای بیشتر یک درصد اضافه، برای آنها مالیات تعلق میگیرد.
همچنین طبق مواد 274 تا 280 قوانین مالیات مستقیم، اگر اشخاص حقیقی و حقوقی دارنده کارت بازرگانی، برخی از اقدامات قدغنشده را انجام دهند، به عنوان مجرم مجازات خواهند شد. از جمله این اقدامات ممنوعه، موارد زیر هستند:
- آشکارنکردن برخی از فعالیتهای تجاری در هر دو زمینه واردات و صادرات
- استفاده از کارتبازرگانی اجارهای اشخاص دیگر که به نوعی موجب اجحاف بیتالمال میشود.
- عدم ارسال مدارک ضروری مالی به سازمان امور مالیات و ایجاد ضرر برای دولت
- تدوین انواع قراردادهای تجاری و معاملههای اقتصادی بینالمللی به وسیله نام افراد دیگر
- تنظیم قراردادهای تجاری جعلی و عدم پیروی از اصول لازم هنگام عقد قرارداد
- امتناع از اقدامات لازم به منظور پرداخت مالیات و یا تمدید اعتبار کارت
نحوه استعلام مالیات کارت بازرگانی
اشاره کردیم که مدت زمان اعتبار انواع کارتهای بازرگانی دائمی نبوده و نیاز به تمدید اعتبار دارند. بنابراین بازرگانان و تاجران همواره باید اقدام به استعلام مالی و پرداخت بدهی کارت بازرگانی خود نمایند تا مشکلی برای شروع روابط تجاری جدید بین المللی نداشته باشند.
به منظور استعلام مالیات کارت بازرگانی، اشخاص باید به سایت پورتال خدمات الکترونیکی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی https://iccima.ir/ کشور مراجعه کرده و بر روی گزینه برگه سامانههای خدماتی کلیک کنند. سپس وارد بخش استعلام اعتبار عضویت شده و با وارد کردن شماره ملی و شماره کارت بازرگانی خود میتوانند وضعیت اعتبار و میزان بدهی مالیاتی خود را مشاهده کرده و نسبت به پرداخت مالیات خود اقدام کنند.
جریمه عدم پرداخت مالیات کارت بازرگانی
ارتکاب فعالیتهای ممنوعه که در بخش قوانین مالیات کارت بازرگانی به آنها اشاره شد، همراه با امتناع از پرداخت مالیات این کارتها، شخص حقیقی یا حقوقی را به مجرم تبدیل میکند که طبق قانون مجازات اسلامی تعزیرات درجه شش، مجازاتی از قبیل موارد زیر برای او در نظر گرفته میشود:
- ابطال کارت بازرگانی و محرومشدن از مزایای تجارت با این کارت
- ممنوعالخروج شدن از کشور و ممنوعیت تجارت بینالمللی
- در نظرگرفتن جریمه نقدی و الزام به پرداخت مالیات بیشتر
- شلاق و حبس بر اساس تشخیص قاضی و انتشار حکم در رسانهها
- محرومشدن از حقوق مختلف اجتماعی
چه افرادی معاف از مالیات کارتهای بازرگانی هستند؟
همه اشخاص و مجموعهها نیاز ندارند که مالیات خود را پرداخت کنند و طبق قانون، مواردی که در ادامه ذکر میشوند، از پرداخت مالیات، معاف هستند:
- برخی از شرکتهای تعاونی که در مرز مستقر هستند.
- کارگران ایرانی مشروط به داشتن گواهی از وزارت کار، به منظور کارکدن در خارج از کشور نیاز به پرداخت مالیات ندارند.
- انواع اجناس و کالاهای واردشده از طریق پست که به تشخیص اداره گمرک جنبه تجاری و فروش ندارند.
- ملوانان اهل ایران که به صورت مدام در حال مسافرت در دریاهای داخل و خارج از کشور هستند.
- اشخاص خوشحساب واردکننده که از طرف سازمان امورمالیاتی معرفی میشوند.
بیشتر بخوانید: صادرات به عراق